Top cele mai frumoase 15 cascade din România pe care străinii vin să le vadă
O vacanță în România, într-o zonă de munte, nu e completă dacă nu vizitezi și câteva cascade cu căderi de apă spectaculoase. Iată care sunt cele mai frumoase cascade din România.
Publicat: Miercuri, 24 Iulie 2019, 08:54 | Actualizat: Miercuri, 24 Iulie 2019, 09:38O vacanță în România, într-o zonă de munte, nu e completă dacă nu vizitezi și câteva cascade cu căderi de apă spectaculoase. Iată care sunt cele mai frumoase cascade din România.
Când ești în căutare de peisaje inedite din România și vei să ai parte de panorame care îți taie răsuflarea, trebuie să pui pe lista ta de lucruri de vizitat cele mai frumoase cascade. Cascadele din țara noastră reprezintă o adevărată operă de artă. Iată care sunt cele mai frumoase cascade din România.
Cele mai frumoase 15 cascade din România
Cascada Urlătoarea
Cascada Urlătoarea este unul dintre obiectivele naturale preferate ale străinilor care ajung la noi în țară, deoarece este situată într-o zonă intens căutată de aceștia. La numai câțiva kilometri de centrul orașului Bușteni, Cascada Urlătoarea este extrem de accesibilă și pe lângă căderea de apă în sine vei avea ocazia să admiri și peisajele superbe din jur.
Cascada Cailor
Maramureșul e unul dintre acele locuri de care n-ai cum să nu te îndrăgostești. Cei care vizitează zona nu numai că au ocazia să ia contact cu obiceiurile și tradițiile românești, dar reușesc să descopere și unele dintre cele mai frumoase obiective turistice ale țării. Printre cele mai importante atracții turistice din zonă se află și Cascada Cailor, cea mai înaltă cascadă din România. Căderea spectaculoasă de apă măsoară nici mai mult, nici mai puțin de 90 de metri. Pe lângă acest aspect, Cascada Cailor se diferențiază de alte căderi de apă prin peisajul incredibil de frumos ce o înrămează.
Cascada Vânturătoare
Cascada Vânturătoarea este pentru curajoși. Aceasta este situată pe malul drept al Cernei, la 1000 de metri altitudine și este la o oră de mers din șosea de la Podul Tasnei. În cădere verticală, apa se lovește de un prag și este vânturată, formând astfel o adevărată pânză de șiroaie cu multe curcubee.
Cascada Bigăr
Aceasta este cea mai populară cascadă la nivel mondial din țara noastră. Cascada Bigăr a fost declarată cea mai frumoasă cascadă din lume de mai multe publicații online și de atunci a devenit una dintre cele mai căutate locații din România.
Cascada Fecioara Maria
Aceasta cascadă este superbă. Pentru a ajunge aici, de la capătul Lacului Prisaca, se face stânga vreo 5 km pe drumul forestier. Cascada se află pe valea Bolvașnița, ce se varsă în Cerna. Înălțimea acesteia e de vreo 6 metri, dar căderea de apă formează un mic lac la bază.
Cascada Duruitoare
Aceasta este una dintre cele mai spectaculoase minunății ale României, fiind considerată monument al naturii, cu regim de arie protejată. Duruitoarea este situată în zona Masivului Ceahlău, iar accesul se poate face prin trei trasee turistice bine amenajate, care pleacă din stațiunea Durău. Traseele sunt de dificultate medie și mică și pot fi realizate în doua ore.
Cascada Bâlea
Cascada Bâlea mai este cunoscută și sub numele de Urlătoarea Bâlei. Aceasta este situată în zona Munților Făgărași, între Vârfurile Moldoveanu și Negoiu. Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România, având în cădere 60 de metri. În drumul către cascadă, peisajul este superb. Accesul se face doar pe Transfăgărășan până în punctul cabana Bâlea Cascadă. De acolo se continuă pe un traseu pe jos, de aproximativ 50 de minute.
Cascada Cociu
Deși nu este prea celebră, aceasta e de fapt cea mai înaltă cascadă din România. Cociu sau Roșeț, cum mai este denumită, are o înălțime de peste 120 de metri. Traseul spre această cascadă începe de la Crucea Ghizelei, puțin mai sus de campingul 7 izvoare, cam la 8 km de Băile Herculane. Se urcă prin pădure cam 2 ore, până ajungeți în fata pereților verticali ai Munților Mehedinți, unde veți zări această minunăție.
Cascada La Văioaga
De la podul Bei ajungi pe jos cam într-o oră la Cascada La Văioaga. O cascadă de basm, cu o înălțime de 5-6 metri. E ușor să o ratați, așa că fiți atenți la panoul de pe traseu. De pe drum, din zona indicatorului La Văioaga, se coboară 2 minute până la apă. Aici, cel puțin pentru mine, e parcă un ținut magic.
Cascada Lolaia
Este cea mai cunoscută cădere de apă din Retezat. Cascada se află la 1 km de satul Cârnic, județul Hunedoara, la intrarea in Parcul Național Retezat. Are o înălțime de 7-8 metri iar accesul este facil. Sunt amenajate câteva trepte și o balustradă de lemn.
Cascada Vălul Miresei
Această cascadă se află în Răchițele (la 5-6 km de centrul satului), județul Cluj. Este o cascadă deosebită cu legende pe măsură. Înălțimea acesteia e undeva la 30 de metri, în 2 trepte, cu apa împrăștiată sub forma unui văl de mireasă. Iarna, aici se practică escalada. Este cea mai cunoscută cascadă din Munții Apuseni, precum și un obiectiv de neratat al Clujului. Pentru a ajunge la ea, din Răchițele se face dreapta, spre Vlădeasa.
Cascada Beușnița
Absolut remarcabil și acest monument al naturii, numit cascada Beușnița. Tufurile calcaroase, pline de mușchi asemănătoare celor din Plitvice, Croația, oferă un spectacol de neuitat când sunt brăzdate de apele Beușniței. O cascadă ce trebuie văzută primăvara, după ploi abundente. Înălțimea acesteia e undeva la vreo 8-10 metri. Să fiu mai exact, sunt numeroase mici cascade formate de apele Beușniței.
La Beușnița se ajunge de la Podul Bei, din Cheile Nerei, spre păstrăvărie. Este același traseu ce duce la Lacul Ochiul Beiului, doar că până la cascadă mai urcați vreo 30 de minute. Tot pe acest traseu, cam pe la jumătate se află următoarea cascadă despre care vă vorbesc.
Cascada Ciucaș
Această cascadă este una dintre cele mai mici din țară, având doar vreo 4 metri înălțime, este formată din câteva cataracte, două marmite și rupturi de pantă. La baza cascadei, apa formează un mic lac, fiind perfect pentru scăldat. Cascada se află pe Valea Hășdate,aproape de satul Cheia, din comuna Mihai Viteazul, județul Cluj. Înainte de a ajunge în Cheia, cum se trece podul peste Arieș, se face stânga cam 2 km. De aici mai aveți 5 minute pe malul văii, până la cascadă.
Cascada Capra
Aceasta este altă cascadă frumoasă a Munților Făgăraș. Se află la 5 km după ieșirea din tunelul Transfăgărășanului, cum mergeți spre Curtea de Argeș. Nu o puteți rata căci este chiar la șosea. Înălțimea acesteia este în jur de 35 de metri. Apa cascadei curge din Lacul Capra, un lac deosebit de frumos din masivul Făgăraș.
Cascada Clocota
Această cascadă am descoperit-o doar recent. Este situată în Geoagiu Băi și de la capătul străzii Taberei se poate ajunge la ea în 10 minute pe jos. Are o înălțime de circa 20 de metri și ceea ce o face spectaculoasă sunt depunerile de travertin pe rădăcinile copacilor din partea superioară a cascadei. Sunt nenumărate falduri aici care dau impresia unor rămășițe ce atârnă fără vreun scop. Apele cascadei ar fi bune de băut. Cascada colectează apele izvoarelor termominerale din zona stațiunii.
Citește și:
Ce obiective turistice poți vedea pe Transfăgărășan, în 2019
Topul celor mai vizitate oraşe din România. Unde au fost cei mai mulţi turişti străini
Sursă foto: sacalatorim.ro, hotelmarasinaia.ro, montaniarzi.ro,renasterea.ro, cronicaromania.net, informatii-romania.ro, muntii-nostri.ro, banatulazi.ro, pressalert.ro, cniptcluj.ro, trecator.ro