Ce obiective turistice poți vedea pe Transfăgărășan, în 2019. Află din articolul a1.ro, ce obiective turistice poți vedea pe traseul Trasfăgărășan, informații care te vor ajuta să cunoști și să nu ratezi locuri frumoase din România
Odată cu sosirea primăverii dorul de ducă reapare și drumețiile sunt din nou pe listele de vacanță ale turiștilor. Printre cele mai importante atracții turistice montane din România care atrag anual mii de turiști atât din țară, cât și din străinătate se află Transfăgărășanul.
Șoseaua Transfăgărășan este considerată drept cel mai frumos drum din România și pe bună dreptate. Zecile de curbe strânse, panoramele cu munții Făgăraș și minunatele obiective turistice de-a lungul său fac din Transfăgărășan o adevărat destinație de vacanță. Dacă vrei și tu să parcurgi acest traseu, noi îți prezentăm toate obiectivele turistice pe care le poți vizita de-a lungul șoselei Transfăgărășan.
Traseul Transfăgărășan este unul dintre cele mai populare din România, și chiar și din Europa, datorită înălțimii la care a fost construit, a peisajelor superbe și a numeroaselor serpentine. Drumul este spectaculos pentru că străbate munții Făgăraș, cei mai înalți munți de la noi din țară, astfel Transfăgărășanul atinge o altitudine de 2042 de metri, fiind al doilea drum din România ca altitudine, după Transalpina.
Drumul Transfăgărășan leagă Ardealul de Muntenia și are o lungime de 92 de kilometri, 27 de viaducte și poduri și un tunel de 887 metri, cel mai lung din țara, care străbate muntele Paltinului. Datorită numeroaselor serpentine viteza medie este de maxim 40 km la oră. De asemenea, datorită altitudinii, a căderilor masive de zăpadă și a riscului de avalanșă, Transfăgărășanul este deschis doar în perioada iulie - octombrie. Între 1 noiembrie și 30 iulie sectorul cuprins între kilometrul 104 și kilometrul 130 este închis circulației. Accesul la Lacul Bâlea se face doar cu telecabina.
Ce obiective turistice poți vedea pe Transfăgărășan 2019
Printre obiectivele turistice din Transfăgărășan se număra Lacul și Cascada Bâlea, Lacul și Barajul Vidraru, Cascada Capra, Masivul și Lacul Capra și Cetatea Poenari. La acestea se adaugă Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, deschis doar pe timpul iernii, masivele și traseele montane din jurul Transfăgărășanului.
Obiective turistice Transfăgărășan - Cascada Bâlea
Prima oprire este la Cascada Bâlea. Situată între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, la peste 1200 de metri altitudine, Cascada Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România, ce are o cădere de 60 de metri.
Accesul se poate face cu mașina până la Cabana Bâlea Cascada iar de acolo pe jos, pe un traseu ce durează aproximativ o oră.
Obiective turistice Transfăgărășan - Lacul Capra
Odată ajunși la Bâlea Lac, turiștii urcă și fac un traseu ce înconjoară lacul Bâlea. Astfel după vreo oră de așteptat să treacă ceața, soarele se ivește și turiștii pot porni mai departe. Traseul durează cam 3 ore, cu o dificultate de mediu spre ușor, depinde și de antrenamentul fiecăruia. Oricum este un traseu care merită din plin. Peisajele, aerul, altitudinea și în special libertatea de acolo te fac să vrei să rămâi, iar satisfacția de a ajunge la 2400 de metri este deplină.
Lacurile glaciare aflate în circurile glaciare sunt limpezi și reci; dintre acestea se remarcă Lacul Capra. Aflat la o altitudine de 2230 de metri, la poalele Vârfului Capra, are o adâncime de 11 metri și o culoare albastră superbă. În partea de sud a lacului se află un platou potrivit pentru campare, ce oferă și o priveliște minunată asupra munților.
Obiective turistice Transfăgărășan - Bâlea Lac
De la cascadă poți porni mai departe, iar după foarte multe serpentine și un urcuș mare se ajunge la Bâlea Lac, punctul de înălțime maximă de pe Transfăgărășan. Lacul Bâlea este un lac glaciar, format în circ glaciar, adică s-a format într-o depresiune înconjurată de masive muntoase înalte. Lacul este situat la o altitudine de 2040 de metri, are o lungime de 360 de metri, o suprafață de 4,6 hectare și o adâncime de aproximativ 11 metri. Lângă lac se află mai multe cabane; prima cabana a fost ridicată în anul 1904.
Iarna, când drumul Transfăgărășan este închis, accesul la Bâlea Lac se face cu telecabina de la Cabana Bâlea Cascadă. Tot iarna, timp de trei luni, funcționează Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, unul dintre puținele hoteluri de gheață din Europa de Est. Primul hotel a fost realizat în anul 2006 iar de atunci tradiția se repetă în fiecare an. Hotelul este construit sub forma unui iglu, are în jur de 14 – 16 camere, și există și un bar construit în gheață. Experiența de a petrece o noapte aici este unică, singurul inconvenient fiind frigul și hainele groase; nici prețul nu este chiar cel mai accesibil, dar, având în vedere unicitatea hotelului, merită.
Obiective turistice Transfăgărășan - Cetatea Poenari
Un alt obiectiv turistic de pe Transfăgărășan este Cetatea Poenari. Cetatea a fost reședință secundară a lui Vlad Țepeș și a fost construită pe post de fortăreață împotriva turcilor. Există o scară cu 1480 de trepte care duce sus la ruinele cetății. Din păcate tot ce se mai poate vedea sunt niște ziduri groase și peisajele cu munții Făgăraș. Pentru a urca aproape 1500 de trepte este nevoie de timp și răbdare; urcușul este foarte obositor, în special dacă înainte ai făcut un traseu pe munte.
Obiective turistice Transfăgărășan - Barajul și lacul de acumulare Vidraru
Următorul punct de oprire este barajul și lacul de acumulare Vidraru. Barajul Vidraru a fost dat în folosință în anul 1966, după 5 ani, cât a durat construcția, și care a presupus numeroase sacrificii omenești. Este cel mai înalt baraj din România, cu o înălțime de 166 de metri dar și cel mai mare baraj în arc de la noi din țară. La inaugurare era al cincilea baraj în arc din Euopa și al nouălea din lume. Mândria inginerilor care au construit barajul este centrală electrică, ea fiind amplasată în subteran, în masivul Cetățuia la o adâncime de 104 metri. De pe baraj se poate practica bungee-jumping-ul.
Citește și:
-Topul celor mai vizitate oraşe din România. Unde au fost cei mai mulţi turişti străini
-Obiective turistice din România, cotate cu stele Michelin
-Turnul cu ceas, unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Cetatea Sighișoarei
Sursă foto: youtube.com, turistderomania.ro,descoperalocuri.ro
Zile Libere 2019. Cum arată plajele din România de 1 Mai. Imagini inedite...