Beneficiile hidratării cu apă și cu fructe. De ce să le consumăm mai des
Există numeroase beneficii ale hidratării, dar pe scurt, ele se pot reduce la o singură frază: apa înseamnă viață. Putem rezista până la șase săptămâni fără mâncare, însă fără apă nu putem trăi mai mult de o săptămână. Ne putem hidrata consumând apă/lichide, dar și alimente, fructe și legume, bogate în apă.
Publicat: Marti, 19 Octombrie 2021, 17:36 | Actualizat: Marti, 19 Octombrie 2021, 15:27- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Organismul uman are nevoie de apă ca să poată supraviețui și funcționa așa cum trebuie pentru că o folosește în majoritatea proceselor. Din cantitatea totală de apă consumată, 30% provine din alimente, de obicei, iar 70%, din băuturi, dar aceste procente pot varia de la un om la altul în funcție de preferințe și de dietă.
Beneficiile hidratării cu apă și cu fructe. De ce să le consumăm mai des
Sfatul cel mai simplu ar fi: bea apă atunci când simți nevoia, dar și când nu o simți. Chiar dacă știm cu toții deja de cei doi litri de apă pe care trebuie să îi bem zilnic, e de reținut aici însă că diferă cantitatea de apă recomandată de la o persoană la alta. Trebuie să ținem cont de mai mulți factori cum ar fi mediul în care trăim, de cât de activi suntem din punct de vedere fizic, dacă avem sau nu probleme de sănătate etc.
Pentru unii oameni, opt pahare cu apă ar putea fi de ajuns, pe când alții pot avea nevoie de mai multă apă în fiecare zi. Oricum ar fi, hidratarea este extrem de importantă nu doar pentru sănătatea fizică, dar și pentru cea mintală.
Iată care sunt alimentele care te ajută să ai o hidratare corectă a organismului, în special legumele și fructele. Dintre fructe, cele mai recomandate sunt acestea:
- pepenele roșu și pepenele galben, 92% apă
- roșiile, 95% apă
- căpșunele, 91% apă
- merele și perele, 84% apă
- prunele, afinele: 85% apă
- portocalele, merișoarele, zmeura: 87% apă
- piersicile: 86% apă
Dintre legume, țelina, broccoli, morcovul, salata iceberg și conopida sunt printre cele mai recomandate ca având o cantitate mare de apă în ele și sunt pline de fibre, antioxidanți, sodiu, potasiu, magneziu, calciu etc.
Beneficiile hidratării
Iată care sunt și câteva dintre cele mai importante beneficii ale hidratării.
Buna dispoziție: atunci când organismul nostru este bine hidratat, funcționăm la capacitate maximă. Asta înseamnă că suntem bine dispuși și avem multă energie.
Hidratarea corespunzătoare duce la mai multă energie și la o productivitate mai bună. Deshidratarea, pe de altă parte, poate cauza oboseală și poate reduce semnificativ buna funcționare a creierului. În plus, scăpăm și de migrene, cauzate, de obicei, de deshidratare.
Hidratarea mai determină simțurile să funcționeze corespunzător, reglează temperatura corpului, transportă nutrienții și oxigenul către toate celulele din corp, protejează organele vitale și contribuie la buna funcționare a acestora.
În plus, apa elimină deșeurile din organism și ne asigură o bună funcționare a sistemului digestiv. Când avem astfel de probleme, putem apela cu încredere la produsele Fiterman Pharma, cel mai dinamic producător român din aria medicală, cu o vechime de peste 25 de ani: producător de medicamente, dispozitive medicale, suplimente alimentare și dermatocosmetice.
Efectele deshidratării
Câteva efecte prin care putem observa că am putea fi deshidratați sunt:
- cantitățile mici de urină;
- gura uscată;
- urina de culoare închisă;
- migrene;
- piele uscată;
- epuizare și/sau somnolență.