Antena Căutare

Medicool sezonul 6, 23 martie 2024. Ce boli indică semnele care apar pe limbă: „Semnele nu ne duc direct la tratament!”

În ediția din data de 23 martie 2023, doctorul Mihail Pautov și invitata sa Ioana Vodă, medic primar ORL, vorbesc despre semnele care apar pe limbă. Ce boli indică acestea.

colaj Mihail Pautov, Ioana Vodă în platoul Medicool Galerie
Mihail Pautov și Ioana Vodă vorbesc despre bolile pe care le poate semnala limba | Antena 1

Puțini știu cât de sugestivă poate fi starea în care se regăsește limba unui om în raport cu sănătatea sa. În ediția din această săptămână a emisiunii Medicool, doctorul Mihail Pautov a prezentat telespectatorilor detalii importante despre cum pot repera semnele care apar pe limbă pentru a se prezenta la medic.

Citește și: Medicool sezonul 6, 16 martie 2024. Cum recunoaștem dacă suntem sau nu dependenți de zahăr

Medicool sezonul 6, 23 martie 2024. Ce boli indică semnele care apar pe limbă: „Semnele nu ne duc direct la tratament!”

Medicul primar ORL Ioana Vodă vorbește despre trei tipuri de limbi: limba normală, limba încărcată și limba

„Limba este harta tubului digestiv”, susține medicul ORL. „Dacă suntem deshidratați, atunci normal vom avea o limbă uscată și gât uscat.”

Totodată, limba poate arăta că există tulburări de digestie și o problemă de absorbție sau poate tranzite rapide. Limba suferă modificări chiar și atunci când se intervine asupra sistemului digestiv și se taie o bucată:

„Putem să avem niște lipsuri. Ne lipsește, de exemplu, o vitamină celebră, B12, care acum se și dozează gratuit”, continuă Ioana Vodă. „Limbă depapilată”, o numește medicul.

Citește și: Ce legătură există între aritmie și astm, de fapt. Nu mulți știau acest detaliu. Care este explicația medicilor

Mihail Pautov intervine, specificând faptul că B12 se regăsește în produsele de origine animală. Acesta subliniază că o persoană poate avea deficit de vitamina în cauză, deoarece a optat pentru o dietă exclusiv vegană, nefiind susținută de suplimente de B12.

De asemenea, „limba depapilată” aparare și atunci când există prea multă aciditate.: „Nu trebuie să ajungem nici în partea cealaltă, în consumule excesiv de antiacide.”

„Limba tip zmeurie sau de căpșună, de fapt, este în stadiul al treilea al unei limbi din cadrul unei streptococii, care poate să arate și o scarlatină”, spune medicul ORL despre al doilea tip de limbă.

Astfel că, acest tip de limbă poate indica o infecție cu un streptococ betahemolitic tip A. Medicul Mihail Pautov recomandă celor care observă că au o astfel de limbă să nu se grăbească să ia antibiotic: „Semnele, în general, în medicină, nu ne trimit direct la tratament. Și medicul, când vede un semn, are doar un indiciu, după care începe să caute și, când constată care-i cauza, vine cu tratamentul.”

Citește și: MediCOOL, sezonul 6, 10 martie 2024. Ce este, de fapt, o alergie și de ce ne curge abundent nasul când ne confruntăm cu alergeni

Al treilea tip de limbă este „limba geografică”, se numește așa deoarece se poate schimba, dar poate fi și moștenită. Medicul primar ORL Ioana Vodă susține că pentru acest tip de limbă „nu facem mare lucru”.

„Putem să avem o limbă încărcată și atunci să facem doar curățenie”, spune aceasta. „Sau putem să avem și o limbă candidozică și atunci ne gândim că avem o creștere excesivă de candida - este o ciupercă, care apare de obicei pe imunitate slabă sau după consum exagerat de antibiotice, pe un pH acid. De aceea este sănătos să facem gargară, să ne spălăm pe dinți sau să facem diverse chestii cu bicarbonat”, adaugă medicul primar ORL.

Citește și: MediCOOL, sezonul 6, 2 martie 2024. Cum creștem copiii ca ei să fie independenți. Cum în convingem să aibă o dietă sănătoasă

„Doar în caz că nu trece natural, prin schimbarea pH-ului, prin repopulare , după consum exagerat de antibiotice, atunci se ia exudat lingual și se face un tratament clar antimicotic, dar majoritatea candidozei bucale nu se tratează în cure lungi de antimicotice”, susține Ioana Vodă.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x