Antena Căutare

Medicool sezonul 6, 30 martie 2024. Cum ne dăm seama că avem probleme cu glanda tiroidă și care sunt alimentele care dăunează

În ediția din 30 martie de Medicool, doctoral Mihail Pautov a avut mai mulți invitați cu care a discutat importanța glandelor și hormonilor din corp.

Galerie
Doctorul Mihail Pautov a vorbit și despre hormonii tiroidieni. Aceștia reprezintă “accelerația” și “frâna”, dacă ar fi să ne gândim la corpul nostru ca la o mașină. | A1

Doctorul Mihail Pautov a vorbit și despre hormonii tiroidieni. Aceștia reprezintă “accelerația” și “frâna”, dacă ar fi să ne gândim la corpul nostru ca la o mașină.

Ce trebuie să știi despre hormonii tiroidieni

Atunci când consumăm energie multă și punem frână dintr-o data, mașina încetinește, dar rămânem cu energia în rezervor, iar motorul se răcește. Hormonii tiroidieni ne cresc metabolismul, ne fac să fim energici.

Citește și: Medicool sezonul 6, 23 martie 2024. Ce boli indică semnele care apar pe limbă: „Semnele nu ne duc direct la tratament!”

Totul despre alimentele care ne afectează glanda tiroidă

Dacă nu îi avem, creștem în greutate și suntem mai obosiți.Dacă glanda noastră tiroidă este afectată de alimente nepotrivite, atunci repercusiunile se vor simți imediat. Alimentele goitrogene sunt cele care afectează glanda tiroidă.

Dacă hormonii tiroidienii sunt, prin analogie, frâna și accelerația, atunci aceste alimente sunt o piedică ce opresc corpul să funcționeze normal, să poată fi apăsate aceste pedale.

Goitrogenii sunt substanțe care se găsesc în alimente pe bază de plante. Cruciferele, adică varza de Bruxelles, conopida și broccoli, conțin goitrogeni.

La fel este și în cazul alimentelor din soia și derivatelor din soia, cum ar fi tofu, edamame. Goitrogenii se regăsesc chiar și în cartofii dulci, mei și mai multe tipuri de semințe, inclusiv în muguri de pin și arahide.

Citește și: Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale. Afecțiunea cardiacă este cunoscută drept „ucigașul tăcut”

Substanțele goitrogene perturb funcția tiroidei prin afectarea capacității organismului de a utiliza iodul și blochează procesul prin care iodul este încorporat în hormonii tiroidieni T3 și T4. De aceea este important să consumăm sare iodată.

Cum prevenim problemele cu glanda tiroidă

Dacă alimentale numite mai sus sunt consumate frecvent și în cantități mari, ele pot provoca hipotiroidism. Acest lucru este valabil mai mult pentru persoanele care au deja o tiroidă care nu funcționează normal.

Chiar dacă aceste alimente sunt sănătoase, dar dacă tiroida nu funcționează corect, e bine ca ele să fie evitate.

Citește și: Medicool sezonul 6, 16 martie 2024. Cum recunoaștem dacă suntem sau nu dependenți de zahăr

Persoanele care au probleme cu tiroida pot consuma aceste alimente, doar că trebuie să le gătească foarte bine pentru că astfel scade această cantitate de goitrogen.

În cazul hipotiroidismului, constipația este una dintre cele mai neplăcute efecte. Acest simptom apare mai des la femei, în special la menopauză.

Pentru a estompa probleme cu glanda tiroidă, este important să prioritizezi aportul de fibre și să te hidratezi foarte bine. De asemenea, este foarte important și programul de sport, bazat pe antrenamente cu greutăți.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

2025 de exceptie Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x