Despre proprietățile dovleacului și beneficiile consumului de dovleac
Dovleacul este considerat ingredientul vedetă al toamnei atât ca aspect cât și ca gust, de aceea ar trebui să cunoaștem tot ce trebuie despre proprietățile dovleacului și beneficiile consumului de dovleac.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 14 Octombrie 2020, 10:11 | Actualizat: Miercuri, 14 Octombrie 2020, 14:44Iuliana Dabija, consultant în nutriție și psihonutriție, invitat în cadrul matinalului ”Neatza cu Răzvan și Dani”, ne explică despre proprietățile dovleacului și cum este mai bine să-l consumăm pentru a beneficia din plin de aceste proprietăți.
Cu toții ne amintim de gustul dulceag al dovleacului copt din copilărie, dar dincolo de acest gust, are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Care sunt proprietățile dovleacului?
Dovleacul reprezintă o sursă bogată de vitamine și are un aport caloric redus.
Această legumă vedetă a toamnei se poate transforma rapid intr-un desert savuros sau chiar intr-un preparat sărat care îi poate cuceri și pe cei mai pretențioși în ale alimentației.
Nu doar leguma se consumă în cazul dovleacului, ci și semințele sau uleiul. Semințele conțin o cantitate ridicată de magneziu, mangan și fosfor, ce cresc imunitatea ficatului și au un important rol antiparazitar. Un consum regulat de semințe de dovleac, în stare crudă, ține departe viermii intestinali.
Pe aceeași temăPrintre vitaminele și mineralele care se găsesc în dovleac, o mare importanță o are betacarotenul sau provitamina A, substanța care dă culoarea dovleacului.
Se știe deja că betacarotenul are importante proprietati antiinflamatoare si antioxidante, protejază splina și ficatul.
Dovleacul este bogat în proteine și fibre și este o excelentă sursă de acizi grași esențiali, Omega 3 și Omega 6.
Cum ar trebui să consumăm dovleacul pentru a beneficia din plin de proprietățile acestuia?
Cu toate că tuturor ne plac plăcintele și deserturile cu dovleac, ar trebui să știm că prin procesul termic îndelungat, dovleacul își poate pierde din proprietățile curative.
Este mai recomandat să îl consumăm copt, fiert, ușor prăjit și adăugat în mâncăruri, sau preparat ca un piure.
Pentru a nu pierde detalii importante despre proprietățile dovleacului și beneficiile consumului de dovleac, accesați materialul video de mai jos, desprins din cadrul îndrăgitului matinal Neatza cu Răzvan și Dani: