Rețeta Zilei - Neatza cu Răzvan şi Dani. Mucenici moldovenești
Pentru ziua de 9 martie când se prăznuiesc Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia, Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani, a pregătit o rețetă de Mucenici împletiți, sau Mucenici Moldovenești, foarte gustoși și pufoși.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 09 Martie 2020, 08:32 | Actualizat: Joi, 04 Martie 2021, 19:38- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Este o rețetă de Mucenici de dulce, pentru cei care nu țin post, cu ouă și lapte, foarte însiropați și decorați cu multă nucă.
Ce ne trebuie pentru Rețeta de Mucenici Moldovenești:
- 1 kg de făină tip 550 dau 650
- 50 gr drojdie
- 6 gălbenușuri de ou
- coaja și sucul de la 1 lămâie
- 100-150 gr zahăr
- esență sau extract de vanilie
- 500 ml lapte
- 1 linguriță sare
- Pentru sirop și decor:
- 250 gr zahăr
- 500 ml apă
- zeamă și coajă de lămâie
- miere, după gust
- miez de nucă ușor copt
Cum se procedează pentru Rețeta de Mucenici moldovenești
Punem gălbenușurile într-un vas, patru la număr, pentru că două le păstrăm pentru la final, le frecăm bine cu sare, apoi cu zahărul și adăugăm coajă de lămâie răzuită și vanilia.
Albușurile le dăm deoparte și pregătim cu ele o altă prăjitură.
Cernem făina în vasul în care vom frământa aluatul. Drojdia o diluăm frecând-o cu o lingură de zahăr și puțin lapte cald. Formăm o adâncitură la mijlocul făinii, punem acolo drojdia și o acoperim cu un strat fin de făină. Acoperim vasul și lăsăm maiaua să se activeze.
Când maiaua și-a dublat volumul, adăugăm gălbenușurile amestecate în prealabil cu aromele și sarea și laptele cald. Aluatul se poate frământa manual, sau cu ajutorul robotului. Aluatul va fi unul nu foarte ferm, dar nelipicios. Îl lăsăm la dospit aproximativ o oră, după care modelăm mucenicii, îi așezăm în tavă și îi mai lăsăm la odihnit 20 de minute.
Între timp, încălzim cuptorul la 170-180 de grade.
Ungem mucenicii cu gălbenuș de ou și îi coacem pentru aproximativ 20-25 de minute.
Cât timp se coc mucenicii moldovenești, preparăm siropul prin fierberea apei cu zahărul și mirodeniile respective. Siropul se lasă să se tempereze, apoi se adaugă miere.
Mucenicii moldovenești se trec prin acest sirop, după ce se răcesc și se decorează cu multă nucă ușor coaptă și măcinată.
Sunt de-a dreptul delicioși!