Ai luat amendă pentru nerespectarea măsurilor ordonanțelor militare și nu ai bani să o plătești? Uite ce trebuie să faci!
Avocatul Adrian Cuculis, ne explică la Neatza cu Răzvan și Dani, ce trebuie să faci dacă vrei să contești amendă primită pentru nerespectarea măsurilor ordonanțelor militare.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 27 Aprilie 2020, 09:50 | Actualizat: Luni, 27 Aprilie 2020, 09:57Mădălina Vasile, reporter al emisiunii "Neatza cu Răzvan și Dani", alături de avocatul Adrian Cuculis, ne explică ce trebuie să faci dacă vrei să contești amendă primită pentru nerespectarea măsurilor ordonanțelor militare.
Două mii de lei este amenda minimă pentru nerespectarea ordonanțelor de urgență, de exemplu dacă persoana respectivă nu are declarația pe propria răspundere.
Ce se va întâmpla cu persoanele care nu au bani să plătească amenda
Avocatul Adrian Cuculis este de părere că amenzile nu vor fi niciodată plătite, făcând referire la persoanele care au plecat în străinătate pentru munca sezonieră. În cazul acestora, susține avocatul, au fost aplicate și amenzi în valoare de 20 de mii de lei. Unii au plătit amezile la jumătate, pe când alții le-au contestat deja în instanță și a mai fost o perioadă când practic se plătea doar 50 de lei amenda contravențională, asta fiind la început deoarece între timp amenzile au fost majorate.
Așa arăta Bucureștiul în 1953. Imagini inedite, din capitala altor vremuri!
Avocatul spune că, oamenii au două variante propriu zise, fie acceptă ideea că au fost amendați și plătesc jumătate din cuantumul respectiv în timp de 15 zile, fie contestă această amendă contravențională. Conform avocatului sunt mii de procese deschise. Toate instanțele din țară au fost sesizate cu aceste cereri, în sensul de a fi anulate acele procese verbale.
În ce privește contestarea amenzii contravenționale, avocatul spune că acest lucru se poate face la judecătorie, iar dacă nu-l contești și nici nu-l plătești, teoretic se va ajunge la o situație de executare silită.
În ce privește amenzile, avocatul spune că multe au fost neîntemeiate. Unul dintre exemplele lui se referea la ora de pe declarație.
Instanța de judecată are posibilitata de a transforma amenda contravențională în avertisment sau chiar în a anula procesul verbal, ținând cont de circumstanțele aferente, conform avocatului.
Astfel că, dacă este plătită în timp de 15 zile, amenda poate fi achitată la jumătate, după 15 până la 30 de zile amenda se plătește integral.
Mai există varianta de a plăti jumătate din amendă și să se depună și contestația la procesul verbal. Dacă este admisă contestația la procesul verbal atunci prin anularea acestuia sau chiar transformarea în avertisment poate fi recuperată jumătate din suma, adică suma deja plătită.
Dani Oțil își „ceartă” iubita și o ia de coc! Ce reacție are Gabriela! „Nu-ți mai arăta buricul”
Avocatul susține că există și varianta când poți să pierzi procesul respectiv, iar în această situație nu vei mai putea plăti jumătate din cuantumul amenzii, dacă nu ai făcut lucrul acesta în timp de 15 zile, fiind obligat să o plătești integral.
Specialistul atrage atenția asupra faptului că sunt 60 de zile după ce se ridică starea de urgență, astfel că dacă după 15 mai nu vor fi plătite, Fiscul va începe executarea silită.
În ce privește declarația completată pe telefon care este semnată pe touch screenul telefonului, avocatul susține că are valența unei semnături olografe.
Urmăriți toată declarația și nformațiile prezentate la Neatza cu Răzvan și Dani, accesând clipul video de mai sus.