Rețeta zilei preparată de chef Nicolai Tand la Super Neatza, 20 octombrie 2021. Patru moduri de a găti fasolea albă
În ediția din 20 octombrie 2021, de la Neatza cu Răzvan și Dani, chef Nicolai Tand a prezentat patru moduri de a găti fasolea albă, unul mai delicios decât altul.
Publicat: Miercuri, 20 Octombrie 2021, 19:19 | Actualizat: Miercuri, 20 Octombrie 2021, 20:07Pentru că fasolea este alimentul preferat al românilor în perioadele de post, în ediția din 20 octombrie 2021, de la Neatza cu Răzvan și Dani, chef Nicolai Tand s-a gândit să prezinte patru moduri de a găti fasolea albă. Practic sunt patru rețete de post, însă, Nicolai s-a gândit și la cei care doresc și puțină carne alături, iar la una dintre variante a adăugat și puțină slănină rumenită pe grill.
Chef Nicolai Tand a preparat aceste rețete amintindu-și de vremurile copilăriei când bunica pregătea mai întâi o oală cu ciorbă de fasole, iar a doua zi o transforma în iahnie și a treia zi, dacă mai rămâne, în fasole făcăluită.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a găti și voi fasolea albă în mai multe variante.
Ingrediente pentru cele patru moduri de a găti fasolea albă
- fasole albă
- ceapă albă și roșie
- morcovi
- roșii
- bulion
- ulei
- oțet
- sare și piper
- boia de ardei
- foi de dafin
- cimbru
- salată rucola
Mod de preparare pentru cele patru moduri de a găti fasolea albă
Mai întâi se spală fasolea și se lasă la hidratat în apă rece, câteva ore bune. După acest interval, se scurg boabele de fasole de apă și se pun la fiert în apă cât să fie bine acoperite. Se lasă să fiarbă pentru 5-6 minute, se scurge și se pune din nou la fiert în altă apă, fierbinte de data aceasta. Procedeul se repetă de două ori.
Pe aceeași temăSe împarte fasolea în două oale încăpătoare. Într-o oală se va fierbe ciorba de fasole, iar în cealaltă se va fierbe iahnia de fasole. Pentru ciorbă se va adăuga mai multă apă și puțin ulei, iar pentru iahnie se va adăuga apă cât să fie fasolea acoperită.
Modul de preparare al celor două rețete este asemănător până la un moment dat. Se fierbe fasolea până se pătrunde, se adaugă ceapă și morcovi și într-un vas și în celălalt, foi de dafin și cimbru. Fasolea pentru iahnie se va fierbe până când lichidul scade și se adaugă bulion. Se va căli și o ceapă în puțin ulei, pentru a-i intensifica gustul. Se potrivește gustul iahniei cu sare și piper, dar și cu boia de ardei dulce.
În vasul cu ciorbă de fasole se adaugă roșii proaspete, pentru un gust mai acrișor, dar și puțin oțet. Se condimentează cu sare, piper și boia de ardei și se adaugă sare după gust.
Pentru fasolea făcăluită, presupunând că din iahnia de fasole mai rămâne și pentru a doua zi, se pasează boabele de fasole, scurse și se amestecă cu puțin ulei ca la salata de icre. Separat se călește în ulei o ceapă tocată și se adaugă bulion. Cu acest sos de ceapă se glazurează fasolea făcăluită în timpul servirii. Se rumenesc la tigaie sau pe un grill și câteva felii de slănină, sau de șuncă și sză peste sosul de ceapă cu bulion.
Pentru salata de fasole, se scurg boabele de fasole fierte și se lasă la răcit. Apoi se amestecă cu roșii feliate și cu ceapă roșie tăiată în fâșii. Se stropesc ingredientele cu un dressing simplu din ulei cu oțet, sau ulei cu zeamă de lămâie, iar în timpul servirii se adaugă și frunzele de rucola.
Pentru mai multe detalii despre cele patru moduri de a găti fasolea albă și pentru a beneficia de sfaturi utile de la chef Nicolai Tand, accesați materialul video de mai sus.