Ce se întâmplă cu românii din Republica Libaneză. Ce anunț a făcut MAE
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a făcut un anunț important pentru românii din Republica Libaneză, în urma atacurilor israeliene.
Publicat: Marti, 08 Octombrie 2024, 13:58 | Actualizat: Marti, 08 Octombrie 2024, 16:34MAE și Ambasada României în Republica Libaneză colaborează și vin în sprijinul românilor din Liban.
Ce se întâmplă cu românii din Republica Libaneză. Ce anunț a făcut MAE
Oficialii au făcut un anunț important pentru românii din Liban, dar și pentru familiile acestora.
„În contextul escaladării conflictului din regiunea Orientului Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că luni, 7 octombrie 2024, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale (MApN) și al altor parteneri instituționali, un nou grup de 69 de persoane aflate în situații vulnerabile, cetățeni români și membri de familie de gradul I, majoritatea femei, copii, cazuri medicale, persoane aflate în zona de risc maxim, a fost asistat în vederea repatrierii din Republica Libaneză, fiind transportat în România, la bordul unei aeronave aparținând Forţelor Aeriene Române.
Pe aceeași temăCele 69 de persoane au fost sprijinite de către personalul Ambasadei României la Beirut și de două echipe consulare mobile din cadrul Unității de reacție rapidă a MAE în vederea eliberării documentelor de călătorie și îndeplinirii tuturor formalităților necesare îmbarcării. De asemenea, au fost întreprinse demersuri, pe lângă autoritățile locale competente, pentru realizarea zborului în condiții de siguranță.
Operațiunea este susținută, de asemenea, de alte autorități române, la sosirea pe teritoriul României a cetățenilor români și a membrilor lor de familie structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne urmând să acorde asistența necesară în strânsă cooperare cu organizații neguvernamentale și Primăria București.
Până în prezent, 212 cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Liban.
MAE și Ambasada României în Republica Libaneză vor rămâne în contact permanent cu cetățenii români și membrii lor de familie care și-au semnalat prezența și s-au înregistrat la misiunea diplomatică.
Totodată, MAE reamintește că este în vigoare, încă din luna octombrie 2023, un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – <<EVITAŢI ORICE CĂLĂTORIE!>> pentru întreg teritoriul Republicii Libaneze, disponibil la https://www.mae.ro/node/2896, informațiile fiind actualizate în mod constant, în funcție de evoluțiile de securitate din regiune.
Pe aceeași temăMAE reiterează recomandarea fermă adresată cetăţenilor români prezenţi în această ţară de a-şi înregistra prezenţa la misiunea diplomatică a României la Beirut, pentru a facilita acordarea protecţiei consulare”, este specificat pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe.
În urmă cu doar o săptămână, armata israeliană a început oficial invazia terestră în sudul Libanului. Peste 1 milion de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și să se adăpostează din calea atacurilor Israelului. Peste 400.000 sunt doar copii. 1 din 6 oameni în Liban a rămas fără locuință.
Violențele continuă în Orientul Mijlociu
Atacurile asupra Republicii Libaneze au început la aproape un an de la startul genocidului în Gaza.
Pe aceeași temăA trecut deja un an de când Palestina este sub atac constant. Fie că sunt exlozii, fie arestări fără proces, fie blocarea granițelor și implicit a ajutoarelor umanitare, armata israeliană terorizează populația din Gaza și West Bank.
Monumente istorice, situri importante, școli și spitale au fost distruse. Tancurile israeliene au trecut peste betoane, cadavre și persoane încă în viață, făcându-le una cu pământul. Nici animalele domestice nu au avut o soartă mai ușoară, găsindu-și sfârșitul fie sub ruine, fie din lipsă de hrană ori apă.
Israel a blocat accesul la ajutoare alimentare și medicamente, dar și la apa potabilă, ceea ce a semănat teroare, boli și moarte printre cetățenii palestinieni, mulți dintre ei minori.
Israelul folosește aceeași tactică precum în urmă cu un an și în Liban, unde numărul victimelor și al persoanelor rămase fără locuință este în creștere. Deși lideri ai mișcărilor de rezistență din Palestina și Liban au fost lichidați prin lovituri strategice, atacurile sângeroase ale armatei israeliene continuă asupra civililor.
Cel puțin 116 jurnaliști au fost uciși de IDF, iar în nenumărate rânduri armata israeliană a oprit activitatea presei în Gaza.
Președintele Emmanuel Macron a cerut oprirea livrărilor de arme către Israel și încetarea focului în Gaza.
Pe aceeași temă
„Cred că, astăzi, prioritatea este să revenim la o soluţie politică, să încetăm să livrăm arme pentru luptele din Gaza. Franţa nu furnizează astfel de arme Israelului”, susține președintele Franței, conform Digi24.
„Poporul libanez nu trebuie să fie şi el sacrificat, iar Libanul nu poate deveni o nouă Gaza”, conchide liderul de la Paris.
Vezi mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro