„Contribuțiile anterioare ale României au fost pe baze voluntare. Contribuția voluntară nu reprezintă o obligație. Pentru acest an, România nu are angajamente – pe baze voluntare – anunțate sau pendinte”, s-a mai specificat.
De asemenea, se precizează că: „Nevoile civililor palestinieni vor continua să fie o prioritate pentru România, urmând a ne menține coordonarea cu partenerii noştri, inclusiv la nivel european.”
Acuzații grave la adresa UNRWA. America și alte puteri importante și-au retras sprijinul pentru organizație. România nu suspendă finanțare, fondurile fiind extrem de importante pentru civilii din Gaza.
România nu se alătură țărilor care suspendă finanțarea agenției ONU. Au fost făcuteacuzații conform cărora 12 angajați ai agenției au fost implicați în atacul de pe 7 octombrie.
Agenția ONU a făcut public vineri că a fost anunțată în legătură cu implicarea angajaților proprii în atacul din 7 octombrie. De atunci s-a pornit o investigație.
România nu suspendă finanțarea ONU. Ce declară Ministerul Afacerilor Externe și ce țări au stopat finanțarea
Potrivit Libertatea, în urma acuzaţiilor aduse UNRWA, conform cărora 12 dintre angajații ONU au fost implicați în atacul comis de Hamas pe 7 octombrie 2023, nouă țări, printre care Statele Unite ale Americii, Australia și Canada, au suspendat temporar finanțarea pentru principala agenție ONU din Gaza.
Citește și: Mai mult de 300 de români au fost repatriați din Fâșia Gaza. Violențele continuă
Secretarul general al ONU, António Guterres a declarat că dintre cei 12 membri ai personalului UNRWA, nouă au fost concediați, unul a fost ucis, iar identitatea a doi dintre ei nu se cunoaște încă.
„Suntem extrem de tulburați de acuzaţiile grave de implicare a personalului UNRWA în atacul terorist din 7 octombrie împotriva Israelului. Acestea impun o anchetă rapidă şi amănunţită. Salutăm angajamentul secretarului general pentru o acţiune categorică. Vom urmări îndeaproape evoluţiile şi vom acţiona în consecinţă”, a transmis MAE, într-un mesaj publicat pe platforma X.
Citește și: Ce se întâmplă cu peste 100 de români aflați în Fâșia Gaza. Anunțul făcut de Ministerul de Externe
UNRWA a fost creată în 1949 și este cea mai importantă agenție ONU care operează în Gaza. În Fâșia Gaza, sunt aproximativ 13.000 de angajați ai acestei agenții, care oferă servicii de sănătate, educație și ajutoare umanitare.
De la începutul masacrului asupra Fâșiei Gaza, palestinienii suferă de diverse epidemii, cât și de foamete, ajutoarelor umanitare fiindu-le interzis accesul în zonă.
Acuzațiile aduse UNRWA vin imediat după ce Curtea Internațională de Justiție a ordonat Israelului să ia toate măsurile pentru a preveni toate acțiunile care ar putea constitui un genocid împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza.
În ciuda dovezilor prezentate de Africa de Sud și a documentării efective din interiorul Fâșiei Gaza, Curtea Internațională de Justiție nu a recunoscut genocidul, ci doar „riscul plauzibil de genocid”.
Însă cazul nu a fost respins complet de Curte, decizia acesteia ducând la noi apeluri pentru suspendarea transferurilor de arme către guvernul israelian.
Cu toate acestea, nu s-a cerut explicit încetarea focurilor, iar în tot acest timp numărul morților și răniților în Gaza a crescut considerabil, ajungând la peste 26.422 de morți și 65.087 de răniți. Fără ajutorul ONU și mai mulți oameni își vor pierde viața din cauza lipsei alimentelor și accesului la medicamente.
Vezi mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro
Un doodle special de la Google marchează ziua de 29 ianuarie 2024. Îi este dedicat actriței Aminah Cendrakasih. Unde e v... Care este prețul unui metru cub de gaz în anul 2024. Cum se citește corect factura de la gaz...