Nouă afacere de succes în România. Cu cât se închiriază un metru pătrat pe apă și ce este acest business inedit
O afacere cu totul neobișnuită atrage tot mai mulți români. Iată despre ce este vorba.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 10 Septembrie 2024, 15:07 | Actualizat: Marti, 10 Septembrie 2024, 15:07În România a început să prindă contur un business cu totul inedit. Inițiativa a pornit de la ideea de a proteja oamenii.
Nouă afacere de succes în România. Cu cât se închiriază un metru pătrat pe apă și ce este acest business inedit
Investitorii pot închiria până la 35 de hectare de apă, însă în anumite condiții.
Noua afacere a pornit din inițiativa Minsiterului Mediului, Apelor și Pădurilor. Mircea Fechet a făcut totul public. Autoritățile doresc să asigure un mediu sigur pentru acvacultură, dat fiind faptul că, în ultima perioadă, au fost consumate tot mai multe scoici contaminate cu metale grele și hidrocarburi.
Pe aceeași temăAstfel că, autoritățile române doresc să combată pescuitul ilegal, propunând un proiect deosebit, și anume închirierea luciului apei pentru acvacultură. Oamenii de afaceri pot deschide ferme de scoici, care sunt la mare căutare printre români.
Potrivit ObservatorNews.ro, un metru pătrat de apă închiriat va avea un preț de pornire de 6 bani. Mircea Fechet a menționat faptul că se va face o licitație pentru contractele de închiriere. Respectivele contracte vor avea valabilitate 20 de ani.
Doritorii pot închiria până la 35 de hectare de apă, cu un preț aproximativ de 20.000 de lei anual. Sunt trei zone în care se pot deschide ferme de scoici, și anum de la Gura Portiței la Corbu, de la Năvodari până la Constanța-Tomis și de la Agigea până la Neptun.
Pe aceeași temăVecinii bulgari au recurs la această metodă încă de acum 35 de ani, având clienți fideli chiar și din țara noastră și un profit substanțial.
„Legea permite, pentru prima dată, posibilitatea închirierii unor perimetre în Marea Neagră pentru diferite tipuri de acvacultură. Aşa cum se întâmplă în Bulgaria, spre exemplu”, menționează Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Dacă bulgarii pot închiria luciul apelor până la zece ani, în România perioada de închiriere este dublă.
„Au stabilit o durată de 20 de ani pentru închirierea acestor perimetre. O durată pe care eu o apreciez ca fiind suficient de mare cât să permită nişte investiţii serioase. Urmează să fie o licitaţie, la un preţ de pornire: 6 bani pe metru pătrat, pe an”, a mai adăugat ministrul.
Potrivit sursei menționate anterior, fermele pot fi amplasate de la câțiva metri de mal, până la 22 de kilometri în larg, la o adâncime de până la 50 de metri.
Banii pentru acvacultură pot fi accesați prin intermediul fondurilor europene. În ultimii patru ani, Uniunea Europeană a alocat 320 de milioane de eurp pentru pescuit. România mai poate accesa 250 de miliane de euro.
Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură, din cadrul Ministerului Agriculturii se ocupă în prezent de marcaje și controale, însă a fost înființară o nouă instituție de control, și anume Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri. Atribuțiile acestei noi instituții vor avea legătură cu inspecția apelor.