Oamenii evacuați din Slănic Prahova se pot întoarce în locuințe. Ce au decis autoritățile
Cetățenii orașului au primit vestea îmbucurătoare că se pot întoarce acasă! Iată din ce cauză au avut loc surpările de teren și ce spun specialiștii despre fenomenul care a speriat întreaga țară!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 14 Mai 2024, 15:16 | Actualizat: Marti, 14 Mai 2024, 16:17În urma surpărilor de teren care au avut loc în ultima perioadă în orașul Slănic Prahova, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a ajuns la o concluzie cu privire la motivul pentru care a avut loc acest fenoment îngrijorător.
În prezent, aria de protecţie a craterului a fost diminuată, iar circulaţia auto va fi în continuare restricţionată, în timp ce pietonii vor putea circula doar pe trotuar, potrivit Antena 3 CNN.
Pe aceeași temăIată ce anunță oficialii și ce au decis aceștia în urma fenomenului de surpare a terenului din mijlocul orașului Slănic Prahova.
Oamenii evacuați din Slănic Prahova se pot întoarce în locuințe
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a stabilit că „surparea pare fi cauzată de un fenomen natural”, iar că pentru un moment oamenii ar putea să se întoarcă în propriile locuințe fără să se expună unui pericol.
Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, Emil Drăgănescu, a ținut să facă un anunț public pe pagina personală de Facebook unde să le transmită cetățenilor informațiile de ultimă oră.
„Stimați locuitori ai Slănicului,
Astăzi depășim un moment greu pentru comunitatea dumneavoastră și pentru Prahova! Vă mulțumesc pentru modul în care ați ales să ne sprijiniți și pentru îngăduința dumneavoastră! De acum viața celor de pe strada 23 august revine la normal , iar primăria știe ce are de făcut, având și fondurile necesare obținute prin grija Guvernului! Fără susținerea premierului Ciolacu, a secretarului de stat Raed Arafat, a fostului prefect Virgiliu Daniel Nanu sau a primarului Costea Daneluș, nu ajungeam aici!
Fără implicarea profesorului Șerbulea, a secretarului de stat Tudor Prisecaru , a Institutului Geologic al României, Institutului pentru Fizica Pământului, a Universității Tehnice de Construcții București, sau a specialiștilor, experților și membrilor DSU, ISU, CJSU, misiunea mea era imposibilă!
Voi continua să monitorizez cu atenție ce se întâmplă în Slănic, voi continua verificările și veți primi răspunsuri!” este mesajul transmis de către acesta.
Totodată, în cadrul paginii oficiale de Facebook a Instituției Prefectului - Județul Prahova, sunt oferite o serie de alte informații importante în acest sens.
„Astăzi, prefectul județului Prahova, domnul Emil Drăgănescu, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, a convocat comitetul pentru a lua măsurile necesare în urma analizării rapoartelor primite de la experții Universității Tehnice de Construcții București, Institutului Geologic al României, Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN-INCERC”, precum și experților în construcții clasa A1. (...)
Așadar, prin HOTĂRÂREA nr. 8 adoptată în cadrul ședinței extraordinare a CJSU din data de 14.05.2024, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a aprobat măsurile regăsite în anexă la acest Comunicat.
Pe aceeași temăTotodată, aducem la cunoștință posibilele cauze care au condus la acest fenomen, așa cum ele au fost prezentate în rapoartele specialiștilor:
- se excluse ipoteza exploatărilor istorice sau a galeriilor subterane ca și cauză a sufoziunii
- existenta posibilității unor structuri de depozitare sau fundare vechi, a unor fântâni sau fose care să fi colapsat
- eroziune internă în urma căreia apele de adâncime au alternat părți fine ale unor formațiuni permeabile creând zone afânate, care în urma creșterii gradientului hidraferic al acviferului (cum ar fi situația unor ploi abundente), să producă doline, existând posibilitatea unui canal preferențial de scurgere a apelor subterane în zonă
- cauza dizolvării unor componente solubile masive sau disperse care să indice grade de saturare semnificative cu sare nu reiese din analizele de laborator asupra apei care stagna în zona prăbușită
- există o probabilitate redusă ca factorul cauzal să aibă legătură cu instabilitatea locală a masivului, însă această cauză trebuie luată în considerare intr o viitoare expertiza detaliată
- cauza surparii nu poate fi pusă cel puțin deocamdată pe seama dinamicilor de instabilitate cauzate de vechile lucrări de la Baia Baciului sau Baia Verde dar nici cu aria exploatărilor moderne din versantul stâng (estic) al pârâului Slănic
- având în vedere multitudinea de posibile surse de proveniență a apei din groapa de sufoziune, s-au supus investigării și următoarele trei posibile teorii:
a) probabilitate extrem de redusă ca apa să fie apă uzată care provine din apă de canalizare ce ar fi putut fi avariată
b) probabilitate extrem de redusă a teoriei conform căreia apa sărată să fi afectat zona investigată
c) probabilitate crescută ca apa să fie provenită din cursuri de apă subterană și din albia subterană a pârâului Gorgan în situația în care zona favorizează acumularea de apă atât pe suprafața cat și subteran, fiind poziționată pe un con de dejectie pleistocen superior, zona aflându-se se de asemena la confluența unor ape subterane și de suprafață cu caracter temporar.
Astfel, date fiind cele anterior prezentate concluzionăm că:
- surparea pare fi cauzată de un fenomen natural de sufoziune mecanică ce a afectat depozitele nisipoase din acest areal, iar momentul în care sa produs surparea este asociat cedării stratului impermeabil de argilă care a antrenat și pătura de sol de deasupra dar și structura de asfalt a străzii
- apariția acestui con de surpare nu este legată de o posibila dizolvare treptată a părții superioare a lentilei de sare care forma zăcământul de sare de la Slănic, respectiv de posibile tasări datorate acestui fenomen de solubilizare, însă această posibilitate nu trebuie exclusă pe termen mediu sau lung în orașul Slănic.
- Institutul Național de Fizica a Pământului exclude o cauză seismică pentru surparea din Slănic, iar în urma măsurătorilor seismice efectuate cu stații portabile, nu s-au înregistrat microseisme datorate activităților naturale asociate acestui fenomen”, sunt informațiile care se arată în comunicatul CJSU Prahova.