Primul transplant parțial de inimă realizat în cazul unui copil în vârstă de doar 17 zile. Cum a fost posibil cazul uimitor
Un bebeluș din Statele Unite a avut parte de prima intervenție chirurgicală ce presupune un transplant parțial de inimă. Iată cum a fost posibil și ce au spus specialiștii la aproape 2 ani de la intervenție.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 04 Ianuarie 2024, 13:18 | Actualizat: Joi, 04 Ianuarie 2024, 14:34Prima persoană care a avut parte de o intervenție chirurgicală ce presupune un transplant parțial de inimă la nivel mondial este un nou-născut din Statele Unite ale Americii. Cazul i-a surprins atât pe părinți, cât și pe medicii care s-au ocupat de cazul rar al bebelușului.
Medicii au realizat o intervenție greu de crezut, însă rezultatele sunt uluitoare și au uimit întreaga lume. Iată cum a fost posibil.
Pe aceeași temăPrimul transplant parțial de inimă realizat în cazul unui nou-născut
Bebelușul avea nevoie de o intervenție chirurgicală care nu mai putea aștepta, iar medicii au decis că în primăvara anului 2022 să intervină pentru a-i putea salva viața micuțului. Băiețelul avea nevoie de înlocuirea unei valve cardiace pentru că s-a născut cu o afecțiune foarte rară care îi punea viața în pericol.
Nou-născutul avea două artere prinicipale ale inimii împreunate, iar valva avea scurgeri importante de sânge care ajungeau direct în inimă. Medicii au văzut o singură soluție pentru a-i putea salva viața, și anume, de a înlocui valva cardiacă și arterele proprii cu unele funcționale care permit creșterea lor în mod direct proporțional cu creșterea în vârstă a pacientului.
Acest transplant parțial de inimă era foarte așteptat de către medici, deoarece rezultatele unei astfel de intervenții avea să schimbe perspectivele medicinei. Astfel, bebelușul s-a putut vindeca prin înlocuirea valvelor aortice și pulmonare, exact așa cum a prevăzut echipa de pionierat care s-a ocupat de procedura la Clinica americană Duke.
Intervenția a durat opt ore, iar chirurgii de la clinica universitară Duke din Statele Unite au reușit pentru prima oară să fuzioneze arterele și valvele vii de la inima unui donator la inima micuțului în vârstă de doar 17 zile.
Cu toate acestea, deși intervenția a mai fost efectuată pe animale, și anume pe porci, faptul că a putut fi realizată și în cazul unui copil este de fapt motivul pentru care intervenția se poate încadra în rândul celor revoluționare. Astfel, procedura a creat un imens potențial în medicina chirurgicală cardiacă.
Motivul pentru care o astfel de operație părea imposibilă era pentru că micuțul se află în creștere, iar inima lui de asemenea se află într-o continuă dezvoltare.
„Când trebuie să înlocuim supapele sau arterele inimii la copii, este necesar ca arterele şi valvele să se dezvolte odată cu copilul”, a menționat unul dintre doctorii care au luat parte la intervenție, potrivit abc11.com.
La distanță de un an de la intervenție, medicii au făcut publice detalii importante despre micuț, dar și despre procedura la care au luat parte în primăvara anului 2022 spunând că procedura lui Owen a fost un real succes. Părțile care au fost conectate la inima micuțului își fac treaba exact așa cum ar trebui, crescând odată cu aceasta.
Tototdată, tatăl lui Owen a declarat pentru WTVD faptul că privind în urmă, nu a știut niciodată dacă micuțul va reuși să trăiască o săptămână, dar mai ales un an.