Un bărbat din București, primul caz de infecție cu virusul West Nile. Ce recomandă Institutul Naţional de Sănătate Publică
Medicii trag un semnal de alarmă! „Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile.” Iată la ce trebuie să fii atent!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 26 Iulie 2024, 12:26 | Actualizat: Vineri, 26 Iulie 2024, 15:12- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat un prim caz confirmat de infecție cu virusul West Nile de când a început perioada de supraveghere a infecţiei, și anume din data de 3 iunie 2024.
Potrivit comunicatului de presă al Instituției, persoana infectată ar fi un bărbat din municipiul București care face parte din grupa de vârstă 60 - 69 de ani.
Pe aceeași temăIată ce recomandă autoritățile!
Care sunt recomandările Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP)
Evitarea expunerii la țânțari, purtarea hainelor lungi, utilizarea unor soluții repelente pentru insecte, folosirea unor plase de protecție la ferestre, îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer din gospodărie, dar și desecarea bălților de apă din jurul casei sunt doar câteva dintre metodele recomandate de specialiști, fiind atât necesare, cât și eficiente pentru fiecare dintre noi în această perioadă.
Deși în multe cazuri persoanele infectate cu West Nile nu prezintă simptome, există și câteva situații în care cei mai puțin norocoși se confruntă cu febră mare, dureri de cap, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, dar și stare generală alterată.
Medicii trag un semnal de alarmă, avertizând populația cu privire la faptul că uneori există cazuri în care pacienții ajung să facă meningo-encefalită, fiind nevoiți să se interneze la terapie intensivă.
Medicul Tudor Ciuhodaru susține că unele înțepături de țânțar „pot deveni letale”.
„Semnal de alarmă. Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale.
Ce trebuie să știți (să faceți). (Mic) ghid pentru toți cei ce vor o vară ferită de neplăcerile provocate de țânțari. Până când educația pentru sănătate va fi predată în toate școlile din România, e bine de știut:
1. Sunt cinci semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țânțar.
2. Este necesară spitalizarea și tratarea cu medicație intravenoasă.
3. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile.
4. În cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile.
Pe aceeași temă5. Prevenția rămâne cea mai bună alternativă:
a) Evitați înțepăturile de țânțar (chiar dacă ieșiți pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de țânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau
b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.
c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.
d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.
e) Puteți limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor).” sunt informațiile transmise de doctor Tudor Ciuhodaru prin intermediul unei rețele sociale.
De asemenea, medicul a făcut și un rezumat prin care totul să fie cât se poate de clar pentru toți:
„Rețineți
1. Principala cale de transmitere la om este înțepătura de țânțari.
2. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!
3. Transfuziile pot fi o sursă de infecție.
4. Practic orice persoană (indiferent de vârstă) înțepată de țânțari este predispusă la infectarea cu virusul West Nile, însă
5. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este totuși redusă.
6. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.
7. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.
8. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.
9. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.
10. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni iar efectele neurologice pot fi permanente”.
Pe aceeași temăVezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro