Ministrul sănătății al statului Kerala din sudul Indiei a declarat faptul că se iau măsuri preventive din cauza virusului Nipah după ce 60 de persoane din categoria cu risc ridicat s-au îmbolnăvit, iar un băiat de 14 ani a murit, scrie CNN.
O investigație Reuters a arătat în decursul anului anterior faptul că o serie de părți din Kerala sunt printre cele mai expuse riscului global de răspândire a virusului Nipah, virus care provine de la animale, precum sunt porcii, și de la lilieci.
Iată ce este acest virus mortal și de ce medicii nu au un tratament pentru cei care se îmbolnăvesc!
Ce este virusul mortal Nipah
Virusul Nipah a fost identificat în anul 1998 în Malaysia și a fost denumit după satul Sungai Nipah, unde a avut loc un focar semnificativ.
De obicei, virusul este asociat cu liliecii fructivori din familia Pteropodidae, care sunt considerați gazdele naturale ale virusului, dar și cu alte animale, precum sunt porcii.
Acest virus se poate transmite la oameni prin contactul direct cu secrețiile de la liliecii infectați, prin consumul de fructe contaminate de lilieci, prin contactul cu porci infectați, și chiar de la om la om.
Deși unele persoane nu dezvoltă simptomele infecției cu virusul Nipah, există și cazuri cu simptome ușoare de gripă, până la forme severe de encefalită (inflamația creierului), care, în unele cazuri se pot agrava până la comă sau chiar până la moarte.
Citește și: Un bărbat a strănutat atât de tare încât i-a ieșit colonul în afara corpului! Cum a fost posibil așa ceva
Nipah este clasificat drept agent patogen prioritar de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din cauza potențialului său de a declanșa o epidemie, scrie Antena 3 CNN, iar autoritățile din statul Kerala fac tot ce pot pentru a preveni apariția unei situații care poate escalada la nivel mondial.
Referitor la adolescentul în vârstă de 14 ani care și-a pierdut viața din cauza acestui virus, Veena George (ministrul de stat al sănătății din Kerala) a declarat:
„Băiatul infectat a murit duminică după un stop cardiac”.
De asemenea, într-o declarație anterioară, aceast a a susținut faptul că „guvernul a emis ordine de înființare a 25 de comitete pentru identificarea și izolarea persoanelor infectate”.
„Există 214 persoane care ar fi intrat în contact cu băiatul. Dintre aceștia, 60 sunt în categoria cu risc ridicat, iar secțiile de izolare au fost înființate în instituțiile sanitare pentru a trata pacienții” sunt informațiile care se arată în comunicat.
Nu există tratament care să prevină și să trateze infecția cu virusul Nipah
Pentru un moment nu există un vaccin specific pentru prevenirea acestui virus, singura metodă eficientă fiind respectarea măsurilor de protecție, precum: evitarea contactului cu porci și lilieci infectați, spălarea fructelor și legumelor, dar și respectarea strictă a regulilor de igienă, mai ales în mediile spitalicești.
De asemenea, nici tratament antiviral specific pentru această infecție nu există, medicii apelând la tratamente simptomatice și de susținere pentru gestionarea complicațiilor apărute.
Numărul persoanelor infectate cu gripă și Covid-19 a crescut semnificativ. Medicii trag un semnal de alarmă în plin sezo... Premierul Marcel Ciolacu, anunț important pentru o anumită categorie de români. Cine primește 250 de lei de la Guvern în...