Antena

Modificări aprobate ale Codului Rutier ce vor fi valabile din iulie 2020

Conform deciziilor luate de autorităţile din România, şoferii vor fi nevoiţi ca de la 1 iulie 2020 să respecte şi noile reglementări, care au fost introduse în Codul Rutier. Este vorba despre modificări importante, care vizează proprietarii de maşini, dar şi aspiranţii la obţinerea permisului auto şi care trebuie cunoscute şi aplicate, astfel încât conducătorii auto să evite contravenţiile aferente.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 26 Mai 2020, 13:39 | Actualizat: Miercuri, 27 Mai 2020, 11:56
Modificări aprobate ale codului rutier ce vor fi valabile din iulie 2020

Sursa poza: https://www.promotor.ro/wp-content/uploads/2019/07/18223386/1-ce-infractiuni-prevazute-de-codul-rutier-iti-fac-dosar-penal-1024x587.jpgDin informaţiile următoare, toţi şoferii pot afla care sunt principalele modificări ale Codului Rutier 2020, schimbări care într în vigoare de la 1 iulie.

Noi reguli de obţinere a permisului auto

Pentru început, autorităţile au considerat că e nevoie de noi reguli privind condiţiile de obţinere a permisului auto. Mai exact, după îndelungate dezbateri, de la 1 iulie este obligatoriu că toate persoanele ce doresc să obţină permisul de conducere trebuie să aibă cel puţin 10 clase absolvite. Dacă în trecut era suficient ca aspiranţii la carnetul auto să fi împlinit cel puţin 18 ani, acest lucru se pare că se va schimba şi trebuie neapărat însoţit şi de nouă condiţie.

Persoanele vârstnice, nevoite să facă mai des controale medicale

În ceea ce priveşte persoanele vârstnice care au deja permis auto şi care îşi doresc să-l poată folosi în continuare, vor fi nevoite să îşi facă mai des controale medicale, pentru a dovedi că sunt apte să se urce la volan. Această măsură a fost introdusă în Codul Rutier cu scopul de a diminua numărul de accidente provocate de vârstnici în trafic, dar şi pentru siguranţa personală a tuturor participanţilor la trafic.

În acelaşi timp, persoanele care suferă de probleme cardiace ori care au diabet vor obţine mult mai greu avizul medicilor pentru a putea conduce, având în vedere că aceste condiţii medicale pot influenţa în mod direct capacitatea şoferilor de a reacţiona atunci când sunt în trafic.

Utilizarea telefonului mobil la volan fără hands-free, aspru pedepsită

Pe lista reglementărilor pe care le-au decis autorităţile se numără şi faptul că toţi conducătorii auto care sunt prinşi vorbind la telefon în timp ce se afla la volan risca să fie sancţionaţi prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Mai mult, şoferii trebuie să ştie că risca şi amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei, împreună cu contravenţiile aferente de 2, respectiv 3 puncte. Aceste amenzi sunt încadrate în clasa a III-a.

Un alt aspect esenţial, pe care conducătorii auto trebuie să îl aibă în vedere este acela că risca amenzi şi în situaţia în care încalcă regulile de circulaţie din cauza utilizării telefonului. Amenzile sunt, de această dată mai mari, de 4 sau 5 puncte, iar şoferii îşi pot pierde permisele pentru 30 de zile.

Trusa medicală, verificată mai des de către poliţişti

Conform Codului Rutier, toate autoturismele trebuie să fie dotate cu truse medicale, însă puţini sunt aceia care ştiu exact ce trebuie să conţină acestea:

Recomandari A1

În situaţia în care poliţiştii constata că şoferii nu dispun de o trusă medicală în autoturismele personale, conducătorii auto risca amenzi din clasa a II-a de sancţiuni, însemnând valori cuprinse între 420 de lei şi 525 de lei şi 4 sau 5 puncte de penalizare.

Pe lângă trusa medicală, toate maşinile trebuie să fie dotate şi cu triunghiuri reflectorizante, dar şi cu un stingător de incendiu., care să poată fi folosite în situaţii dificile.

Bicicliştii sunt şi ei vizaţi de modificările Codului Rutier

Luând în considerare numărul din ce în ce mai mare de biciclişti care circulă pe străzile din România, autorităţile au considerat că este nevoie să introducă în Codul Rutier şi câteva modificări care îi vizează pe aceştia. Mai exact, a fost modificat punctul 8 din articolul 101, alineatul 1, care prevede că bicicliştii trebuie să fie mult mai atenţi atunci când ies pe stradă.

Aceştia trebuie să îşi doteze bicicletele în mod corespunzător, astfel încât să fie vizibili în trafic atât de către ceilalţi biciclişti, cât şi de către pietoni şi şoferi. În caz contrar, bicicliştii risca amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei, care sunt încadrate în clasa a III-a.

Anvelopele de iarnă, verificate mult mai atent

Pe lista noutăţilor din Codul Rutier se numără şi faptul că şoferii de autoturisme pot fi amendaţi iarnă, atunci când circulă pe străzi acoperite de zăpadă şi polei chiar dacă au masinile dotate cu anvelope de iarna. Mai exact, sancţiunile se aplică atunci când anvelopele au un grad de uzură mai mare decât cel acceptat prin lege.

În acest sens, producătorii au început să introducă pentru fiecare anvelopă câte 6 indicatori de uzură, pe care poliţiştii le pot verifica în timpul controalelor de rutină. Dacă autorităţile constată că şoferii au încălcat normele Codului Rutier, atunci le pot aplica amenzi în valoare de până la 725 de lei.

Care sunt motivele pentru care şoferilor li se poate suspenda permisul de conducere pentru 30 de zile?

Care sunt motivele pentru care şoferilor li se poate suspenda permisul de conducere pentru 60 de zile?

Şoferii trebuie să fie în permanenţă la curent cu modificarile Codului Rutier 2020, astfel încât să circule regulamentar şi să evite sancţiunile. Recomandat este că proprietarii de autoturisme să se asigure că îşi dotează bunurile mobile cu toate accesoriile necesare şi să fie prudenţi atunci când se urcă la volan, atât pentru siguranţa proprie, cât şi pentru siguranţa celorlalţi participant la trafic. Mai mult, respectarea toate condiţiile anterior menţionate este obligatorie în permanenţă!

Whatsapp LinkedIn
cod rutier reguli modificari infractiuni dosar penal
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 NHL, fenomenul mondial, se vede din acest an în platforma ta favorită! Cele mai tari meciuri se văd LIVE exclusiv în AntenaPLAY.
Stirile zilei Ce a cumpărat un român dintr-un supermarket din Germania cu 100 de euro. "În România te seacă la buzunar"
Videoclipul zilei
Citește și
Amenzi usturătoare pentru cei care opresc pe drum să facă poze în lanul de rapiță. Ce spune Codul Rutier
Se schimbă Codul Rutier. Șoferii riscă să rămână fără permis timp de zece ani dacă se urcă la...
Șoferii riscă amenzi uriașe. Ce nu trebuie să le lipsească din mașină în sezonul rece
Greșeala pe care o fac conducătorii auto foarte des îi poate costa scump. Ce indicator rutier ignoră...
Video recomandate
Video
Citește și
Beneficiile ceaiului de cătină. Ce se întâmplă dacă îl bei în fiecare zi Catine.ro
Cum arată acum soția și fiica actorului Mario Cimarro din telenovela "Jurământul". Actorul se mândrește cu... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să... Libertatea.ro
Cât de aproape este piața imobiliară să repete implozia din 2008. Semnele care reapar pentru prima oară... Ziare.com
Milionarul român de doar 28 de ani, mesaj vehement despre angajaţii săi: „Niciodată nu am făcut şi nu voi... AntenaSport
Larisa Iordache, surpriză pentru soțul ei, Cristian Chiriță, cu ocazia zilei lui de naștere: „O să fii un... Elle
Noi imagini sfâșietoare cu Alina Eriko! Mama ei, asaltată cu mesaje să își salveze fiica: ” N-o lăsa pe... Spynews.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas HelloTaste.ro
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea o relație cu un elev. Cum a fost... Antena3.ro
Un consum mai scăzut de mâncare poate extinde durata vieții, susțin experții. Ce secret ascunde trucul, însă useit
Horoscopul zilei de 31 octombrie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să îmbrățișeze schimbarea. Află ce se... Catine
Banii din PNRR nu se pierd „în vânt”: România are primul parc eolian care va alimenta o fabrică de ciment Wall-Street
Ana Baniciu își angajează bonă, la cinci luni după naștere: De mâine voi putea ieși din casă... Kudika
Cine și-l amintește pe Doru Octavian Dumitru? Cum arată comediantul în octombrie 2024 Playtech
Cine sunt românii care au murit într-un garaj din cauza inundațiilor din Valencia. Oamenii nu au mai avut nicio... Redactia.ro
EXCLUSIV. Jurnalista din R. Moldova care s-a infiltrat în reţeaua lui Ilan Şor dezvăluie cum fraudează Moscova... Observator
Mituri despre fertilitate și concepție. Ce trebuie să știi înainte să începi să te îngrijorezi MediCOOL
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez HelloTaste
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal ProSport
Cresc PENSIILE cu 1.300 de lei! Anunț oficial făcut de Ministrul Muncii. Când primesc pensionarii din România... Gandul
Prognoza Accuweather pentru Crăciun și Revelion. În ce orașe ninge de Sărbători în România CanCan
Îl lași sau nu pe copil să se uite la filme de groază? Care sunt recomandările specialiștilor DeParinti
Adele i-a transmis un mesaj emoționant lui Céline Dion: „Cuvintele nu vor rezuma niciodată ce însemni pentru... ZUTV
Dacă ai aceste aplicații pe telefon, trebuie să le ștergi imediat, spun experții. La ce risc te expui dacă nu o... UseIT
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten Hello Taste