Lovitură uriașă pentru românii care au mașini! Noi reguli pentru ridicarea autovehiculelor!
O iniţiativă legislativă ce va permite ridicarea mai rapidă a mașinilor abandonate pe domeniul public de către proprietarii lor a fost depusă la Parlament.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 27 Decembrie 2019, 12:17 | Actualizat: Vineri, 27 Decembrie 2019, 21:07Potrivit acestei inițiative, depuse de către senatorul USR Nicu Fălcoi, perioada în care maşinile pot sta pe domeniul public se reduce de la un an la şase luni.
În plus, definiţia termenului „vehicule fără stăpân” va fi modificată pentru a include şi acele vehicule înmatriculate în străinătate, ce nu puteau fi ridicate, din simplul motiv că nu au numere de înmatriculate româneşti.
Doar în Bucureşti sunt peste 3.000 de maşini abandonate pe domeniul public, susţine iniţiatorul proiectului.
Potrivit inițiativei senatorului Nicu Fălcoi, un vehicul va fi considerat abandonat dacă a fost lăsat pe drumuri/parcări publice mai mult de 6 luni fără ITP şi asigurare RCA în vigoare, iar proprietarul nu a plătit impozitul aferent.
Iniţiativa prevede obligaţia autorităţilor să înmâneze sau, în cazuri excepţionale, să afişeze la adresa de domiciliu a proprietarului somaţia de plată, în timp ce proprietarul are la dispoziţie 5 zile de la primirea somaţiei pentru a depune dovada achitării taxelor auto, amenzile şi dovada efectuării ITP-ului de către proprietar/deţinător legal.
„Nu mai putem sta cu mii şi mii de maşini abandonate pe drumurile publice. Dincolo de aspectele de ordin estetic, vehiculele abandonate cresc riscul accidentelor rutiere şi sunt adevărate focare de infecţie”, spune senatorul Nicu Fălcoi.
Potrivit acestuia, doar în Bucureşti se află aproximativ 3.000 de maşini abandonate identificate, dar încă neridicate de autorităţi. Şi în Braşov, conform autorităţilor locale, există aproximativ 300 de autovehicule abandonate încă neridicate, iar în Galaţi, doar anul acesta, printr-un acord făcut între Poliţia Locală şi Primărie au început să se ridice vehiculele abandonate pe domeniul public al statului.
„Totuşi, dat fiind numărul mare de etape pe care autorităţile sunt obligate să le parcurgă, se ajunge ca ridicarea unui singur vehicul să dureze până la 4 luni”, a mai transmis USR.
Sursa : news.ro