Schimbări uluitoare în Codul Rutier! Ce vor putea face șoferii, la volan! Ce greșeală va costa cel puțin 500 de lei. Reacții aprinse! „Siguranța rutieră este abandonată”
Câteva modificări legislative la Codul Rutier au stârnit reacții aprinse în rândul specialiștilor în siguranța rutieră. Șoferii ar urma să aibă voie să folosească un dispozitiv, la volan.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 02 Iulie 2020, 15:24 | Actualizat: Joi, 02 Iulie 2020, 19:41Mai exact, ultimele clarificări arată cp șoferii vor putea folosi la volan tableta, nu și telefonul mobil – greșeală ce i-ar putea costa o amendă de cel puțin 500 de lei.
În plus, potrivit unei alte modificări legislative la Codul Rutier, în cazul autobuzelor din Capitală s-ar reglementa oficial și dreptul de a putea circula și pe linia de tramvai.
Reacții aprinse la modificările legislative aduse Codului Rutier. „A fost abandonată siguranța rutieră”
Modificările legislative aduse la Codul Rutier au generat unele reacții aprinse, unele voci susținând că a fost abandonată siguranța rutieră.
„Nu avem gabaritul necesar, aglomerăm foarte mult stațiile de tramvai și riscăm să nu încapă călătorii pe refugiile respective.
Sunt intemperii, se poate derapa foarte ușor pe linia de tramvai, se lungește distanța de frânare când linia este umedă, nu mai vorbesc de calitatea infrastructurii”, a spus Dan Trifu, director Eco Civica, referitor la decizia ce privește dreptul autpbuzelor din București de a circula pe linia de tramvai.
Gândită ca o variantă în care autobuzele pot parcurge distanțele mai repede, această modificare legislative la Codul Rutier ar putea genera, de fapt, complicații, potrivit digi24.ro.
„Să ne gândim că se defectează un autobuz între stații și eu am gardurile de protecție. Mașina de intervenție nu are gabarit 100% Până la urmă pe unde îl scoți? După aceea blochez și linia de tramvai”, a mai spus Dan Trifu, director Eco Civica, potrivit digi24.ro.
Unele propuneri au rămas în dezbatere. „Vorbim despre obligativitatea celor care doresc să obțină permisul de conducere de a deține cel puțin 10 clase dar și despre introducere unor teste și examene medicale suplimentare pentru șoferii în vârstă. Niciuna din prevederi nu au intrat în vigoare de la 1 iulie”, a spus Cosmin Andreica, reprezentant al polițiștilor.
Oficialii susțin că o altă reglementare se referă la șoferii care au deficiențe de auz. Ei sunt îndrumați să semnaleze acest lucru celorlalți conductori printr-un sticker special care va fi lipit pe lunetă.