Ce este un certificat energetic și când este necesar? (P)
sFoarte mulți dintre români au auzit în ultimii ani despre un nou act necesar pentru clădiri, numit certificat energetic (sau certificat de performanță energetică pe numele său complet).
Publicat: Miercuri, 03 Februarie 2021, 13:42 | Actualizat: Miercuri, 03 Februarie 2021, 16:55- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vom vedea ce este acesta și când este necesar. Nu vom intra în detalii, doritorii pot afla mai multe contactând un auditor energetic atestat. Informații utile găsiți și studiind site-ul https://www.certificat-rapid.ro aparținând unor astfel de specialiști.
Ce este un certificat energetic?
Certificatul de performanță energetică a clădirii este un document tipărit, elaborat conform unei metodologii de calcul, prin care se indică performanța energetică a clădirii sau a unității de clădire, cuprinzând informații despre consumurile de energie primară și finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii în echivalent CO2. Pentru cele existente, el conține și măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum și pentru creșterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum.
O unitate a clădirii este o parte a acesteia care poate fi utilizată în mod separat (exemplu: un apartament).
Cel care trebuie să solicite certificatul și să plătească pentru acesta este proprietarul / administratorul / investitorul clădirii sau unității de clădire, după caz.
Valabilitatea acestui act este de 10 ani, cu condiția ca în acest termen să nu se execute lucrări de renovare majoră, caz în care trebuie să se solicite altul.
Când este necesar un astfel de act?
Certificatul de performanță energetică este obligatoriu la vinderea sau închirierea unui imobil sau apartament (chiar și anunțurile de vânzare sau închiriere trebuie să conțină date extrase din acesta).
Lipsa acestuia poate conduce la amenzi (anunțurile de vânzare-cumpărare sau închiriere care nu conțin date extrase din acesta despre eficiența energetică), sau la nulitatea relativă a contractului de vânzare-cumpărare, conform prevererilor legale.
De asemenea, la recepția unei clădiri noi trebuie să existe acest act, procesul-verbal încheiat cu ocazia recepției la terminarea lucrărilor și neînsoțit de copia de pe certificat este nul de drept.
O altă situație în care este obligatoriu să existe acest act este în cazul renovărilor majore ale clădirii sau apartamentului.
Se consideră renovare majoră în cazul în care costul lucrărilor depășesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, exclusiv valoarea terenului pe care este amplasată construcția.
Clădirile aflate în proprietatea și/sau administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice sau cele în care o suprafață utilă totală de peste 250 m2 este ocupată de o autoritate publică și care este vizitată în mod frecvent de public trebuie să aibă acest document, care, în plus, trebuie afișat la loc vizibil și accesibil.