Ce trebuie să știi despre comisionul agenției imobiliare
Când, cum și de ce să apelezi la serviciile unei agenții imobiliare, este întrebarea pe care și-o pun foarte mulți dintre românii care vor să vândă un apartament. În condițiile în care piața imobiliară abundă în site-uri de anunțuri, ce îți poate aduce în plus un agent imobiliar ca să te determine să plătești comision agenției imobiliare?
Publicat: Joi, 19 Martie 2020, 12:34 | Actualizat: Joi, 19 Martie 2020, 12:37La toate aceste întrebări există răspunsuri pertinente și argumentate. Dacă ai decis să scoți la vânzare un imobil, iată ce trebuie să știi despre serviciile pe care ți le pune la dispoziție o agentie imobiliară, respective despre comisionul impus.
În calitate de proprietar care dorește să-și vânză apartamentul este foarte simplu să remarci că nu durează mai mult de cinci minute să-ți faci un cont pe una dintre platformele specializate în acest domeniu. De exemplu, dacă intri acum pe LaJumate.ro, la secțiunea Imobiliare, imediat ce completezi câteva date personale, vei putea adauga anunțul tău printre celelalte apartamente de vânzare. Este gratuit, iar descrierile și fotografiile vor apărea public imediat ce vor fi autorizate.
În această situație, merită sau nu să apelezi la o agenție imobiliară? Decizia îți aparține. Dacă vrei să scapi de orice grijă care implică procesul de vizionare a apartamentului de potențialii cumpărători, telefonul care să spune permanent, detaliile cerute de cei de la capătul firului, inclusiv actele necesare vânzării propriu zise, atunci personale specializate pot sari în ajutorul tău.
·Cât este comisionul agenției imobiliare la vânzarea unui apartament
Te-ai decis să scapi de griji și vrei să oferi imobilul tău unui agent imobiliar, care să se ocupe de toate detaliile necesare vânzării? Există un comision pe care îl vei plăti în acest sens și care va reprezenta, de fapt, costul serviciilor agenției imobiliare. Acesta variază între 1% și 3% din valoarea totală a imobilului, însă se poate negocia și variază în funcție de politicile fiecărei agenții în parte.
Atenție, comisionul agenției imobiliare va fi plătit de ambele părți, atât de vânzător, cât și de cumpărător, la încheierea procesului de vânzare – cumpărare.
Atunci când se apelează la serviciile unei agenții imobiliare, aceasta va încasa un comision, imediat ce tranzacția va fi încheiată. În privința vânzărilor de imobile, apare frecvent întrebarea: „Cine plătește comisionul agenției imobiliare?” Răspunsul este simplu: atât proprietarul, cât și chiriașul. Motivul? Fiecare dintre ei a apelat, separat la serviciile unei agenții imobiliare care, prin definiție, va avea rolul clar de a intermedia o tranzacție de acest tip.
• De ce plătește proprietarul comision agenției?
Proprietarul va apela la o agenție pentru a i se promova anunțul de vânzare și, deopotrivă, pentru a găsi clientul potrivit. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că proprietarul a beneficiat de servicii pe care agenția le-a prestat în folosul său, lucru pentru care va plăti un comision.
• De ce plătește cumpărătorul comision agenției?
De cealaltă parte, lucrurile sunt asemănătoare și au la bază același principiu, deși serviciul prestat de agenția imobiliară pentru cumpărător este diferit de cel prestat pentru proprietar. Cel care caută să cumpere un apartament se adresează unui agent imobiliar, ce îi va pune la dispoziție și va căuta pentru el imobilul care să corespundă criteriilor precizate. Va stabili întâlniri și va merge la vizionări, fiind la dispoziția clientului când acesta solicită. Pentru aceste servicii, chiriașul va plăti comision agenției imobiliare.
·Când se plătește comisionul agenției imobiliare
Comisionul pentru serviciile agenției se plătește o singură dată, la încheierea tranzacției imobiliare, în momentul în care se întocmește contractul de vânzare-cumpărare.
·Ce comision percepe o agentie imobiliara?
În general, agenția imobiliară percepe drept comision un procent din contravaloarea imobilului. Astfel, agențiile încasează între 1% și 3% comision din valoarea apartamentului. Cele mai mari comisioane apar la case și vile, unde costul de achiziție este mai ridicat. Cheltuieli mai mari se percep și atunci când imobilul se află în afara orașului
IMPORTANT! Nu există o lege sau o regulă de comisionare în tranzacțiile imobiliare încheiate prin agenție, astfel că fiecare instituție își poate decide prin politică internă sumele percepute pentru serviciile prestate. Trebuie să știi, atât în calitate de proprietar, cât și de chiriaș, că agenția are obligația de a informa înainte tipul de comision practicat. Este obligatoriu să știi cât vei plăti la finalul încheierii tranzacției.