Ce se va întâmpla cu șomajul tehnic, după 15 mai! Ministrul Muncii a făcut anunțul!
Șomajul tehnic va fi prelungit, după data de 15 mai, pentru acele sectoare ale economiei în care vor rămâne restricții, a declarat, sâmbătă, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 03 Mai 2020, 07:57 | Actualizat: Duminica, 03 Mai 2020, 07:58Decizia va fi luată după noi discuții cu partenerii sociali ai ministerului și va veni în decurs de o săptămână.
În cazul în care o companie afectată de criză nu își poate relua activitatea din 15 mai, statul va acoperi o parte din costul salarial.
„Suntem aproape de a lua o decizie finală, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, pentru a fi pregătiți la momentul 15 mai. Țin foarte mult să se prezinte asupra duratei, asupra domeniilor afectate de această măsură partenerii sociali.
Dar, da, se prefigurează măsura prelungirii șomajului tehnic pentru acele sectoare de activitate care sunt în continuare restricționate prin deciziile autorităților, în paralel lucrând și la o serie de măsuri de susținere activă a sectoarelor care își vor relua activitatea”, a declarat Violeta Alexandru, la Digi24.
Ministrul Muncii, despre intervenția statului la plata unor salarii
O altă măsură despre care a mai vorbit ministrul Muncii - posibilitatea ca statul să susțină o parte din salariul angajaților care se întorc la muncă în companii afectate de criză - este și ea în discuție cu sindicatele și patronatele.
„Suntem în mijlocul consultărilor, nu am luat o decizie cu privire la aceste domenii, dar vor fi domenii sprijinite într-un mod activ pentru reluarea treptată a activității. Vom vedea dacă această măsură activă va dura câteva luni sau va fi de mai lungă durată. În primă instanță va fi un sprijin mai consistent, dar acesta va scădea pe măsură ce activitatea acestor compani se va relua.
În cazul unei companii care-și poate relua activitatea, sprijinul guvernului va putea fi sub forma acoperirii unei părți din costul salarial, un cost fix, într-un număr de luni imediat după ridicarea măsurilor de restricție, după care acest sprijin se va diminua pe măsură ce activitatea companiei respective se va redresa”, a explicat Violeta Alexandru la Digi24.
Ministrul Muncii a precizat că este vorba despre companii afectate direct, cele care au beneficiat de șomaj tehnic, dar și alte companii care pot face proba afectării activității lor.