Cum vă gestionați banii în calitate de bunici? Top 4 sfaturi de urmat
Pensie mică? Pensie mare? Nu contează doar acest lucru. Important este să gestionezi eficient banii pe care-i încasezi lunar, pentru a avea o bătrânețe liniștită. Iar acest lucru presupune să înveți să economisești din banii de pensie, ca să faci față eventualelor problemele.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 21 August 2020, 17:24 | Actualizat: Vineri, 21 August 2020, 17:31Economisirea ar trebui să fie un obicei constant în viața oricărui român, indiferent de câți bani câștigă lunar. Însă nu este târziu nici după ieșirea la pensie să-ți însuşeşti puțină educație financiară și câteva reguli de economisire. Să ai bani puși deoparte te scapă de multe griji și stres, de care este obligatoriu să te ferești mai ales la o vârstă vulnerabilă în fața problemelor de sănătate. Așa că evită să ajungi în astfel de situații. Ține cont de următoarele sfaturi!
Începe cu o analiză a cheltuielilor
Înainte de economisirea propriu-zisă, este esențial ca tu și partenerul tău să știți pe ce se duc veniturile voastre lunar. Așa că din prima zi a lunii următoare începe să ții evidența cheltuielilor zilnic, notând în Excel sau pe un caiet produsele cumpărate, serviciile plătite și prețul. Însă nu doar atât. Important este să separi cheltuielile pe categorii, cum ar fi facturi, utilități, alimente, produse de curățenie pentru casă și pentru igienă personală, cheltuieli neplănuite (poate se strică ceva în casă), rate, dacă este cazul.
Faptul că vezi pe ce se duc banii într-o lună de zile te ajută să-ți dai seama unde poți ajusta, adică unde mai poți reduce cheltuielile, ce poți consuma mai puțin sau măcar ce poți să cumperi mai puțin sau mai ieftin. Vei deveni singur mult mai responsabil în privința cheltuielilor și vei fi mult mai hotărât să economisești când o să sesizezi că sume mari de bani se duc pe lucruri de care n-ai neapărat nevoie. La final de lună, calculează câți bani cheltuiești pe diverse categorii și câți bani cheltuiești total.
Împarte veniturile pe categorii
Odată ce știi ce pe se duc banii, poți începe o altă operațiune importantă: separarea veniturile pe necesități. Acestea nu trebuie să fie egale în totalitate cu cheltuielile pe categorii. Mai exact, începe cu împărțirea pe categoria cheltuieli fixe obligatorii, cum sunt facturile și întreținerea, pe care n-ai cum să le scoți din calcul, dar care totuși pot fi ajustate. Oprește-te momentan aici și calculează cât reprezintă acestea ca procent din veniturile tale lunare. În continuare, stabilește cât reprezintă cheltuielile pe mâncare și produse pentru casă și cât ți-ai dori să economisești lunar din veniturile tale.
Însă, mai mult decât atât, este important să urmezi regula 60/30/10, adică să 60% să reprezinte cheltuielile esențiale, 30% economii și 10% cheltuieli după bunul plac. La modul ideal, pentru a putea economisi și mai mult, ar trebui să reduci cheltuielile esențiale la 40% și să crești procentul de economisire. Ai putea să începi să consumi responsabil apă, curent și alimente, adică nu mai faci risipă.
Pune mai întâi bani în contul de economii
Aici regula este simplă și nu sunt prea multe de explicat, doar să o urmezi. Atunci când primești salariul sau pensia, abține-te de la orice cheltuială. Transferă mai întâi o parte din bani, cel puțin 10% la venituri mici sau cel puțin 30% la venituri mari, într-un cont de economii pentru a nu avea acces ușor la ei. Astfel, te vei simți obligat să te descurci cu suma rămasă.
Cumpără doar cât ai nevoie
Economisirea începe de la modul în care gestionezi cumpărăturile, așa că este important să te bazezi pe rațiune când mergi la magazin sau la piață. Și asta pentru că în realitate oamenii au nevoie de mai puțin decât cred ei că trebuie să cumpere. Mulți bani sunt pierduți pe alimente, care ajung la coșul de gunoi pentru nu reușești să le consumi la timp. Așa că propune-ți să cumperi cumpătat, doar atât cât ai nevoie. Mai bine cumperi mai puțin, decât să cumperi mai mult și să arunci.
Cu toate aceste sfaturi, nu doar că poți gestiona mai bine cheltuielile, dar și reușești să strângi bani pentru zile negre. Chiar dacă n-o să suficiente economii pentru situații neprevăzute și o să apelezi la un credit pentru pensionari, te vei descurca mult mai bine cu banii. Alege să duci o viață liniștită la pensie!