Scumpirile se țin lanț anul acesta în toate domeniile de activitate, anunță oficialii, iar românii sunt extrem de dezamăgiți din cauza acestora.
După ce au fost anunțate creșteri de preț în privința carburanțiilor, taxelor, impozitelor și chiriilor și energiei, și președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, avertizează cu privire la prețul gazelor.
Iată cine sunt românii care vor plăti mai mult la gaze încă din primăvara acestui an!
Cine sunt românii care ar putea să plătească mai mult de 1000 de lei pe lună pentru factura la gaze. Ce spun oficialii
O anumită categorie de români este predispusă la cheltuieli mai mari începând cu data de 1 aprilie 2025, avertizează președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță.
Se pare că cei vizați sunt cei care locuiec în apartamente de 3 camere și folosesc gaze pentru încălzirea locuinței, deoarece prețul acestora ar putea crește considerabil, mai ales că nu există discuții clare cu privire la liberalizarea pieței.
Astfel, cei care dețin o astfel de locuință sunt predispuși să depășească pragul de 1 000 de lei în cazul facturii la gaze.
Potrivit libertatea.ro, primele oferte pentru furnizarea gazelor au apărut deja în contextul expirării plafonării prețului. În acest sens, este vorba despre 4 cotații care provin de la același furnizor.
Plafonarea prețurilor pentru energia electrică și gaze vor mai fi plafonate până la data de 31 martie 2025.
„Chiar dacă în conformitate cu legislația actuală ar fi necesară, ofertarea și întocmirea de noi contracte de vânzare-cumpărare, furnizorii nu se înghesuie să transmită oferte. Sigur, la rândul lor, și aceștia au propriile și multe necunoscute, în ceea ce privește prețul de achiziție al gazelor după data de 1 aprilie 2025.
Dacă urmărim pagina ANRE – Comparatorul de preţ la gaze – după data de 1 aprilie 2025 constatăm că există oferte de la 4 firme care în fapt sunt deținute de același acționar, ofertele fiind 100% identice până la ultima virgulă și având toate prețul de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, prețul fiind valabil până în septembrie 2025” este explicația pe care a oferit-o Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI)
Citește și: Facturile la energie ar putea rămâne plafonate chiar și dupa 1 aprilie. Ce se poate întâmpla pe viitor
De asemenea, președintele AEI susține faptul că potrivit contractului de vânzare, furnizorii pot modifica prețul din propria inițiativă, dar au obligația de a notifica clientul clar și transparent cu o perioadă de cel puțin 30 de zile înainte, indicându motivele și detaliile schimbărilor.
Oficialul evidențiază faptul că prețurile actuale vor continua să crească, iar schimbările apărute ar putea veni într-un mod „tacit” pentru consumatori, ținând cont de prevederile din Codul Civil care permit majorări ale tarifelor fără o discușie prealabilă.
Astfel, începând cu 1 aprilie 2025, prețul gazelor ar putea să ajungă la 0,42 de lei/ KWh, ceea ce înseamnă o creștere de 35%.
„Astfel, un consumator care se încălzește cu gaze într-un imobil de tip casă urmează să achite în lunile de iarnă, după 1 aprilie 2025, o factură de circa 2.100 de lei/lună, cu circa 550 de lei mai mult decât în anul 2023 și cu circa 750 de lei mai mult decât în 2024.
În cazul unui consumator care locuiește într-un apartament de 3 camere și folosește gazele pentru încălzire acesta urmează să achite lunar o factură de circa 1.000 lei, cu circa 225 de lei mai mult decât în anul 2023 și cu circa 325 de lei mai mult decât în 2024” explică președintele AEI.
Vezi mai multe stiri de ultima ora pe observatornews.ro
(P) Cum să identifici cele mai avantajoase credite fără gaj: 5 sfaturi esențiale pentru o alegere inteligentă... Cum ar arăta România reorganizată în doar 8 județe. De ce au decis liderii PSD redesenarea hărții...