Grecia vrea să negocieze noi ţinte fiscale cu creditorii din zona euro, criza coronavirusului împingând ponderea datoriei publice în PIB la aproape 200%
Grecia vrea să negocieze noi ţinte fiscale cu creditorii din zona euro, în condiţiile în care criza coronavirusului a împins ponderea datoriei publice în PIB la aproape 200%, a declarat marţi ministrul de Finanţe Christos Staikouras, transmite CNBC.
Publicat: Miercuri, 03 Iunie 2020, 07:44 | Actualizat: Miercuri, 03 Iunie 2020, 10:28Statul elen, care în ultimul deceniu a trecut prin trei programe de salvare, a convenit în 2018 să ajungă la un excedent al bugetului primar de 3,5% din PIB în 2022. Deşi acest nivel al surplusului limitează capacitatea guvernului de a face cheltuieli, această obligaţie vine în achimbul unor condiţii mai avantajoase pentru rambursarea datoriilor.
Cu toate acestea, pandemia de coronavirus aproape a blocat economia Greciei, iar ministrul de Finanţe a declarat pentru CNBC că va discuta noi ţine cu omologii din zona euro.
”Având în vedere ce a decis recent Eurogrup, nu avem aceste ţinte în 2020 şi vom discuta la nivelul Eurogrup aceste ţinte, aceste reguli şi cerinţe pentru perioada care va începe din 2021, ţinând cont de reacţia la criza coronavirusului”, a declarat Staikouras.
În urma pandemiei, factorii politici europeni au convenit în martie să ridice ţintele fiscale pentru fiecare ţară membră, oferindu-le mai multă libertate pentru a face faţă şocului economic fără precedent. Totuşi, se doreşte ca această măsură să fie temporară, ca răspuns la criza economică din toată Uniunea Europeană.
Comisia Europeană a prognozat pentru Grecia în luna mai un raport între datoria publică şi PIB de 196,4% în 2020 şi de 182,6% în 2021. În 2019, ponderea datoriei Greciei a fost de 176,6% din PIB.
”Potrivit Comisiei Europene, în 2020 nu vom avea cea mai mare creştere a datoriei către PIB, vom avea a patra mare creştere, dar vom avea cea mai mare scădere a acestui raport în 2021", a declarat Staikouras pentru CNBC, spunând că datoria elenă este sustenabilă.
Una dintre principalele incertitudini pentru 2020 este performanţa industriei turismului.
”Declinul economic din 2020 depinde în mare măsură de performanţa turismului”, a spus Staikouras.
Grecia speră să-i întâmpine pe primii turişti începând cu 15 iunie, odată cu eliminarea treptată a restricţiilor de călătorie. Acest lucru înseamnă că nu vor exista cerinţe de testare pentru coronvirus înainte de sosire sau o perioadă de carantină după intrarea în ţară.
Grecia a fost descrisă ca o ţară care a reuşit cu un oarecare succes să ţină sub control răspândirea virusului. Potrivit datelor Johns Hopkins University, în Grecia au fost înregistrate până în prezent 2.918 de cazuri confirmate şi 179 de decese din cauza Covid-19. Guvernul grec speră că rata redusă de infecţii îi va convinge pe turişti că Grecia este o destinaţie sigură pentru turişti.
Sursa : news.ro