Antena

Marii consumatori de energie pot depune până la sfârşitul anului cereri de finanţare pentru centrale de cogenerare, pentru fonduri nerambursabille de cel mult 15 milioane euro

Uniunea Europeană alocă 60% fonduri europene nerambursabile pentru centrale de cogenerare destinate marilor consumatori de energie, fonduri în valoare de cel mult 15 milioane euro, iar perioada de depunere a proiectelor aferente a fost prelungită până la 31 decembrie 2020.

Publicat: Luni, 09 Martie 2020, 13:33 | Actualizat: Luni, 09 Martie 2020, 14:07
Uniunea Europeană alocă 60% fonduri europene nerambursabile pentru centrale de cogenerare destinate marilor consumatori de energie, fonduri în valoare de cel mult 15 milioane euro, iar perioada de depunere a proiectelor aferente a fost prelungită până la 31 decembrie 2020.

Investiţia se poate amortiza în cel mult trei ani.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (AM POIM) a prelungit până la 31 decembrie 2020 perioada de depunere a proiectelor în cadrul anumitor măsuri finanţate din axele prioritare 6 şi 7.

”Uniunea Europeană alocă 60% fonduri nerambursabile, în valoare de cel mult 15 milioane euro, destinate marilor consumatori de energie, prin axa de finanţare POIM 6.4. Fondurile se pot investi în dezvoltarea propriilor centrale de cogenerare de înaltă eficienţă, ce ar oferi posibilitatea companiilor să îşi producă energia electrică şi termică, necesare desfăşurării activităţii şi obţine reduceri substanţiale în ceea ce priveşte consumul de energie”, anunţă compania de consultanţă REI Finance Advisors, specializată în servicii profesionale pentru atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat destinate companiilor cu activitate pe piaţa din Romania.

Vizate de această finanţare sunt marile companii din domeniul producţiei de lactate, bere, industria alimentară, panificaţie, prelucrarea lemnului, industrie grea sau materiale de construcţii, precum şi alte companii clasificate ca fiind mari consumatori de energie.

“Companiile din domeniul producţiei, cu un consum de energie electrică de minimum 200 tepi şi energie termică de minimum 4.000 h/an, precum şi parcurile industriale sau furnizorii de energie pot solicita fonduri europene în cuantum până la 80% din valoarea investiţiei, în funcţie de dimensiunea companiei. Paşii necesari sunt reprezentaţi de definirea soluţiei tehnice de către un consultant tehnic specializat în cogenerare, estimarea investiţiei, pregătirea studiului de fezabilitate, obţinerea avizelor, pentru ca ulterior să fie necesară pregătirea cererii de finanţare, depunerea proiectului pe platforma Mysmis, evaluarea şi, în final, aprobarea proiectului. Valoarea minimă a investiţiei se ridică la 1,5 milioane euro pentru proiectele la care lucrăm, iar costurile pentru un astfel de proiect pot fi amortizate în cel mult trei ani de la finalizare. Mai mult, avem în lucru şi alte proiecte cu valori ce ajung şi la 35 de milioane euro”, a declarat Roxana Mircea, fondator şi partener al companiei de consultanţă REI Finance Advisors.

Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) finanţează activităţi din patru sectoare: infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică, contribuind la Strategia Uniunii pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii.

POIM beneficiază de o alocare financiară de aproximativ 10,8 miliarde euro, din care 6,94 miliarde euro - Fond de Coeziune, 2,28 miliarde euro - Fond European de Dezvoltare Regională şi 1,62 miliarde euro – Cofinanţare.

Preţul energiei, al furnizării şi al reţelei (preţuri fără taxe) a crescut pentru prima dată, de la 0,0846 euro per kWh în prima jumătate a anului 2008, la 0,0959 euro per kWh în prima jumătate a anului 2012 şi, în prezent, este de 0,0875 euro per kWh. Totuşi, ponderea taxelor a crescut în mod constant, de la 13% în 2008 la 30% în 2019.

Potrivit Eurostat, România a înregistrat în prima jumătate a anului trecut cea mai mare creştere (+19,2%) a preţurilor la energia electrică din UE pentru consumatorii non-casnici, în timp ce în Danemarca preţul energiei electrice pentru consumatorii non-casnici a scăzut cu 12,2%.

“Evoluţia constantă a preţului la energia electrică şi creşterea continuă a taxelor a făcut ca tot mai multe companii prezente pe plan local să caute soluţii pentru reducerea costurilor şi eficientizarea producţiei. Am demarat şi obţinut deja numeroase acorduri pentru accesarea fondurilor necesare instalării staţiilor de cogenerare pentru companiile din România care au apelat la noi, în vederea eficientizării procesului de obţinere a finanţării nerambursabile. Ne aşteptăm ca numărul companiilor care vor investi în aceste staţii de cogenerare să crească până la finalul anului şi să depunem cel puţin 20-30 astfel de proiecte cu valori cuprinse între 1,5 şi 35 milioane euro”, a precizat Roxana Mircea.

Firma de consultanţă REI Finance Advisors ţinteşte în acest an implementarea de proiecte cu o valoare totală de circa 300 milioane euro şi depunerea de noi proiecte pentru ajutor de stat şi fonduri europene în valoare de mininum 200 milioane euro.

“Am depus până în acest moment proiecte pentru finanţare în valoare de 140 milioane EUR şi ţinta este să ajungem la implementarea de proiecte cu o valoare totală de aproximativ 300 milioane euro. Proiectele centralelor de cogenerare ar putea reprezenta un pilon important pentru atragerea de fonduri destinate eficientizării costurilor de producţie. În acest sens, am demarat şi pe această axă discuţii cu companii mari din domeniul procesării laptelui, prelucrării lemnului, producţie de materiale de construcţii şi alte industrii cu un consum ridicat de energie”, a punctat Roxana Mircea.

Recomandari A1

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (AM POIM) a prelungit până la 31 decembrie 2020 perioada de depunere a proiectelor în cadrul anumitor măsuri finanţate din axele prioritare 6 şi 7.

Astfel, beneficiarii vor putea accesa o perioadă de timp mai lungă finanţările acordate în cadrul mai multor obiective specifice. Astfel, pentru Axa prioritară 6, cele patru obiective specifice sunt: creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal), sectorul distribuţie; reducerea consumului de energie la consumatorii industriali; reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuinţelor; creşterea economiilor în consumul de energie primară produsă în sisteme de cogenerare de înaltă eficienţă.

În ceea ce priveşte Axa prioritară 7, obiectivul specific este creşterea eficienţei energetice în sistemele centralizate de transport şi distribuţie a energiei termice în oraşele selectate.

REI Finance Advisors şi REI International, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare), cât şi pe scheme de ajutor de stat.

REI Grup a atras finanţări pentru peste 250 de proiecte la nivel naţional, cu peste 100 de proiecte implementate şi o rată de success de 99%. În 2019, REI Grup a înregistrat proiecte aprobate în cuantum de 80 milioane euro, iar în acest an valoarea proiectelor aprobate va depăşi pragul de 200 milioane euro.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
mari consumatori de energie depune cereri finantare centrale de cogenerare fonduri europene
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Când planurile a mii de șoferi sunt date peste cap, haosul nu întârzie să apară. Traffic Jam e comedia momentului în AntenaPLAY. Vezi acum producția spaniolă.
Stirile zilei Salariul unui român, şef pe un vas de croazieră în Franţa: "Câștig cât un director de bancă"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Tacos cu carne de vită și avocado. Un preparat emblematic al bucătăriei mexicane Catine.ro
Murat Yıldırım și Hande Doğandemir urmează să joace rolurile principale într-o nouă producție turcească.... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Donald Trump va încheia cu Vladimir Putin un acord de pace în Ucraina „care va șoca mulți oameni”, anunță... Libertatea.ro
De ce s-au consumat atât de repede rezervele de gaz ale României anul acesta. Cele două... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Vlăduța Lupău, mesaj special pentru soțul ei de ziua lui de naștere. Ce imagine inedită a publicat artista:... Elle
Cătălin Botezatu și-a cumpărat penthouse în Dubai. Cum arată locuința designerului vestimentar / FOtO Spynews.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României BZI
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde HelloTaste.ro
Kanye West şi Bianca Censori s-ar fi despărţit după apariţia de la Premiile Grammy. Ar urma să depună actele... Antena3.ro
Elon Musk a concediat, rechemat și dat afară iar angajați guvernamentali. Cum s-a ajuns la această situație useit
Horoscopul zilei de 13 februarie 2025. Berbecii sunt sfătuiți să renunțe la trecut. Află ce se întâmplă cu... Catine
Unde-l cazează Ciolacu pe Iohannis? Nu e nici Aviatorilor 86, nici Vila Lac 2 Jurnalul
Blestemul SS Californian: Nava care a ignorat strigătul de ajutor de pe Titanic a dispărut înghițită de ape Kudika
Detalii îngrozitoare! De ce a obligat-o Kanye West pe Bianca Censori să se dezbrace în public? I-a zis ... Playtech
Adevărul despre moartea subită a lui Dinu Gheorghe. Ce i s-a întâmplat, de fapt? Redactia.ro
Un bărbat a cumpărat flori de 37.000 de lei de la o florărie din Cluj, ca să-și surprindă iubita de Valentine's... Observator
8 alimente care te îmbătrânesc prematur MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără ProSport
Aceste ZODII atrag bogăția și succesul fără niciun efort. Norocul se află de partea lor Gandul
Produsul adorat de români în comunism care a reapărut în magazine. Costă doar 1.79 lei în Mega Image CanCan
Care sunt cei mai grei ani în creșterea unui copil. Care sunt provocările cele mai mari DeParinti
John Legend a dezvăluit că s-ar putea muta înapoi în New York, după ce a fost martorul incendiilor... ZUTV
Fenomenul ascuns în interiorul Pământului. Experții au descoperit ce se întâmplă în planeta noastră, de fapt UseIT
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă Hello Taste