Antena

(P) 7 moduri prin care îți poți arăta curiozitatea la interviul pentru un job în IT

Sunt peste 31.000 de locuri de muncă disponbile în acest moment pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România și, la o privire atentă, vei vedea că pentru același job, cerințele angajatorilor sunt diferite.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 18 August 2022, 11:00 | Actualizat: Joi, 18 August 2022, 11:01
Sunt peste 31.000 de locuri de muncă disponbile în acest moment pe eJobs.ro

Este dificil să estimezi care sunt așteptările lor, dar sunt câteva abilități personale, printre care și curiozitatea, prin care îți poți crește șansele de a obține jobul dorit. Iar explicația este simplă. Din moment ce, conform unui studiu Dell, Emerging Technologies’ Impact on society & Work in 2030, până la 85% dintre locurile de muncă care vor exista în 2030 nu sunt în prezent, companiile trebuie să parieze pe oameni care se pot adapta și învăța.

Iar curiozitatea este ca o promisiune pe care o faci angajatorilor că te vei adapta schimbărilor din business și din tehnologie. A fi curios este precursorul lui a învăța mai rapid și mai bine pentru a putea față și noilor cerințe. Iată de ce curiozitatea devine o abilitate tot mai importantă și câteva metode prin intermediul cărora să o demonstrezi în timpul unui interviu.

Curiozitatea, o abilitate tot mai cerută de angajatori

Un studiu recent al companiei de software SAS, realizat pe un eșantion de 2.000 de lideri din 5 industrii și 6 țări, arată că 62% dintre aceștia spun că este le este greu să găsească oameni cu abilități tehnice, iar 60% afirmă că le este dificil să-i repereze pe cei cu atributele personale necesare în business, precum curiozitatea.

Curiozitatea devine, așadar, o trăsătură critică. Impulsul de a căuta noi informații, de a explora noi experiențe și de a descoperi noi posibilități de rezolvare a unei probleme te ajută să te califici pentru un job în IT.

Potrivit studiului SAS, 72% dintre manageri spun că a fi curios este o trăsătură valoroasă și 51% dintre manageri consideră că această abilitate a devenit tot mai importantă în timp. Liderii cred, de asemenea, că are impact asupra afacerii și asigură o performanță mai bună.

Cum dai dovadă de curiozitate când vrei să-ți schimbi jobul?

1.Investește în dezvoltarea profesională

Recrutorii au puțin timp la dispoziție pentru a scana CV-urile și, dacă nu ai cursurile pe care le urmezi menționate la începutul CV-ului sau chiar în rubrica Despre mine, pot fi trecute cu vederea. De aceea este important să fii direct și să vorbești la interviu despre abilitățile și cunoștințele pe care le-ai deprins în cadrul formării și despre proiectele la care lucrezi.

Te poți înscrie, spre exemplu, în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

Recomandari A1

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

2. Ai curajul de a întreba recrutorul

Această „misiune” te poate face să simți că ești mai puțin informat decât colegii tăi. Dar este doar o percepție. Când pui întrebări, vei afla mai multe detalii despre un subiect. Vei clarifica lucruri pe care nu le-ai înțeles sau concepții greșite pe care le-ai putea avea. Este important să nu-ți fie teamă să întrebi. Gândește-te că dacă alți candidați nu pun întrebări, asta nu înseamnă că știu totul. S-ar putea să ezite. Vei face o impresie mult mai bună dacă arăți că ești activ și preocupat de job și de companie.

Întrebările potrivite pentru interviu

Cele mai bune întrebări depind, desigur, de context, de jobul și compania la care ai aplicat, dar există și câteva reguli generale de urmat. Pentru început, optează pentru întrebări deschise precum:

3. Arată eficiența pe care o ai în activitate

Potrivit studiului SAS, 62% dintre lideri asociază curiozitatea cu o mai mare eficiență și productivitate. Descrie ce faci concret pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele, metodele de lucru pe care le folosești și rezultatele pe care le-ai avut până acum.

4. Oferă exemple de rezolvare creativă a problemelor

De asemenea, liderii asociază curiozitatea cu gândirea creativă, cu dezvoltarea de noi soluții și cu abilitatea de a aborda probleme complexe. În cadrul interviului, vorbește despre soluțiile noi pe care le-ai găsit la probleme. Oferă exemple în care abordarea ta inovatoare a adus rezultate pozitive în cariera ta și în business.

5. Demonstrează că ai abilitatea de a te adapta

56% dintre lideri văd, de asemenea, o legătură între curiozitate și adaptabilitate. Când te confrunți cu situații noi și cu ambiguități, curiozitatea te poate ajuta să le depășești. Punând întrebări și descoperind noi abordări, te reinventezi atunci când lucrurile se schimbă. La interviu vorbește despre modul în care curiozitatea te-a inspirat să faci schimbări și să te adaptezi pentru a evolua în carieră.

6. Povestește despre pasiunile tale

Cercetările psihologice sugerează că interesele și hobby-urile noastre sunt un indicator puternic al curiozității noastre și, în plus, că avem mai multe șanse să dezvoltăm abilități utile atunci când suntem curioși de ceva.

Dacă interesele tale sau hobby-urile din timpul liber au legătură cu jobul la care ai aplicat sau te ajută să dezvolți abilități necesare pentru acest nou rol, nu ezita să vorbești despre ele și să faci conexiuni între activități. În plus, oferi recrutorului ocazia de a te cunoaște mai bine și de a relaționa mai bine cu tine.

7. Inspiră-te din comportamentul celor mai curioși oameni

Ascultă fără a judeca. Oamenii curioși se concentrează pe explorarea opțiunilor mai mult decât pe rezultatele colegilor lor.

Sunt deschiși față de opiniile altora, în loc să susțină că au dreptate. Preocuparea lor este să rezolve probleme.

Sunt empatici și această calitate le permite să se conecteze cu specialiști din domeniile care îi interesează. Astfel află noi idei pe care le pot pune în practică în activitatea lor.

Evită să facă multitasking. Ei sunt concentrați pe momentul prezent, astfel arată interes și curiozitate pe un anumit subiect.

Își fac timp pentru a fi curioși în mod intenționat. Își iau câteva ore pe săptămână pentru a se gândi, pentru a face planuri și a-și stabili obiective.

Whatsapp LinkedIn
interviu it job it
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei Alimentele reduse cu 80% în supermarketuri. Comercianţii vor să scape cât mai repede de produsele de sărbători
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Curățenia după sărbători. Sfaturi pentru a reda strălucirea locuinței tale Catine.ro
Actrița Deniz Baysal urmează să joace într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei!” Volodimir Zelenski, reacție despre sfârșitul tranzitului... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Dinu Maxer și Magdalena Chihaia au stabilit data nunții. Marele eveniment va avea loc în anul 2025 Spynews.ro
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“ BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Care e diferența dintre lavă și magmă. Puțini știu ce detaliu le deosebește useit
Horoscopul zilei de 3 ianuarie 2025. Racii petrec timp cu cei dragi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop 2025: Un nou început astral pentru fiecare zodie Jurnalul
Cum să implementezi eficient tichetul cultural în pachetul de beneficii pentru angajați Kudika
Temperatura ideală pentru frigider în perioada sărbătorilor. La câte grade trebuie să îl setezi ca să nu se... Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Alimentele reduse cu 80% în supermarketuri. Comercianţii vor să scape cât mai repede de produsele de sărbători Observator
Ce se întâmplă dacă mergi zilnic pe bicicletă. Care sunt rezultatele practicării acestui sport MediCOOL
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
Cât a economisit un proprietar Tesla pe benzină în 6 ani. A dezvăluit costurile reale pentru 232.000 de kilometri... UseIT
Chec guguluf cu stafide și vanilie. Rețetă simplă pentru momente dulci Hello Taste