Antena

(P) 7 moduri prin care îți poți arăta curiozitatea la interviul pentru un job în IT

Sunt peste 31.000 de locuri de muncă disponbile în acest moment pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România și, la o privire atentă, vei vedea că pentru același job, cerințele angajatorilor sunt diferite.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 18 August 2022, 11:00 | Actualizat: Joi, 18 August 2022, 11:01
Sunt peste 31.000 de locuri de muncă disponbile în acest moment pe eJobs.ro

Este dificil să estimezi care sunt așteptările lor, dar sunt câteva abilități personale, printre care și curiozitatea, prin care îți poți crește șansele de a obține jobul dorit. Iar explicația este simplă. Din moment ce, conform unui studiu Dell, Emerging Technologies’ Impact on society & Work in 2030, până la 85% dintre locurile de muncă care vor exista în 2030 nu sunt în prezent, companiile trebuie să parieze pe oameni care se pot adapta și învăța.

Iar curiozitatea este ca o promisiune pe care o faci angajatorilor că te vei adapta schimbărilor din business și din tehnologie. A fi curios este precursorul lui a învăța mai rapid și mai bine pentru a putea față și noilor cerințe. Iată de ce curiozitatea devine o abilitate tot mai importantă și câteva metode prin intermediul cărora să o demonstrezi în timpul unui interviu.

Curiozitatea, o abilitate tot mai cerută de angajatori

Un studiu recent al companiei de software SAS, realizat pe un eșantion de 2.000 de lideri din 5 industrii și 6 țări, arată că 62% dintre aceștia spun că este le este greu să găsească oameni cu abilități tehnice, iar 60% afirmă că le este dificil să-i repereze pe cei cu atributele personale necesare în business, precum curiozitatea.

Curiozitatea devine, așadar, o trăsătură critică. Impulsul de a căuta noi informații, de a explora noi experiențe și de a descoperi noi posibilități de rezolvare a unei probleme te ajută să te califici pentru un job în IT.

Potrivit studiului SAS, 72% dintre manageri spun că a fi curios este o trăsătură valoroasă și 51% dintre manageri consideră că această abilitate a devenit tot mai importantă în timp. Liderii cred, de asemenea, că are impact asupra afacerii și asigură o performanță mai bună.

Cum dai dovadă de curiozitate când vrei să-ți schimbi jobul?

1.Investește în dezvoltarea profesională

Recrutorii au puțin timp la dispoziție pentru a scana CV-urile și, dacă nu ai cursurile pe care le urmezi menționate la începutul CV-ului sau chiar în rubrica Despre mine, pot fi trecute cu vederea. De aceea este important să fii direct și să vorbești la interviu despre abilitățile și cunoștințele pe care le-ai deprins în cadrul formării și despre proiectele la care lucrezi.

Te poți înscrie, spre exemplu, în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

Recomandari A1

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

2. Ai curajul de a întreba recrutorul

Această „misiune” te poate face să simți că ești mai puțin informat decât colegii tăi. Dar este doar o percepție. Când pui întrebări, vei afla mai multe detalii despre un subiect. Vei clarifica lucruri pe care nu le-ai înțeles sau concepții greșite pe care le-ai putea avea. Este important să nu-ți fie teamă să întrebi. Gândește-te că dacă alți candidați nu pun întrebări, asta nu înseamnă că știu totul. S-ar putea să ezite. Vei face o impresie mult mai bună dacă arăți că ești activ și preocupat de job și de companie.

Întrebările potrivite pentru interviu

Cele mai bune întrebări depind, desigur, de context, de jobul și compania la care ai aplicat, dar există și câteva reguli generale de urmat. Pentru început, optează pentru întrebări deschise precum:

3. Arată eficiența pe care o ai în activitate

Potrivit studiului SAS, 62% dintre lideri asociază curiozitatea cu o mai mare eficiență și productivitate. Descrie ce faci concret pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele, metodele de lucru pe care le folosești și rezultatele pe care le-ai avut până acum.

4. Oferă exemple de rezolvare creativă a problemelor

De asemenea, liderii asociază curiozitatea cu gândirea creativă, cu dezvoltarea de noi soluții și cu abilitatea de a aborda probleme complexe. În cadrul interviului, vorbește despre soluțiile noi pe care le-ai găsit la probleme. Oferă exemple în care abordarea ta inovatoare a adus rezultate pozitive în cariera ta și în business.

5. Demonstrează că ai abilitatea de a te adapta

56% dintre lideri văd, de asemenea, o legătură între curiozitate și adaptabilitate. Când te confrunți cu situații noi și cu ambiguități, curiozitatea te poate ajuta să le depășești. Punând întrebări și descoperind noi abordări, te reinventezi atunci când lucrurile se schimbă. La interviu vorbește despre modul în care curiozitatea te-a inspirat să faci schimbări și să te adaptezi pentru a evolua în carieră.

6. Povestește despre pasiunile tale

Cercetările psihologice sugerează că interesele și hobby-urile noastre sunt un indicator puternic al curiozității noastre și, în plus, că avem mai multe șanse să dezvoltăm abilități utile atunci când suntem curioși de ceva.

Dacă interesele tale sau hobby-urile din timpul liber au legătură cu jobul la care ai aplicat sau te ajută să dezvolți abilități necesare pentru acest nou rol, nu ezita să vorbești despre ele și să faci conexiuni între activități. În plus, oferi recrutorului ocazia de a te cunoaște mai bine și de a relaționa mai bine cu tine.

7. Inspiră-te din comportamentul celor mai curioși oameni

Ascultă fără a judeca. Oamenii curioși se concentrează pe explorarea opțiunilor mai mult decât pe rezultatele colegilor lor.

Sunt deschiși față de opiniile altora, în loc să susțină că au dreptate. Preocuparea lor este să rezolve probleme.

Sunt empatici și această calitate le permite să se conecteze cu specialiști din domeniile care îi interesează. Astfel află noi idei pe care le pot pune în practică în activitatea lor.

Evită să facă multitasking. Ei sunt concentrați pe momentul prezent, astfel arată interes și curiozitate pe un anumit subiect.

Își fac timp pentru a fi curioși în mod intenționat. Își iau câteva ore pe săptămână pentru a se gândi, pentru a face planuri și a-și stabili obiective.

Whatsapp LinkedIn
interviu it job it
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Baschetul spectacol se vede LIVE exclusiv în AntenaPLAY. Vezi cele mai tari meciuri din NBA pe canalul dedicat!
Stirile zilei Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în faţa unui TIR. Ionuţ a vrut să se ferească să fie stropit de prietenii săi
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Urări de Sfinții Mihail și Gavril 2024. Felicitări și mesaje pentru sărbătoriți Catine.ro
Dulce Maria revine în atenția fanilor cu o carieră solo. Artista colaborează cu un cântăreț extrem de... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Un cuplu de români, Florin și Axinia, dispărut în inundațiile din Spania, e căutat în orezărie de copii:... Libertatea.ro
Prețul energiei electrice, la niveluri istorice. Riscăm „să ne întoarcem la perioada dinainte de... Ziare.com
„Micul Hercule”, pus de tatăl lui să doarmă în aer liber, la 0 grade! Motivul halucinant: „Am... AntenaSport
Ce ținută a purtat Melania Trump în ziua alegerilor din SUA. Semnificația din spatele alegerii vestimentare și... Elle
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu... Spynews.ro
Cum arată casa lui Valerie Lungu: Fanii au rămas uimiți când au văzut imaginile postate de influenceriță... BZI
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piept de porc la cuptor. Cum prepari o friptură fragedă și aromată HelloTaste.ro
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori. Are propria închisoare, 7 dormitoare... Antena3.ro
Donald Trump vrea să revoce restricțiile impuse asupra unei tehnologii care poate distruge lumea, potrivit... useit
Horoscopul zilei de 9 noiembrie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Avocați: Intrarea Nordis în insolvență complică situația pentru cumpărătorii de apartamente Wall-Street
Hrișca: beneficii, proprietăți și contraindicații - tot ce trebuie să știi Kudika
Ce au făcut soldații din Coreea de Nord prima dată când au ajuns în „libertate”. Au rupt internetul pe ce nu... Playtech
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA Redactia.ro
Doi turiști americani, uimiți de prețurile dintr-un restaurant din Sibiu. Cât au plătit pe o ciorbă și o... Observator
Cum poți preveni bășicile cauzate de pantofi și cele mai bune metode pentru a le trata MediCOOL
Rețetă de orecchiette cu unt, pancetta și cașcaval HelloTaste
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului ProSport
Ce nu ai voie să faci în mașină, chiar dacă e oprită? Marian Godină a oferit răspunsul Gandul
Ce pensie primește o gospodină în România, chiar dacă nu a muncit nicio zi în viața ei CanCan
Până la ce vârstă se pot vedea frații dezbrăcați. Ghid pentru părinți DeParinti
Jennifer Lopez a dezvăluit cu cine își va petrece Crăciunul. Diva a vorbit despre noua etapă a vieții sale... ZUTV
Elon Musk deja a profitat de pe urma unui nou mandat al lui Donald Trump. Cum a avut câștiguri de 15 miliarde de... UseIT
Mere rase la borcan, perfecte pentru deserturile din sezonul rece Hello Taste