Antena

(P) Riscuri pe care merită să ți le asumi în viața profesională

Atunci când alegi să nu-ți asumi riscuri în carieră, s-ar putea să ratezi oportunități importante de a avansa în carieră și să rămâi într-un confort toxic pentru evoluția ta. Doar încercând ceva nou, poți evolua în drumul profesional. Iată câteva riscuri pe care trebuie să ți le asumi în carieră!

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 31 Octombrie 2022, 11:23 | Actualizat: Luni, 31 Octombrie 2022, 11:25
Riscuri pe care merită să ți le asumi în viața profesională

Motivele pentru care merită să-ți asumi riscuri

Asumarea riscurilor te scoate din zona de confort, pentru că nu știi ce urmează. Totuși, este esențial să o faci pentru a te menține motivat. De ce? Pentru că te determină să înveți lucruri noi. Cu cât știi mai multe, cu atât vei fi mai motivat și vei avea mai multă încredere în propriile forțe.

Apoi, îți oferă oportunitatea de a cunoaște oameni noi, de a stabili conexiuni care te pot ajuta să avansezi în carieră sau să descoperi noi pasiuni. Totodată, acestea te provoacă să faci ceva diferit. Poate fi vorba despre asumarea unor noi responsabilități sau de susținerea unui discurs la job.

Câteva riscuri care te pot ajuta să evoluezi în carieră

  1. Asumă-ți noi proiecte

Cel mai important în acest demers este să fii deschis în a încerca lucruri noi, mai ales dacă la jobul actual te simți blocat într-o rutină. Poate fi vorba de asumarea unui proiect nou la locul de muncă, investirea energiei și timpului într-un hobby sau explorarea unui nou traseu profesional, total diferit de ceea ce faci în prezent. S-ar putea ca această mișcare să fie exact ceea ce ai nevoie pentru a te pune în mișcare.

Spre exemplu, dacă ai nevoie de o certificare pentru a avansa, merită să-ți asumi un risc și să te întorci la studii pentru a obține abilitățile care te vor duce la următorul nivel.

Dacă îți dorești să-ți dezvolți abilitățile în domeniul IT, poți apela la Proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul Cursuri IT by eJobs are mai multe etape (cursurile propriu-zise, coaching, consiliere). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să lucrezi alături de ceilalți cursanți, de la care vei putea deprinde anumite tehnici prin care îți poți dezvolta atenția la detalii. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

Recomandari A1

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

  1. Alege un job pentru cultura organizațională

Atunci când alegi între două joburi, ești tentat să accepți oferta angajatorului care îți oferă un salariu mai mare. E normal să vrei ca jobul să-ți asigure toate cheltuielile, totuși, nu întotdeauna banii sunt cel mai important aspect de luat în calcul atunci când ești pus în fața unei astfel de decizii.

Poate e mai important să acorzi prioritate culturii organizaționale a unei companiei. Un sondaj realizat de Glassdoor arată că 77% dintre respondenți ar lua în considerare cultura unei companii înainte de a aplica pentru un job.

  1. Alege o companie mică și care nu are un renume pe piața muncii

Dacă lucrezi pentru o companie cu sute de angajați, ideea de a merge către o companie mai mică, care nu are același renume pe piața muncii, s-ar putea să ți se pară înfricoșătoare. Totuși, un job într-un business mai mic ar putea fi o ocazie bună de a deprinde un set de noi abilități și de a-ți asuma mai multe responsabilități. După o perioadă petrecută într-o astfel de companie, te poți întoarce la vechiul angajator, dar pe o poziție mai înaltă.

  1. Expune-I managerului dorințele tale profesionale

Dacă te afli în căutarea unor noi provocări, e important să fii curajos și să-ți expui gândurile superiorului tău. Un manager bun va fi dispus să te ajute să te dezvolți profesional și să obții ceea ce meriți.

Totuși, dacă simți că nu poți face progrese la jobul pe care îl ai, iar sprijinul managerului lipsește, te poți gândi la lansarea un business pe cont propriu. Nu te grăbi însă să iei astfel de decizii, până nu evaluezi dacă ești pregătit să fii propriul tău șef sau nu.

  1. Aplică la un job peste hotare

O astfel de tranziție poate fi o sarcină majoră, pentru că, a obține un job în afară nu este la fel de simplu ca unul din România. În primul rând, ai nevoie de diverse certificări sau chiar să obții o anumită viză de ședere într-o altă țară.

Această tranziție îți oferă atât posibilitatea de a te dezvolta profesional, de a-ți extinde rețeaua de networking, de a-ți îmbunătățești cunoștințele lingvistice, dar și de a obține un salariu dublu sau chiar triplu față de cel actual.

  1. Nu mai sta în zona de confort

Adesea, un rol pe care îl ai de mai mulți ani îți oferă sentimentul de confort și siguranță. Asta pentru că îți cunoști foarte bine task-urile, colegii și te înțelegi bine cu managerul. Cu toate acestea, s-ar putea să ai și multe nemulțumiri care nu ies la iveală doar din teama de a ieși din zona de confort. Dacă simți că locul tău nu mai este la jobul actual, că ai anumite nemulțumiri pe care nu le expui doar pentru că știi că nu vor fi rezolvate sau că nu mai faci cu aceeași determinarea munca de zi cu zi, înseamnă că instinctul încearcă să-ți comunice că e momentul pentru o schimbare.

Când e momentul să faci o schimbare

Când te simți plictisit la actualul loc de muncă

Chiar și un loc de muncă care odată te motiva și stimula, poate deveni plictisitor. Iar plictiseala poate fi una dintre cele mai distructive emoții din viața ta profesională. Într-o astfel de stare acorzi mai puțină atenție detaliilor și riști să strici relații pe care le-ai construit ani în șir.

Când ai atins potențialul maxim în compania actuală

Atingerea unui anumit nivel la locul de muncă actual, poate fi o problemă, doar atunci când nu mai există roluri pe care le țintești și simți că nu mai e loc de evoluție. Ascultă-ți instinctul și începe să planifici traseul către un nou obiectiv.

Când simți că vrei o schimbare, dar nu vorbești despre ea

Ai petrecut luni sau chiar ani gândindu-te la toate lucrurile care te sperie când vine vorba despre o schimbare? Cu toate acestea, poate nu ai împărtășit aceste temeri cu ai tău prieteni sau colegi de încredere.

Astfel, înainte de a respinge o nouă provocare, discută temeinic despre aceasta cu cel puțin două sau trei persoane în care ai încredere. Aceștia s-ar putea să-ți ofere sfaturi bune în carieră și îți pot spune cum văd ei lucrurile din perspectiva lor.

Deși asumarea riscurilor poate fi intimidantă, te ajuta să rămâi motivat și să fii deschis să înveți continuu lucruri noi. Dacă te simți blocat la jobul actual, nu-ți fie teamă să pășești pe tărâmuri necunoscute.

Totuși, cariera ta necesită strategii de management al riscului. A-ți asuma riscuri înseamnă să fii pregătit să accepți schimbarea. De aceea, înainte să faci o mișcare, asigură-te că ești echipat cu toate informațiile necesare pentru a face acest salt.

Whatsapp LinkedIn
job ejobs
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Jumătate de ţară, sub cod galben de vreme severă până sâmbătă seara. Rafalele de vânt depăşesc 50 km/oră
Videoclipul zilei
Citește și
Care sunt cele mai căutate job-uri în rândul noilor generații. Locul de muncă la care salariul...
Ce meserii de top caută angajatorii. Motivul pentru care oamenii își schimbă jobul de mai multe ori în...
O soacră băgăcioasă a cerut cel mai neașteptat lucru posibil soției fiului său. Ce pretenție a avut
(P) Redescoperă bucuria vieții: schimbări simple și eficiente
Video recomandate
Video
Citește și
Cum poți să te pregătești pentru epilarea braziliană. Sfaturi pentru o piele fină și catifelată Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat HelloTaste.ro
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de aur. Proprietarul nu știa... Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Importanța informării corecte în alegeri. Mihaela Miroiu: Prea multe instituții media și de sondare a opiniei... Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cât de periculos este mucegaiul din casă în funcție de culoarea lui. Explicațiile unui microbiolog Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen Observator
Tipuri de aparate dentare. Prin ce se diferențiază, cum se întrețin și ce efecte au în organism MediCOOL
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre... ZUTV
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru UseIT
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Hello Taste