Catalonia, declarată „republicană” de parlamentul regional, care „nu recunoaşte niciun rege”
Parlamentul catalan a votat, vineri seară, o rezoluţie prin care declară Catalonia republicană şi, astfel, nu recunoaşte şi nici nu vrea să aibă un rege, relatează TVE. Quim Torra, liderul separatist de la Barcelona, a cerut organizarea unui referendum naţional cu privire la Monarhie.
Publicat: Sambata, 08 August 2020, 17:06 | Actualizat: Sambata, 08 August 2020, 17:07- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Grupările politice separatiste JxCat, ERC şi CUP au votat „pentru” adoptarea rezoluţiei, în timp ce Ciudadanos, PSC, coaliţia En Comù Podem şi PPC, „împotrivă”.
Textul rezoluţiei prevede că „saga familiei Burbon a fost o calamitate istorică pentru Catalonia” şi denunţă că regele Juan Carlos I „a acceptat succesiunea generalului Franco, jurând fidelitate principiilor regimului său”, astfel încât „monarhia spaniolă este continuarea regimului anterior”.
În plus, este criticată şi „fuga consimţită a regelui Juan Carlos pentru a evita acţiunea justiţiei” şi în text este făcut referire la „monarhia delicventă”, care a eşuat ca sistem.
Preşedintele parlamentului catalan, Quim Torra, i-a provocat în sesiunea extraordinară pe miniştrii care aparţin partidului Unidas Podemos să „demisioneze imediat” dacă sunt, într-adevăr, de acord că Juan Carlos I „a fugit” din Spania şi nu vor să fie complici la „muşamalizarea” presupusei corupţii.
În plus, el a cerut organizarea unui referendum în întreaga Spanie cu privire la monarhie şi republică.
După plecarea la începutul săptămânii a regelui Juan Carlos I din ţară, guvernul condus de Pedro Sánchez (PSOE) a apărat decizia Casei Regale. Totuşi, Pablo Iglesias, vice-preşedinte al Executivului, a comentat alegerea ca „fugă” a fostului suveran vizat acum de o anchetă privind afaceri personale.
„Singurul protest responsabil şi care va fi înţeles de cetăţeni este acela ca toţi membrii Guvernului care nu sunt de acord cu ce s-a întâmplat să demisioneze acum”, a spus Torra, care a convocat întâlnirea extraordinară pentru a discuta situaţia monarhiei spaniole.
Opoziţia a criticat organizarea acestei întâlniri, cu această temă, având în vedere creşterea alarmantă a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în Catalonia şi în ţară şi că guvernul nu a dat explicaţii privind gestionarea crizei sanitare.
Caracterizată ca „diversiune”, în şedinţa plenară, opoziţia a subliniat ruptura cauzată în guvernul de coaliţie, format din PSOE şi Unidas Podemos, de plecarea regelui emerit din Spania.
Pentru Torra, plecarea lui Juan Carlos I „nu este o chestiune privată de familie”, ci „o problemă de natură constituţională”. El vede o singură ieşire din această problemă: abdicarea regelui Felipe VI şi un referendum privind Monarhia în întreg statul spaniol.
Torra a reiterat că separatiştii catalani au un obiectiv clar, „să trăiască liberi într-o republică independentă catalană”, pe care îl consideră „mai urgent ca oricând”.
El a asigurat că locuitorii Cataloniei nu au rege şi nici nu vor să aibă.
Opoziţia a susţinut că altele sunt priorităţile, principala fiind criza sanitară. „Nici măcar tsunamiul economic cauzat de pandemie cu mii de vieţi şi locuri de muncă în joc nu opreşte obsesia ta separatistă”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului Ciudadanos, Carlos Carrizosa. El i-a cerut lui Torra să demisioneze, între altele, pentru că „atacă naţiunea şi statul de drept”.
Miquel Iceta, secretar general al PSC, i-a reproşat, de asemenea, lui Torra că prioritizează dezbaterea asupra crizei monarhiei spaniole şi îl interesează mai puţin să răspundă de ce timp de 46 de zile nu a existat un şef al Salud Pública în regiune.
De la începutul pandemiei, în Spania au fost înregistrate, prin teste PCR, 314.362 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 28.503 oameni au murit. Cele mai afectate regiuni sunt Catalonia, Madrid şi Aragon.
Regele emerit Juan Carlos I a transmis luni o scrisoare regelui Felipe VI, fiul său, prin care l-a anunţat că a hotărât să părăsească Spania, dar că va rămâne la dispoziţia Procuraturii. Mai multe surse au spus că el s-ar afla în Republica Dominicană.
Sursa: News.ro