Cel puţin 27 de morţi în primul atac armat comis la Kabul după acordul americano-taliban de la Doha
Cel puţin 27 de persoane au fost ucise într-un atac armat vizând o adunare politică în vestul Kabulului, a anunţat Ministerul afgan de interne, primul atac de acest fel în capitala afgană după acordul încheiat de talibani cu Statele Unite, relatează AFP.
Publicat: Vineri, 06 Martie 2020, 15:47 | Actualizat: Vineri, 06 Martie 2020, 16:16Atacatorii au deschis focul de pe un şantier situat lângă eveniment, potrivit ministerului.
”Cel puţin 27 de persoane, inclusiv femei şi copii, au fost ucise, iar (alte) 29 (au fost) rănite”, a declarat pentru postul Tolonews un purtător de cuvânt al ministerului Nasrat Rahimi.
Un cadru de la Ministerul Sănătăţii, Nizamuddin Jalil, a declarat, contactat de AFP, ”29 de morţi şi 30 de răniţi, toţi civili”.
Fotografii postate pe reţele de socializare surprind corpuri aliniate, între care unele cu faţa acoperită cu pânză, ceea ce indică faptul că este vorba despre cadavre.
Unităţi din cadrul forţelor speciale afgane ”efectuează operaţiuni de curăţare” a zonei, a precizat Rahimi, adăugând că bilanţul ”va evolua”.
Numeroşi membri ai elitei politice afgane erau prezenţi - inclusiv şeful Executivului afgan Abdullah Abdullah, care susţine că a obţinut o victorie în alegerile prezidenţiale din septembrie, în pofida faptului că rezultatele oficiale arată că a fost înfrânt.
”Ne aflam în mijlocul ceremoniei (...), când dintr-o dată au răsunat focuri de armă”, a povestit tot la Tolonews Mohammad Mohaqiq, cel mai cunoscut politician hazara, un apropiat al lui Abdullah Abdullah.
Fostul preşedinte Hamid Karzai şi fostul premier Salahuddin Rabbani, de asemenea prezenţi, au părăsit evenimentul un pic mai devreme, a adăugat el.
”Toţi oficialii de rang înalt au fost evacuaţi de la faţa locului în deplină însecuritate”, a comentat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne Nasrat Rahimi.
Talibanii au negat orice responsabilitate în acest atac, care subliniază nivelul insecurităţii cu care se confruntă Afganistanul, în contextul în care Statele Unite s-au angajat la 29 februarie, în Qatar, ca toate forţele străine să părăsească ţara în decurs de 14 luni, în schimbul unor garanţii de la talibani.
Atacul viza o ceremonie de comemorare a morţii lui Abdul Ali Mazari, un politician din minoritatea hazara, ai cărei membri sunt foarte majoritar şiiţi într-un Afganistan lar sunnit.
Preşedintele Ashraf Ghani a denunţat, citat într-un comunicat, ”o crimă împotriva umanităţii”.
Anul trecut, această ceremonie a fost deja vizată cu tiruri de mortieră. Gruparea Statul Islamic (SI) a revendicat atunci atentatul, soldat cu 11 morţi.
Acest incident intervine la mai puţin de o săptămână de la semnarea, la 29 februarie, a Acordului de la Doha.
Un armistiţiu parţial instaurat la cererea Washingtonului la 22 februarie a fost ridicat luni de către talibani, care şi-au multiplicat după aceea atacurile împotriva forţelor afgane de securitate, ceea ce subliniază dificultatea unui dialog între insurgenţi şi Guvernul de la Kabul - altă condiţie a Acordului de la Doha.
Între dispoziţiile în domeniul securităţii pe care talibanii s-au angajat să le respecte se află, de asemenea, asigurarea că nu vor acorda asistenţă unor grupări extremiste şi că le vor împiedica să se folosească de Afganistan ca de o bază pentru a ameninţa securitatea Statelor Unite sau aliaţilor acestora.
Gruparea Statul Islamic, prezentă în Afganistan din 2015, şi-a multiplicat atacurile împotriva comunităţii şiite din ţară. În ultimele luni, SI a fost fragilizată de atacuri aeriene americane şi de multiple ofensive ale forţelor guvernamentale şi ale talibanilor.
Dislocaţi din bastionul lor din Nangarhar, o provincie situată la frontiera cu Pakistanul, combatanţii SI sunt prezenţi în continuare pe teritoriul Kunarului vecin şi la Kabul.
Sursa : news.ro