Medicii din Spania trebuie să aleagă pe cine salvează și pe cine lasă să moară. Ce se va întâmpla cu pacienții de peste 80 de ani, infectați cu coronavirus?
După aparitia imaginilor șocante din spitalele spaniole, unde bolnavii de coronavirus stăteau întinși pe holuri, medicii au primit un set de „recomandări” terifiante. Cum li s-a spus să îi trateze pe pacienții care au peste 80 de ani?
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 02 Aprilie 2020, 13:48 | Actualizat: Joi, 02 Aprilie 2020, 13:48Pasaje ale unui document intern al Sistemului de Urgenţe Medicale (SEM) din Catalonia, Spania, trimis încă din 25 martie lucrătorilor sanitari, au apărut în spațiul public.
Medicii au fost sfătuți să nu interneze în Unitățile de Primiri Ugențe pacienți care au peste 80 de ani, anunță EFE.
„Dacă starea lor nu se îmbunătățește în 15 minute...”
Directorul medical al SEM, medicul Xavier Giménez, a precizat miercuri pentru agenţia de presă citată că este vorba de nişte recomandări, nu de instrucţiuni, care au fost luate pe baze ştiinţifice şi au la bază criterii etice.
Documentul are sprijinul Consiliului Colegiului Medicilor din Catalonia, dar nu şi pe cel al Observatorului de Bioetică şi Drept al Universităţii din Barcelona, notează EFE.
Potrivit documentului citat, pacienţii de peste 80 de ani vor primi „doar terapie cu oxigen de înaltă concentraţie”, iar dacă starea lor de sănătate nu se îmbunătăţeşte în 15 minute, „poate fi luat în calcul tratamentul de confort (morfină) pentru a calma senzaţia de dispnee”.
Măsuri asemănătoare în Marea Britanie
Un ghid de conduită etică a fost emis și în Marea Britanie, în care se precizează că pacienților cu coronavirus li s-ar putea retrage tratamentul pentru a fi acordat altor pacienţi cu mai multe şanse de a supravieţui, transmite Press Association.
Astfel, medicii ar putea fi puși în situația de a lua „decizii dure” cu privire la raționalizarea resurselor limitate, cum ar fi dispozitivele de ventilare mecanică, în cazul în care spitalele vor fi suprasolicitate.
Ajutor psihologic pentru medici
Pe de altă parte, EFE transmite că spitalele din Catalonia au creat linii telefonice speciale pentru a ajuta psihologic personalul sanitar implicat în lupta împotriva COVID-19, în încercarea de a evita un posibil stres post-traumatic.
Obiectivul demersului este de „a-i ajuta să se vindece pe cei care vindecă”, un colectiv asupra căruia „se exercită o presiune enormă”, a explicat preşedintele Societăţii Catalane de Psihiatrie şi Sănătate Mentală, Narcis Cardoner.
Totuşi, remarcă EFE, numărul tot mai mare de pacienţi face ca mulţi dintre medici să nu aibă timpul necesar să apeleze la aceste mecanisme.