Octavian ia contact, zilnic, cu zeci de oameni infectați cu coronavirus. Îi este frică, dar știe că munca lui este vitală: „Mai mult ca ieri, nu mi-a fost teamă în nicio zi”
Octavian lucrează pe ambulanță, în cea mai afectată zonă de coronavirus din Europa. Zi de zi, transportă zeci de oameni depistați cu COVID-19. Cu toate că îi este frică, după cum recunoaște chiar el, merge înainte: „Cred că mai mult ca ziua de ieri nu mi-a fost teamă în nicio zi. Încercăm să ne îmbărbătăm unii pe alţii dar ieri a fost punctul critic.”
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 17 Martie 2020, 18:42 | Actualizat: Marti, 17 Martie 2020, 18:42Octavian, ambulanțier, lucrează în focarul de coronavirus al Europei, Lombardia. Zi de zi, românul își învinge frica și ia contact cu zeci de oameni infectați cu COVID-19.
Ritmul de lucru este infernal, spitalele abia mai fac față fluxului de pancienți.
„Astăzi, pentru a ne elibera puţin de stres, facem doar transferuri de la un spital la altul, eu împreună cu colegul meu”, a spus Octavian, pentru Mediafax.
În Lombardia, personalul medical lucrează la foc continuu. Recunoaște că îi este teamă pentru viața sa, dar oamenii au nevoie de ajutor. Zeci de oameni, zilnic.
„Cel mai mult teamă mi-a fost ieri, pentru că ieri am făcut 13 pacienţi, toţi poziviti. cred că mai mult ca ziua de ieri nu mi-a fost teamă în nicio zi. Încercăm să ne îmbărbătăm unii pe alţii dar ieri a fost punctul critic”, a mărturisit Octavian.
Spitalul din Lombardia la care lucrează românul face față cu greu numărului de pacienți. Întreg spațiul a fost reorganizat.
„În camera caldă unde intram noi cu ambulanţele, unde se descărcau pacienţii care primeau prim ajutor, au fost nevoiţi să închidă, pentru că nu mai sunt locuri în spital. Se lucrează la ritmuri infernale şi nu ştiu cum o să se termine toată situaţia asta.”
„ Au trimis pacienţii cu tramvaiul, cu autobuzul, cu taxiul”
Românul explică unde au greșit autoritățile italiene în privința gestionării pandemiei de coronavirus.
„Te prezentai la prim ajutor, şi se făcea tamponul, te găsea pozitiv, nu erai grav, te trimitea acasă în carantină. Până au luat decizia să fie transportaţi cu ambulanţa, au trimis pacienţii cu tramvaiul, cu autobuzul, cu taxiul, cu mijloace proprii.”
Situaţia în Italia este în continuare critică. Sunt peste 1800 de morţi şi aproape 25.000 de îmbolnăviri.