Antena

Războiul din Siria intră în al zecelea an, al-Assad se menţine la putere; aproape cinci milioane de copii sirieni s-au născut în timpul războiului, iar un milion în exil

Războiul din Siria a intrat duminică în al zecelea an, cu un regim care a reuşit să se menţină la conducerea unei ţări cu o populaţie epuizată şi o economie laminată, în care puteri străine cu interese divergente îşi încordează muşchii, relatează AFP.

Publicat: Luni, 16 Martie 2020, 13:26 | Actualizat: Luni, 16 Martie 2020, 13:31

Cel puţin 384.000 de oameni - inclusiv peste 116.000 de civili - au fost ucişi în acest război declanşat la 15 martie 2011 de reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii în favoarea democraţiei de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Emisarul ONU pentru Siria Geir Pedersen a deplâns durata şi natura ”oribilă” a conflictului, ”dovada unui eşec colectiv al diplomaţiei”.

Cu preţul unor bombardamente devastatoare şi mulţumită susţinerii aliaţilor rus şi iranian, regimul a înlănţuit victorii împotriva rebelilor şi jihadiştilor, recucerind 70% din teritoriu în urma intervenţiei militare ruse din 2015.

Principalul front, în prezent, este regiunea Idleb (nord-vest), ultimul mare bastion jihadist şi rebel, care beneficiază de la 6 martie de un armistiţiu precar, după o ofensivă sângeroasă a regimului de mai multe luni.

Un lucru prevăzut de armistiţiul sub patronajul Rusiei şi Turciei, care susine grupări rebele siriene, militari ruşi şi turci au efectuat o primă misiune de patrulare comună duminică, pe un tronson al autostrăzii M4 care traversează regiunea Idleb.

Însă ”itinerariul” misiunii de patrulare a fost ”scurtat”, din cauza ”provocărilor”, a denunţat Moscova.

Aproximativ 200 de manifestanţi sirieni au ars pneuri şi crengi de copac puse de-a curmezişul autostrăzii, pentru a împiedica trecerea blindatelor, potrivit unui corespondent AFP aflat pe M4, care leagă Alepul (nord) de Latakia (vest).

”SCALĂ MONUMENTALĂ”

În ofensiva lor împotriva Idlebului, relansată în decembrie, forţele loiale regimului au recucerit un pic mai bine de jumătate din provincie, potrivit SOHR. Peste 500 de civili au fost ucişi potrivit aceleiaşi surse, iar aproximativ un milion de persoane au fost deplasate potrivit ONU.

”N-am cunoscut niciodată zile atât de grele”, declară Siham Abss, în vârstă de 60 de ani, instalat împreună cu cei şapte copii au săi într-o tabără de deplasaţi.

Aici, corturi de prelate din plastic sunt aliniate de-a lungul unor drumuri defundate, bătute de vânturi, în care civilii supravieţuiesc în condiţii deplorabile.

”Civilii plătesc cel mai greu tribut” al ”unui deceniu de confruntări armate care a adus doar ruine şi mizerie”, a deplâns secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Recomandari A1

La Deraa (sud) a scăpărat scânteia revoltei în 2011. Inspiraţi de ”primăvara arabă”, adolescenţi au scris pe zidurile şcolii lor sloganuri anti-Assad.

Manifestaţiile s-au extins în marile oraşe. Militari au dezertat, iar civili au luat armele. Războiul civil a devenit apoi tot mai complex, odată cu ascensiunea puterii jihadiştilor, în special din gruparea Statul Islamic (SI), şi cu implicarea mai multor ţări străine.

Războiul o provocat exodul a peste 11 milioane de oameni - deplasaţi şi refugiaţi - care au pornit, unii, către Europa.

”Încălcările drepturilor omului, crimele, distrugerile şi deznodământul au atins o scală monumentală”, şi-a exprimat emoţia Pedersen.

”CARNAGIU”

Toate iniţiativele diplomatice în vederea punerii capăt războiului au eşuat, iar în prezent nu mai puţin de cinci armate străine intervin într-un fel sau altul în Siria.

Militari ruşi şi iranieni ajută regimul. Trupe americane, staţionate în nord-est, unde kurzii se bucură de o autonomie, au participat la lupta împotriva SI.

Vecinul Siriei, Israelul efectuează cu regularitate atacuri aeriene vizând poziţii ale regimului, ale inamicului iranian sau mişcării şiite libaneze Hezbollah, proiraniană. Turcia vecină îşi desfăşoară militari în nordul Siriei.

Războiul a pus la pământ infrastructurile ţării - distrugerile sunt estimate la aproximativ 400 de miliarde de dolari.

Mai bine de jumătate dintre instalaţiile medicale nu sunt funcţionale, două şcoli din cinci nu pot fi folosite, iar preţul produselor de bază a crescut de 20 de ori, potrivit Agenţiei ONU pentru copii UNICEF.

”Mesajul nostru este clar: nu mai atacaţi şcolile şi spitalele. Nu mai ucideţi şi mutilaţi copii”, îndemna UNICEF duminică, anunţând că aproape cinci milioane de copii sirieni s-au născut în timpul războiului, iar un milion în exil.

”Beligeranţii şi cei care îi susţin au eşuat să pună capăt carnagiului din Siria”.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
razboiul din siria al zecelea an bashar al-assad mentine la putere cinci milioane copii nascut
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 24.6%, Elena Lasconi - 18.2%, Călin Georgescu - 16.5%, George Simion - 14%, Nicolae Ciucă - 13%, Mircea Geoană - 5.4%
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
5 plante de apartament care sunt ușor de îngrijit. Specialiștii le recomandă pentru persoanele cu un program... Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce amendă riscă românii care pun ghivecele cu flori pe scara blocului. Regulile de care trebuie să ții cont Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Rezultate exit-poll referendum în Bucureşti. Cum au votat românii la fiecare din cele trei întrebări Observator
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s... ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste