„Nu știu câți vor supraviețui” Ziua în care numărul apelurilor la urgență a bătut recordul negru de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001
New York este sub asediu. Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a explodat. Oamenii cer, disperați, ajutor. Paramedicii nu mai fac față solicitărilor. Dar nu este prima oară când sunt puși să aleagă pe cine să salveze.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 30 Martie 2020, 14:59 | Actualizat: Luni, 30 Martie 2020, 15:00New York este orașul cel mai afectat de pandemia de coronavirus. În doar câteva zile, serviciul de urgență, 911, a fost asaltat de apelurile oamenilor.
Joi, dispeceratul a primit peste 7.000 de apeluri, aproape dublu față de normalul de 4.000. Ultima oară când s-au văzut astfel de cifre a fost acum aproape 19 ani, după atentatele din 11 septembrie 2001.
Recordul numărului de apeluri dintr-o zi a fost depăşit de trei ori în ultima săptămână.
Numărul uriaș de solicitări înseamnă că trebuie luate decizii grele, ce fac diferența între viață și moarte: cine „merită” adus la spital și cine ar mai putea rezista acasă?
Paramedicii au descris scene cumplite, de când New York City a devenit epicentrul pandemiei coronavirusului din Statele Unite, cu peste 30.000 de cazuri, începând de sâmbătă, şi 672 de decese.
„Mă îngrozesc cazurile pe care le-am dus la spital, dar şi cele rămase acasă. Sincer, nu ştiu câţi vor supravieţui”, a mărturisit Phil Suarez, paramedic în New York de 26 de ani şi a asistat la eforturile de salvare de la 11 septembrie 2001, alte atacuri teroriste şi, mai târziu, a servit în războiul din Irak.