Greva foamei organizată de sindicaliștii Ambulanța a încetat marți seară. Cum s-a ajuns la decizia de încetare a protestelor
Nemulțumiți de faptul că Legea pensiilor nu recunoaște condițiile de muncă dificile din sistem, mai mulți sindicaliști au protestat în ziua de 21 noiembrie în fața sediului Camerei Deputaților și în fața Guvernului. Protestele au avut loc și la sediul unităților unde angajații din sistemul sanitar au adoptat greva foamei. Iată la ce decizie s-a ajuns în urma protestelor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 22 Noiembrie 2023, 12:27 | Actualizat: Miercuri, 22 Noiembrie 2023, 13:38În dimineața zilei de marți, 21 noiembrie, sindicaliștii au intrat în greva foamei protestând în fața Camerei Deputaților și a Guvernului invocând condițiile grele de muncă din sistem și nemulțumirile față de ce se întâmplă cu Legea pensiilor.
Legea pensiilor a fost adoptată în data de 20 noiembrie de Camera Deputaților, iar sindicaliștii sistemului sanitar s-au declarat nemulțumiți și au acuzat eliminarea condițiilor speciale de muncă din prevederile documentului.
Pe aceeași temăSindicaliștii Federației Sănătatea au anunțat prin intermediul unui comunicat de presă faptul că există o dezamăgire și o nemulțumire clară asupra deciziilor luate în privința noii legi.
„Salariaţii din domeniul sanitar afiliaţi Federaţiei Sănătatea din România şi nu numai, se arată profund dezamăgiţi şi lezaţi grav în drepturile lor atât prezente dar mai ales viitoare, având în vedere noua formă a legii a pensiilor, aceasta reprezentând o nouă palmă zdravănă dată mişeleşte salariaţilor din Sănătate” este declarația regăsită în comunicat.
Pe aceeași temăLiderii de sindicat au fost susținuți și de alți angajați ai sistemului sanitar care au ales să li se alăture protestului intrând și ei de asemenea în greva foamei. Prostele au avut loc în cadrul sediilor centrale din toate serviciile de ambulanță din țară.
„Nerecunoaşterea condiţiilor de muncă în care personalul profesionist operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă îşi desfăşoară activitatea, drept anulat prin votul din Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi prin votul plenului din Camera Deputaţilor, din data de 20 noiembrie 2023, la propunerea Guvernului României, prin Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi a Casei Naţionale de Pensii Publice, prin proiectul de lege privind sistemul public de pensii”, au declarat sindicaliştii protestanți.
Decizia care i-a determinat să renunțe la greva foamei pe sindicaliști
După o singură zi de protest, Federația Ambulanșa a anunțat că s-a ajuns la decizia de suspendare oficială a protestului din toată țara în această dimineață.
„Federaţia Ambulanţa, afiliată la Blocul Naţional Sindical, informează că greva foamei declanşată de preşedintele Federaţiei Ambulanţa, Gheorghe Chiş şi a celor 8 lideri de sindicat, a încetat în seara zilei de 21 Noiembrie 2023, ora 21:00, iar hotărârea de a suspenda protestele din sediile centrale ale serviciilor de ambulanţă, a fost luată azi, 22 Noiembrie 2023, ora 8:00”, este declarația transmisă de sindicaliști.
Decizia de încetare a protestelor a fost luată în condițiile în care au avut loc discuții importante cu premierul țării, Marcel Ciolacu, și cu ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.
„Au convenit un calendar de soluţionare a problemelor din serviciile de ambulanţă, în funcţie de priorităţi şi posibilităţile reale de rezolvare. Deputatul Gabriel Valer Zetea a fost implicat în organizarea întâlnirilor, însoţind grupul greviştilor la ambele întâlniri. Blocul National Sindical mulţumeşte tuturor pentru suport şi salută acţiunea rapidă a Guvernul României pentru rezolvarea protestelor din serviciile de ambulanţă” au declarat protestanții.
Pe aceeași temăAstfel că, sindicaliștii ambulanțieri au recurs la încetarea protestelor declanșate în data de 21 noiembrie 2023 din toată țara.