Antena Căutare

Gestul comun care le-ar putea aduce amenzi usturătoare pietonilor. Un proiect de lege urmărește pedepsirea acestei fapte

Un nou proiect de lege care vizează schimbarea Codului Rutier este pe cale să fie aprobat. Îi vizează pe pietoni, dar și pe utilizatorii de trotinete.

oameni care trec strada abătuți sau cu ochii în telefon ori cu căștile pe urechi Galerie
Un nou proiect de lege care îi vizează pe pietoni este pe cale să fie aprobat | Shutterstock

Un nou proiect de lege care vizează schimbarea Codului Rutier a stârnit multe controverse în rândul românilor. Nu toți conaționalii văd cu ochi buni posibilitatea adoptării noilor reguli.

Cu toate acestea, majoritatea românilor consideră că respectiva lege ar putea fi benefică pe mai multe planuri.

Citește și: Toți șoferii trebuie să știe! Ce modificări pot apărea în Codul Rutier și ce pot păți românii dacă nu se conformează legii

Gestul comun care le-ar putea aduce amenzi usturătoare pietonilor, dar și utilizatorilor de trotinete

Parlamentarii au depus un proiect de lege conform căruia pietonii care folosesc telefoanele, căștile sau aparatele de fotografiat în timp ce traversează pe trecerea de pietoni sunt amendați cu până la 435 de lei.

Aceștia consideră că pietonii care fac aceste gesturi își pun viața în pericol și astfel s-ar reduce numărul de accidente rutiere.

Citește și: Alina Laufer, despre cum i-a afectat familia accidentul rutier din vară: „Am crezut că o să treacă”. Ce a spus despre gemenii săi

Potrivit Digi24, mai mulți pietoni intervievași au răspuns că au atenție distributivă, că sunt atenți și la trafic, deși au căști în urechi sau stau cu ochii în telefon sau că folosesc căști „care redau în mod ecou sunetele din jur”.

Aceștia nu văd un pericol în traversarea străzii în timp ce utilizază telefonul mobil sau căștile. În ciuda declarațiilor, în 2022, doar în București au avut loc 82 de accidente grave pe trecerile de pietoni.

Citește și: Schimbări în Codul Rutier. Șoferii români vor fi supuși mai multor controale. De ce riscă să rămână fără permis în doar 3 zile

De asemenea, în acest an au fost deja înregistrate 52 de accidente grave, în timp ce cinci persoane și-au pierdut viața în timp ce traversau strada pe trecerea de pietoni.

Potrivit specialiștilor, atunci când utilizează telefoanele mobile, și pietonii pot fi un mare pericol în trafic, nu doar șoferii.

Conform noilor reglementări, pietonii, dar și cei care utilizează trotinete, trebuie să renunțe la căști inclusiv la trecerile cu liniile de cale ferată.

Citește și: Cât a ajuns să coste să-ți schimbi cauciucurile cu unele de iarnă. Românii trebui să caute adânc în buzunare

„Există anumiți pietoni care au acest curaj nebun, cu ghilimelele de rigoare, de a păși fără să stea în așteptare câteva fracțiuni de secundă, să vadă ce intenție are conducătorul auto, să vadă dacă vrea să oprească mașina, dacă nu vrea să oprească. Pur și simplu, singuri provoacă aceste situații.

De fapt, ei provoacă, cumva, accidentul, sunt autorii morali, dacă îmi permiteți să spun așa. Cu atât mai mult, mai și stau cu ochii în telefon, mai au și căști. Trebuie să fim atenți!” declară pentru sursa citată anterior Sorin Ene, specialist în conducere defensivă.

Citește și: Trotinetele electrice pe drumurile publice doar sub anumite condiții. Câți ani trebuie să ai și ce noi reguli au intrat în vigoare

Noul proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier a fost deja depus la Senat, însă, înainte de a ajunge să fie promulgat, trebuie să treacă și de Camera Deputaților.

O mamă a comandat un tort în formă de minion pentru fiul ei, însă ceea ce a primit a dezgustat-o. Cum a arătat, de fapt,... Cine moștenește averea și firmele lui Adrian Kreiner. Ce se va întâmpla cu munca de o viață a milionarului ucis la Sibiu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x