Un nou proiect de lege care vizează schimbarea Codului Rutier a stârnit multe controverse în rândul românilor. Nu toți conaționalii văd cu ochi buni posibilitatea adoptării noilor reguli.
Cu toate acestea, majoritatea românilor consideră că respectiva lege ar putea fi benefică pe mai multe planuri.
Gestul comun care le-ar putea aduce amenzi usturătoare pietonilor, dar și utilizatorilor de trotinete
Parlamentarii au depus un proiect de lege conform căruia pietonii care folosesc telefoanele, căștile sau aparatele de fotografiat în timp ce traversează pe trecerea de pietoni sunt amendați cu până la 435 de lei.
Aceștia consideră că pietonii care fac aceste gesturi își pun viața în pericol și astfel s-ar reduce numărul de accidente rutiere.
Potrivit Digi24, mai mulți pietoni intervievași au răspuns că au atenție distributivă, că sunt atenți și la trafic, deși au căști în urechi sau stau cu ochii în telefon sau că folosesc căști „care redau în mod ecou sunetele din jur”.
Aceștia nu văd un pericol în traversarea străzii în timp ce utilizază telefonul mobil sau căștile. În ciuda declarațiilor, în 2022, doar în București au avut loc 82 de accidente grave pe trecerile de pietoni.
De asemenea, în acest an au fost deja înregistrate 52 de accidente grave, în timp ce cinci persoane și-au pierdut viața în timp ce traversau strada pe trecerea de pietoni.
Potrivit specialiștilor, atunci când utilizează telefoanele mobile, și pietonii pot fi un mare pericol în trafic, nu doar șoferii.
Conform noilor reglementări, pietonii, dar și cei care utilizează trotinete, trebuie să renunțe la căști inclusiv la trecerile cu liniile de cale ferată.
Citește și: Cât a ajuns să coste să-ți schimbi cauciucurile cu unele de iarnă. Românii trebui să caute adânc în buzunare
„Există anumiți pietoni care au acest curaj nebun, cu ghilimelele de rigoare, de a păși fără să stea în așteptare câteva fracțiuni de secundă, să vadă ce intenție are conducătorul auto, să vadă dacă vrea să oprească mașina, dacă nu vrea să oprească. Pur și simplu, singuri provoacă aceste situații.
De fapt, ei provoacă, cumva, accidentul, sunt autorii morali, dacă îmi permiteți să spun așa. Cu atât mai mult, mai și stau cu ochii în telefon, mai au și căști. Trebuie să fim atenți!” declară pentru sursa citată anterior Sorin Ene, specialist în conducere defensivă.
Noul proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier a fost deja depus la Senat, însă, înainte de a ajunge să fie promulgat, trebuie să treacă și de Camera Deputaților.
O mamă a comandat un tort în formă de minion pentru fiul ei, însă ceea ce a primit a dezgustat-o. Cum a arătat, de fapt,... Cine moștenește averea și firmele lui Adrian Kreiner. Ce se va întâmpla cu munca de o viață a milionarului ucis la Sibiu...