Antena

Casa-muzeu Brâncuşi de lângă Hobiţa şi vila de protocol din Predeal a lui Ceauşescu, scoase la vânzare

Casa-muzeu Brâncuşi de lângă Hobiţa şi vila de protocol din Predeal a lui Nicolae Ceauşescu sunt scoase la vânzare prin Artmark Historical Estate.

Publicat: Sambata, 11 Aprilie 2020, 13:48 | Actualizat: Sambata, 11 Aprilie 2020, 13:51
Vila de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, Predeal

Casa în care funcţionează un muzeu privat dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi se află în satul Peştişani (comuna Peştişani, judeţul Gorj), la 3 kilometri de Hobiţa, satul în care s-a născut artistul, şi a fost construită între 1920 - 1930.

Ea are un preţ de pornire de 175.000 de euro şi este estimată la 175.000 - 200.000 de euro.

Cu o suprafaţa construită de peste 470 de metri pătraţi, casa are zece camere şi două băi.

Peştişani este unul dintre locurile pe care Constantin Brâncuşi le vizita, aici aflându-se prietenul său Mihail Tabacu şi fraţii săi din prima căsnicie a tatălui. În 1922, Brâncuşi o aduce aici pe Eileen Lane, una dintre femeile care i-a marcat existenţa şi creaţia.

Clădirea a intrat în patrimoniul familiei Brâncuşi odată cu căsătoria lui Jean Brâncuşi, nepotul artistului, cu nepoata lui Ion Fuiorea, prieten al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Această amiciţie a salvat parţial casa de la naţionalizare, întrucât până în 1995 aici a funcţionat primăria din Peştişani, proprietari rămânând Brâncuşii. Actualmente, în afara funcţiei de muzeu, casa este şi sediul Fundaţiei Casa Brancuşi – Hobiţa, cu activităţi de promovare a operei sculptorului şi turismului în regiunea în care a copilărit şi s-a format Brancuşi.

Viitorii proprietari vor putea păstra funcţiunea actuală a clădirii, aceea de casă memorială, muzeu privat, dar o pot transforma şi într-un centru de evenimente culturale, pensiune pentru turism cultural sau chiar reşedinţă.

Vila de protocol din Predeal a lui Nicolae Ceauşescu a fost construită în 1927 pe un teren de 1.350 de metri pătraţi. Preţul imobilului cu opt camere şi trei băi este disponibil la cerere.

Vila ridicată în zona sportiv-turistică Cioplea reprezintă una dintre primele construcţii de agrement ridicate în zonă, devenind reşedinţa de iarnă a profesorului Teodor Vasilescu. Proprietatea avea să fie achiziţionată ulterior de Comitetul Şcolar al Municipiului Ploieşti (1937), ultimul proprietar până la venirea la putere a comuniştilor.

Construită într-un stil tradiţional, ce aminteşte de casele cu cerdac din zona muntenească, Vila “Ceauşescu” avea să primească acest supranume datorită utilizării ei de către Nicolae Ceauşescu în perioada 1950-1958, moment în care reşedinţa se afla în administrarea Ministerului Forţelor Armate. În acea perioadă, Ceauşescu, în grad de general-maior de armată, îndeplinea funcţiile de ministru adjunct la Ministerul Apărării Naţionale şi şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei. Astfel, vila a devenit prima reşedinţă de protocol din Predeal pe care a avut-o Nicolae Ceauşescu înainte de preluarea puterii depline.

După 1965, vila de protocol a trecut în administraţia Întreprinderii Economice de Odihnă, ieşind de sub jurisdicţia Ministerului Apărării chiar în anul în care Nicolae Ceauşescu a devenit secretar general al PCR.

O altă casă ridicată la începutul secolului trecut care este scoasă la vânzare prin Artmark este cea a preotului unitarian Adamosy Gabor, localizată în satul Plăieşti (comuna Moldoveneşti, judeţul Cluj).

Imobilul cu patru camere şi două băi are un preţ de pornire de 125.000 de euro şi este estimat la 130.000 - 140.000 de euro.

Recomandari A1

Proprietatea, cu o curte de aproximativ un hectar şi o grădină de 5.000 mp, este situată la 45 de kilometri de oraşul Cluj-Napoca.

Casa a fost construită de Adamosy Gabor, primul preot al bisericii unitariene din regiune, din piatră, în două etape: prima, între 1916-1918, şi a doua, în 1930. Curtea generoasă de 9.528 mp este concepută ca un parc natural cu nuci, salcâmi, meri, peri şi viţă de vie.

Parterul are o deschidere vitrată spre grădină, ce poate fi amenajată ca o mică seră, zonă de relaxare sau dining. Faţada este marcată de elemente decorative în stil Secession transilvan. La începutul secolului XX, arhitectura din Transilvania şi Banat, parte a monarhiei austro-ungare până în 1918, a fost influenţată de noile curente artistice în vogă în metropolele Viena şi Budapesta. Limbajul Secession s-a pliat pe arta constructivă tradiţională a zonei, rezultând un valoros patrimoniu construit în stil „Secession transilvan”.

Din punct de vedere structural, casa se află într-o stare foarte bună. În curte află şi un adăpost pentru animale, de aproximativ 150 mp, construit integral din piatră, ce poate fi transformat într-o bucătărie de vară sau reşedinţă pentru oaspeţi. Proprietatea este înconjurată cu un gard din piatră. Întreg terenul este intravilan.

Sursa: News.ro

Whatsapp LinkedIn
casa-muzeu brâncuşi lângă hobiţa vila de protocol predeal ceauşescu scoase la vânzare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei Boala care a umplut spitalele din România de sărbători: pacienţii au stat şi 3 ore la coadă. Medicii spun că e doar începutul
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Curățenia după sărbători. Sfaturi pentru a reda strălucirea locuinței tale Catine.ro
Actrița Deniz Baysal urmează să joace într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei!” Volodimir Zelenski, reacție despre sfârșitul tranzitului... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Deși a încercat să-l țină ascuns, a fost dată de gol! Andreea Bostănică, imagini cu iubitul milionar,... Spynews.ro
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“ BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au pantofii sport o gaură în plus. Puțini știu ce poți face cu ea, de fapt useit
Horoscopul zilei de 3 ianuarie 2025. Racii petrec timp cu cei dragi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal 6-12 ianuarie 2025. Cum influențează retrogradarea lui Marte în Rac zodiile Jurnalul
Andreea Bălan și Victor Cornea, separați de Revelion 2025: Cum au petrecut noaptea de Anul Nou Kudika
Temperatura ideală pentru frigider în perioada sărbătorilor. La câte grade trebuie să îl setezi ca să nu se... Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Un chirurg din Germania susţine că a luat cancer de la un pacient pe care l-a operat. Ce i-a apărut medicului pe... Observator
Ce se întâmplă dacă mergi zilnic pe bicicletă. Care sunt rezultatele practicării acestui sport MediCOOL
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
Cât a economisit un proprietar Tesla pe benzină în 6 ani. A dezvăluit costurile reale pentru 232.000 de kilometri... UseIT
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz Hello Taste