Câți prieteni adevărați are un om? Sfaturile specialiștilor de Ziua Internațională a Prieteniei
Pe 30 iulie sărbătorim Ziua internațională a prieteniei. Află câți prieteni poate avea un om și câte tipuri de prietenie există.
Publicat: Marti, 30 Iulie 2019, 20:41 | Actualizat: Marti, 30 Iulie 2019, 20:55- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Pe 30 iulie sărbătorim Ziua internațională a prieteniei. Află câți prieteni poate avea un om și câte tipuri de prietenie există.
Astăzi, 30 iulie, este sărbătorită Ziua internaţională a prieteniei, zi care a fost adoptată oficial de ONU în 2011.
Ziua internaţională a prieteniei este o iniţiativă apărută în urma propunerii făcute de UNESCO. În 1997, aceasta a fost preluată de Adunarea Generală a ONU. Atunci, prin Rezoluţia A/RES/52/13, s-a definit cultura păcii ca un set de valori, atitudini şi comportamente care resping violenţa şi depun eforturi pentru prevenirea conflictelor prin abordarea cauzelor lor profunde. Primul care a avut iniţiativa de a propune o zi a prieteniei a fost afaceristul american Joyce Hall, cel care a lansat pe piaţă, în 1910, cărţile poştale Hallmark.
Data aleasă de el pentru această zi a fost 2 august, pentru a coincide cu sezonul vacanţelor, atunci când oamenii îşi trimiteau mai des cărţi poştale. Iniţial primită cu entuziasm, propunerea lui Hall şi-a pierdut considerabil din popularitate în anii '30, motivul principal fiind acela că gestul de a trimite o carte poştală cu mesaje de prietenie îşi pierduse semnificaţia originală, devenind o obligaţie socială susţinută de promovarea comercială agresivă.
La rândul său, Nane Annan, soţia fostului secretar-general al ONU Kofi Annan, a propus în 1998 ca simpaticul personaj de desene animate Winnie the Pooh să devină ambasadorul ONU al prieteniei, fără a iniţia, însă, demersurile pentru declararea de către ONU a unei zile dedicate amiciţiei.
Câți prieteni adevărați are un om?
Antropologul britanic Robin Dunbar a dezvoltat un studiu în care a analizat câți prieteni foarte buni poate avea un om simultan.
În trecut, Dunbar arătase că un individ poate avea aproximativ 150 de prietenii, chiar dacă nu toate acestea pot fi la fel de apropiate. Potrivit studiului său, cercul de prieteni buni ai unei persoane se restrânge la aproximativ cinci oameni.
Următorul cerc îi reprezintă pe oamenii de care te simți destul de apropiat, dar nu îți sunt chiar cei mai buni prieteni. Acesta este format, în medie, din zece persoane. Cel de-al treilea grup de oameni dragi și apropiați unui om cuprinde în jur de 35 de persoane, în timp ce grupul final este reprezentat de restul de 100 de amici.
Studiul lui Dunbar și al echipei sale se bazează pe analiza a șase miliarde de apeluri telefonice între 35 de milioane de oameni dintr-o țară europeană nespecificată, în anul 2007.
Ei au aplicat anumiți algoritmi pentru a identifica anumite tipare, de exemplu câte dintre apeluri erau reciproce. Oamenii de știință au exclus din ecuație apelurile care vizau discuții de afaceri.
Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că interacțiunile dintre oameni se bazează pe mult mai mult decât pe convorbirile telefonice, așa că nu se poate ajunge la o concluzie solidă doar pe baza acestor date.
Tipuri de prietenie
Prietenia dintre oamenii este una dintre adevăratele bucurii ale vieții, după cum spune Aristotel. El a crezut că o viață completă este imposibilă, dacă din aceasta lipsește adevărată prietenie.
Aristotel a scris: „În sărăcie sau în alte rele, singurul refugiu pentru un om rămâne prietenul.” Iată care sunt cele trei tipuri de prieteni identificate de marele filozof.
Prietenie cu folos
În astfel de relații nu există un puternic atașament spiritual între părți. Prietenia se bazează mai mult pe beneficiile pe care le primește unul de la celălalt. Astfel de relații sunt temporare și pline de evenimente: de îndată ce se va încheia sursa de beneficii, prietenia va înceta, de asemenea. Un astfel de exemplu de prietenie poate fi comunicarea de afaceri sau la muncă. Aristotel a susținut că astfel de relații sunt cele mai frecvente printre adulți.
Prietenie cu plăcere
Cel de-al doilea tip de prietenie, potrivit lui Aristotel, se bazează pe plăcere și este mai frecventă în rândul tinerilor. Un exemplu elocvent îl constituie prietenii din școală sau din universitate. O astfel de relație se bazează pe emoțiile pe care le experimentezi în timpul unei distracții sau a unei perioade însemnate din viața ta.
Și chiar dacă în această prietenie ambele părți au simțit plăcere datorită intereselor comune, din păcate, nu este de lungă durată. Oamenii se maturizează, gusturile, interesele sau valorile lor se schimbă, iar înțelegerea reciprocă, care a fost mai devreme, de regulă, este pierdută.
Prietenia virtuoasă
Această formă de prietenie este cea mai populară dintre toate. Într-un sens larg, acest tip de relație este de obicei numită prietenie adevărată. Nu se bazează pe beneficii efemere sau pe plăcere. Fundamentul unei astfel de prietenii este recunoașterea reciprocă a meritelor pe care toată lumea le apreciază. În aceste relații, calitățile umane oferă impuls pentru ambele părți de a menține afecțiunea prietenoasă.
Citește și:
30 iulie Ziua Internațională a prieteniei
Sursă foto: pexels.com
Sursă de informare: agerpres.ro