Ce este „fața de pe Marte” care i-a speriat pe specialiști. Imaginea cu chipul „uman” surprinsă la mii de ani lumină
În timp ce unii oameni au fost convinși că fața cu ochi, nas și gură, dovedește că nu suntem singuri în Univers, alții sunt uimiți de faptul că astfel de formațiuni există și pe Pământ. Cum a explicat NASA imaginea care a stârnit controverse.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 02 August 2023, 15:17 | Actualizat: Sambata, 05 August 2023, 17:29În urmă cu 47 de ani, pe data de 25 iulie, au luat naștere „fața de pe Marte”, iar unii cred că sunt cele mai concrete semne că nu suntem singuri în Univers. Când sonda NASA Viking 1 fotografia orbita planetei roșii, în 1976, în încercarea de a găsit posibile locuri de aterizare pentru nava sa soră Viking 2, imaginile realizate i-au surprins pe cercetători.
Ce este, de fapt, chipul „uman” cu ochi nas și gură, fotografiate pe planeta Marte
Întoarsă din expediție, sonda a adus o serie de imagini care i-au pus pe gânduri pe specialiști. Deși la acel moment, aceștia căutau doar posibile locuri de aterizare pe Marte pentru următoarea expediție, în fotografii au surprins „ceva ce se putea asemăna cu o față umană”, așa cum au decris-o atunci.
„Un cap enorm de aproape două mile, măsurat de de la un capăt la altul, care părea să se uite fin în obiectivele camerelor de filmat, a fost văzut într-o regiune a planetei roșii numită Cydonia”, se arată pe site-ul oficial, citat de unilad.com.
La câteva zile după descoperirea bizară, compania spațială a dat imaginea publicității, iar fascinația oamenlor a depășit orice limită, crezând că în sfârșit au confirmarea existenței unor ființe extratereste.
Motivul principal, însă, pentru care NASA a lansat-o a fost pentru că a considertat ca fiind „o modalitate bună de a atrage atenția oamenilor asupra plantei Marte”.
„Unii oameni cred că Fața este o dovadă reală a vieții pe Marte - dovadă că NASA preferă să ascundă totul, spun cei care preferă teoriile conspirației. Între timp, apărătorii bugetului NASA și-ar dori să existe o civilizație străveche pe Marte", spunea compania.
Cu toate acestea, ce s-a văzut, de fapt, în fotografie este „o formațiune stâncoasă, care seamănă cu un cap de om, formată din umbre care dă iluzia ochilor, nasului și gurii”, mai arată sursa menționată anterior.
„Am simțit că acest lucru este important pentru contribuabili”, a explicat Jim Garvin, om de știință și șef al Programului de explorare a Marte de la NASA, pe site-ul web al NASA. „Am fotografiat fața de îndată ce am putut obține o perspectivă bună cu ea”, a mai adăugat acesta.
Mulți ani mai târziu, pe 5 aprilie 1998, Mars Global Surveyor a survolat Cydonia pentru prima dată, iar Michael Malin și echipa sa Mars Orbiter Camera (MOC) au făcut realizat o fotografie de zece ori mai clară decât fotografiile originale de pe Viking.
„Feța de pe Marte” a reprezentat un obiectiv important pentru cercetători și în anii următori. În 2001, Mars Global Surveyor a aruncat o a doua privire și potrivit specialiștilor, figura cu trăsături umane a fost foarte greu de găsit.
Așadar, din păcate pentru cei care sperau să vadă în sfârșit dovada că nu suntem singuri în Univers, nu acesta a fost momentul. Cu toate acestea, se pare că formațiunea este echivalentul marțian al unui „butte”, sau al unei „mesa”, ambele fiind formațiuni geografice stâncoase, întâlnite și pe Pâmânt, în Vestul Africii.