Antena

Ce sunt anticorpii monoclonali, de când sunt disponibili în România și cine poate face această terapie

Când a început pandemia, nu exista un tratament specific pentru COVID-19. Totuși, din acest moment, FDA a acordat autorizație pentru utilizarea de urgență mai multor terapii cu anticorpi monoclonali ca tratament pentru COVID-19.

Publicat: Joi, 14 Octombrie 2021, 15:08 | Actualizat: Joi, 14 Octombrie 2021, 15:14
Terapia cu anticorpi monoclonali ar putea fi un tratament pentru a ajuta la prevenirea apariției simptomelor severe la persoanele cu risc crescut.
shutterstock

Terapia cu anticorpi monoclonali ar putea fi un tratament pentru a ajuta la prevenirea apariției simptomelor severe la persoanele cu risc crescut.

Ce sunt anticorpii monoclonali și cine poate face terapia

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

Aceștia sunt anticorpi similari cu cei pe care corpul tău i-ar produce în mod natural ca răspuns la infecție. Cu toate acestea, anticorpii monoclonali sunt produși în masă într-un laborator și sunt proiectați pentru a recunoaște o componentă specifică a acestui virus - proteina spike de pe coaja sa exterioară. Prin vizarea proteinei spike, acești anticorpi specifici interferează cu capacitatea virusului de a se atașa și de a intra în celulele umane.

Pe aceeași temă

Acestea ajută sistemul imunitar până când acesta oferă propriul răspuns. Această terapie poate fi extrem de eficientă, dar nu este un înlocuitor pentru vaccin.

Mai recent, FDA a extins aplicarea potențială a terapiei cu anticorpi monoclonali pentru utilizare preventivă la cei cu risc din cauza expunerii confirmate la virus. Autorizarea s-a bazat pe rezultatele unui amplu studiu clinic care a constatat că anticorpii au prevenit simptomele persoanelor. FDA a subliniat însă că terapia nu este un substitut pentru vaccinare.

"Terapia cu anticorpi monoclonali (mAb), numită și tratament cu perfuzie cu anticorpi monoclonali, este o modalitate de tratare a COVID-19. Scopul acestei terapii este de a ajuta la prevenirea spitalizărilor și diminuarea severității simptomelor", explică dr. Howard J. Huang , director medical al Houston Methodist Lung Transplant Center, potrivit houstonmethodist.

Explicațiile medicului Virgil Musta. Cum funcționează anticorpii monoclonali

Aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali au fost aduse, marţi seară, din Italia cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române. Anticorpii, folosiţi în tratamentul COVID-19, sunt primiţi ca urmare a solicitării autorităţilor române, potrivit News.ro.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că anticorpii monoclonali sunt importanţi pentru pacienţii cu forme "mai puţin severe" şi cu simptomatologie de până la şapte zile.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

„Introduci în organism anticorpi care să neutralizeze virusul în momentul în care acesta ajunge în organism. De aceea este foarte eficient dacă se administrează în primele 7 zile de la debutul simptomatologiei in faza virală a bolii. Își pierd eficiența dacă se administrează peste 7 zile (...) Practic, în momentul când virusul pătrunde în organism acești anticorpi îl neutralizează similar cum neutralizează anticorpii post vaccin. Doar că imunologic mecanismele sunt puțin diferite. Vă mai pot da ca similitudine în boli tetanos, botulism, acolo unde există eliberare de toxine. Această toxină ajunge în organism și trebuie neutralizată. Serurile acestor toxine sunt seruri anti, care neutralizează toxina și nu permit să se desfășoare procesul patogen”, explică mediul pentru RFI România.

Cine este eligibil pentru a primi terapie cu anticorpi monoclonali?

Tratamentul cu anticorpi monoclonali este disponibil persoanelor care:

Anticorpii monoclonali preventivi post-expunere sunt disponibili pentru cei care au fost expuși și care au:

Persoanlee cu risc ridicat la boală sunt:

Anticorpii monoclonali au ajuns în România

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române a adus marţi, 12 octombrie, din Milano, Italia, circa 5200 de doze de anticorpi monoclonali, care fac parte din schema de tratament împotriva COVID-19.

"Ajutorul oferit României de către Italia, prin punerea la dispoziţie a acestor doze aflate în stocurile Regiunii Lombardia, vine ca urmare a solicitării statului român în vederea acordării de sprijin în combaterea efectelor generate de creşterea exponenţială a numărului de cazuri confirmate cu SARS-CoV-2. Solicitarea a fost adresată Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă", a transmis Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Pe aceeași temă

Zborul este efectuat la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, iar misiunea se execută prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

Distribuirea dozelor de anticorpi monoclonali din Baza 90 Transport Aerian "Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu" se va face cu mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI.

Whatsapp LinkedIn
anticorpi monoclonali coronavirus covid-19 tratament vaccinare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Alex şi-a investit toate economiile într-un proiect unic în lume. A vândut kurtos pe Transalpina şi a lucrat în Anglia până să-şi vadă visul cu ochii: "O idee genială!"
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Luptele din spatele ușilor închise: cine se opune planului SUA de a confisca rezerve valutare rusești de 260... Ziare.com
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
A cumpărat cercei de 13.675 dolari setul cu doar 13 dolari. Nu s-a mulțumit cu o pereche și a comandat două. Cum... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Moneda de 1 ban care îți poate aduce bani frumoși peste noapte. Caut-o acum prin sertare, sigur o mai ai Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
Rezultate LOTO 6/49 sâmbătă 4 mai 2024. Numerele câştigătoare la tragerile speciale loto de Paşte Observator
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri MediCOOL
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare HelloTaste
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc? ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani CanCan
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor DeParinti
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau” ZUTV
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela UseIT
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Hello Taste
Ultimele știri
Aseară, la Antena 1, cea de-a douăsprezecea gală Te cunosc de undeva! a fost lider de audienţă
Ce bolid de lux conduce Gabriela Lucuțar. Regina Întunericului are o mașină la care mulți visează
Horoscop zilnic 5 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
S-au încheiat calificările din Formula 1™ pentru Marele Premiu de la Miami. Max Verstappen în pole position în cursa de duminică
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Jo și Liviu Teodorescu au câștigat a 12-a gală. Ce punctaj au obținut, după o jurizare strânsă
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Ilona Brezoianu și Florin Ristei, moment memorabil marca Ozana Barabancea și Horia Brenciu
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Connect-R și Shift, explozie de energie în pielea lui Tom Jones. Ce i-a surprins pe jurați
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Alexia Țalavutis și Dima Trofim, moment magic transformați în Jasmine și Aladdin. Cum le-a ieșit
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Jo și Liviu Teodorescu, transformare fantastică în Katy Perry și Juicy J. Cum au apărut pe scenă
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Bella și Barbara, moment pur românesc marca Dan Spătaru. Au cântat „Tu, eu și-o umbrelă”
Mai multe