Ce sunt anticorpii monoclonali, de când sunt disponibili în România și cine poate face această terapie
Când a început pandemia, nu exista un tratament specific pentru COVID-19. Totuși, din acest moment, FDA a acordat autorizație pentru utilizarea de urgență mai multor terapii cu anticorpi monoclonali ca tratament pentru COVID-19.
Publicat: Joi, 14 Octombrie 2021, 15:08 | Actualizat: Joi, 14 Octombrie 2021, 15:14Terapia cu anticorpi monoclonali ar putea fi un tratament pentru a ajuta la prevenirea apariției simptomelor severe la persoanele cu risc crescut.
Ce sunt anticorpii monoclonali și cine poate face terapia
Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.
Aceștia sunt anticorpi similari cu cei pe care corpul tău i-ar produce în mod natural ca răspuns la infecție. Cu toate acestea, anticorpii monoclonali sunt produși în masă într-un laborator și sunt proiectați pentru a recunoaște o componentă specifică a acestui virus - proteina spike de pe coaja sa exterioară. Prin vizarea proteinei spike, acești anticorpi specifici interferează cu capacitatea virusului de a se atașa și de a intra în celulele umane.
Pe aceeași temăAcestea ajută sistemul imunitar până când acesta oferă propriul răspuns. Această terapie poate fi extrem de eficientă, dar nu este un înlocuitor pentru vaccin.
Mai recent, FDA a extins aplicarea potențială a terapiei cu anticorpi monoclonali pentru utilizare preventivă la cei cu risc din cauza expunerii confirmate la virus. Autorizarea s-a bazat pe rezultatele unui amplu studiu clinic care a constatat că anticorpii au prevenit simptomele persoanelor. FDA a subliniat însă că terapia nu este un substitut pentru vaccinare.
"Terapia cu anticorpi monoclonali (mAb), numită și tratament cu perfuzie cu anticorpi monoclonali, este o modalitate de tratare a COVID-19. Scopul acestei terapii este de a ajuta la prevenirea spitalizărilor și diminuarea severității simptomelor", explică dr. Howard J. Huang , director medical al Houston Methodist Lung Transplant Center, potrivit houstonmethodist.
Explicațiile medicului Virgil Musta. Cum funcționează anticorpii monoclonali
Aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali au fost aduse, marţi seară, din Italia cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române. Anticorpii, folosiţi în tratamentul COVID-19, sunt primiţi ca urmare a solicitării autorităţilor române, potrivit News.ro.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că anticorpii monoclonali sunt importanţi pentru pacienţii cu forme "mai puţin severe" şi cu simptomatologie de până la şapte zile.
„Introduci în organism anticorpi care să neutralizeze virusul în momentul în care acesta ajunge în organism. De aceea este foarte eficient dacă se administrează în primele 7 zile de la debutul simptomatologiei in faza virală a bolii. Își pierd eficiența dacă se administrează peste 7 zile (...) Practic, în momentul când virusul pătrunde în organism acești anticorpi îl neutralizează similar cum neutralizează anticorpii post vaccin. Doar că imunologic mecanismele sunt puțin diferite. Vă mai pot da ca similitudine în boli tetanos, botulism, acolo unde există eliberare de toxine. Această toxină ajunge în organism și trebuie neutralizată. Serurile acestor toxine sunt seruri anti, care neutralizează toxina și nu permit să se desfășoare procesul patogen”, explică mediul pentru RFI România.
Cine este eligibil pentru a primi terapie cu anticorpi monoclonali?
Tratamentul cu anticorpi monoclonali este disponibil persoanelor care:
- Au un risc ridicat pentru apariția COVID-19
- Au un test COVID-19 pozitiv și nu au fost încă internați la spital
- Au vârsta de 12 ani sau mai mult
Anticorpii monoclonali preventivi post-expunere sunt disponibili pentru cei care au fost expuși și care au:
- Risc ridicat pentru apariția severă a COVID-19
- Nu sunt complet vaccinași
- Au 12 ani sau mai mult, potrivit houstonmethodist.
Persoanlee cu risc ridicat la boală sunt:
- Peroanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult
- Care au probleme cu greutatea
- Femeile însărcinate
- Persoanele cu boli renale cronice
- Persoanele cu diabet (tip 1 și tip 2)
- Persoanele cu sistem imunitar slăbit
- Persoanele cu în prezent primesc tratament imunosupresor
- Persoanele cu boală cardiovasculară / hipertensiune arterială, cu oli pulmonare cronice, cu tulburări ale neurodezvoltării
Anticorpii monoclonali au ajuns în România
O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române a adus marţi, 12 octombrie, din Milano, Italia, circa 5200 de doze de anticorpi monoclonali, care fac parte din schema de tratament împotriva COVID-19.
"Ajutorul oferit României de către Italia, prin punerea la dispoziţie a acestor doze aflate în stocurile Regiunii Lombardia, vine ca urmare a solicitării statului român în vederea acordării de sprijin în combaterea efectelor generate de creşterea exponenţială a numărului de cazuri confirmate cu SARS-CoV-2. Solicitarea a fost adresată Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă", a transmis Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Pe aceeași temăZborul este efectuat la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, iar misiunea se execută prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.
Distribuirea dozelor de anticorpi monoclonali din Baza 90 Transport Aerian "Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu" se va face cu mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI.