Antena Căutare

De ce testele de anticorpi sunt considerate "irelevante" pentru a determina dacă suntem protejați de coronavirus sau nu

Președintele Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, explică de ce testele care identifică anticorpii pentru Covid-19 nu sunt un idicator de protecție: "Nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanți, cei care blochează intrarea virusului în celulă".

Galerie
s | shutterstock

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19 spune că în acest moment măsurarea anticorpilor nu este un criteriu prin care cineva își poate da seama dacă este protejat.

De ce testele pentru anticorpi nu arată cât suntem de protejați împotriva virusului

În cazul în care cineva nu vrea să mai facă a treia doză de vaccin sau doza booster pentru că testul pentru anticorpi arată că a dezvoltat "armele" necesare protecției, trebuie să știe că rezultatul testului nu este un criteriu prin care să se înțeleagă că este protejat, potrivit Digi24.

„Ceea ce ne lipsește în momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile în laboratoare. Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele.

Articolul continuă după reclamă

Din ceea ce știm, pe metodele evaluate în studii, foarte probabil că în perioada imediat următoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care știm că persoana respectivă are un nivel crescut de protecție, undeva la peste 85 la sută, și un nivel de la care știm că nu este protejată această persoană. De ce trebuie să avem această valoare definită? Tocmai pentru că la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate între ele ca eficacitate, ca eficiență, și, de asemenea, ca durată a protecției”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vaccinat cu AstraZeneca și au decis amânarea rapelului mai mult de 3 luni

„În momentul acesta, se consideră o valoare-limită, o valoare-prag, de la care știm că persoana respectivă are un nivel suficient de ridicat de protecție, undeva peste 170 de unități arbitrare pe mililitru, dar repet, testele nu sunt standardizate.

Noi ceea ce determinăm prin testele obișnuite sunt anticorpii care se leagă de proteina spike, dar acei anticorpi nu înseamnă neapărat anticorpi neutralizanți. Noi determinăm practic o valoare a anticorpilor care se leagă de acea proteină, dar nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanți, cei care blochează intrarea virusului în celulă”, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Cum se manifestă simptomul "degetele Covid-19" și de ce unele persoane pozitive la coronavirus fac această afecțiune

Care sunt categoriile ce vor face a patra doză de vaccin, la șase luni de la schema completă cu trei doze anti-Covid

Președintele Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat care este categoria de persoane căreia i se va administra a patra doză de vaccin, la șase luni după ce i s-a administrat schema cu trei doze.

Astfel, persoanele cu răspuns imun scăzut vor face primele trei doze, urmând ca după cel puțin 6 luni să facă și a patra doză de vaccin anti-Covid.

Aceste persoane sunt denumite "imunodeprimate" și li se recomandă o doză în plus de vaccin ce va cuprinde atât vaccinul de la compania BioNTech Pfizer, cât şi vaccinul de la compania Moderna.

Citește și: Model de declarație pe propria răspundere pentru nevaccinați. Cum arată și când trebuie folosit documentul

„Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat cele două recomandări pentru administrarea de o doză suplimentară de vaccin în cadrul primei scheme pentru persoanele imunodeprimate, care va cuprinde atât vaccinul de la compania BioNTech Pfizer, cât şi vaccinul de la compania Moderna, ceea ce înseamnă că vom avea o schemă de trei iniţial plus la un moment dat un rapel la minim şase luni de la schema iniţială”, a spus preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Aeesta a mai spus că persoanele cu un răspuns imun normal vor avea schema cu două doze plus booster.

„Persoanele care au un răspuns imun normal vor avea schema de două doze la prima vaccinare şi un rapel la după minim şase luni, aşa cum se recomandă în momentul de faţă acea doză booster care a fost demarată din data de 28 septembrie”, a spus medicul într-o conferință de presă, potrivit Digi24.

Acesta a mai precizat că doza a treia din prima schemă de vaccinare se administrează la 28 de zile, atât pentru vaccinul BioNTech Pfizer, cât şi pentru vaccinul Moderna.

Rezultate Loto 10 octombrie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... (P) 6 sfaturi despre cum să obțineți o piele perfect mată!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x