CNCAV a transmis noi precizări cu privire la persoanele care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca şi au refuzat rapelul.
Specialiştii au decis că se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN Mesager.
Se permite vaccinarea cu un alt tip, la rapel, pe bază de ARN Mesager
CNCAV a precizat că nu este nevoie de recomandare medicală specială.
”Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o nouă instrucţiune care vine în completarea celei emise la data de 13 august 2021 privind vaccinarea în situaţii speciale.
Conform prevederilor regăsite în document, se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN Mesager, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/ AstraZeneca şi care au decis amânarea rapelului mai mult de 3 luni”, a transmis, joi, CNCAV, potrivit news.ro.
Totodată, pentru persoanele vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca, care se află în primele 3 luni de la administrarea acesteia, decizia de schimbare a tipului de vaccin, la doza 2, se va stabili în urma unei recomandări medicale, conform contraindicaţiilor şi precauţiilor din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP).
Citește și: S-a dat startul la Loteria vaccinării. Ce premii se dau și care sunt condițiile de participare
”Atunci când o persoană dezvoltă infecţie cu SARS-CoV-2, după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, după vindecare, cu acelaşi tip de vaccin”, au mai transmis specialiştii.
Aceştia reamintesc că vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reuneşte experţi la nivel european.
Potrivit specialiştilor, vaccinurile pot preveni apariţia unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2, reduc semnificativ riscul de boală severă şi limitează răspândirea virusului, reduc considerabil riscul de spitalizare şi de deces.
”CNCAV asigură populaţia de transparenţă completă şi responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informaţiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil şi sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, a mai transmis CNCAV.
Cine poate face a treia doză de vaccin anti Coronavirus
Potrivit CNCAV, citat de news.ro, doza 3 este ferm recomandată:
- persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare;
- persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.
"Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului de sănătate şi a unităţilor de învăţământ. Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii populaţionale, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală", a precizat CNCAV.
(P) WellCode – păreri 100% reale: ”M-au luat de la zero! În 5 luni am învățat cât alții în 4 ani”... Antena 1 e noua destinație pentru meciurile echipei naționale de fotbal a României în următorii 6 ani. Hai, România! În ...