Antena

Conacul Cioponea şi castelele Dărăscu-Enigărescu şi Wesselényi, la vânzare

Conacul Cioponea din judeţul Dolj şi castelele Dărăscu-Enigărescu din judeţul Dâmboviţa şi Wesselényi din Sălaj sunt scoase la vânzare prin Artmark Historical Estate.

Publicat: Marti, 16 Iunie 2020, 11:37 | Actualizat: Marti, 16 Iunie 2020, 13:44
Conacul Cioponea din judeţul Dolj şi castelele Dărăscu-Enigărescu din judeţul Dâmboviţa şi Wesselényi din Sălaj sunt scoase la vânzare prin Artmark Historical Estate.

Conacul Cioponea din comuna Teslui are preţul de 50.000 de euro. Imobilul vechi de aproximativ un secol are patru camere, o suprafaţă de 180 de metri pătraţi şi se află pe un teren de 6.334 de metri pătraţi.

Cu elemente de arhitectură neoromânească, el a fost conservat destul de bine. Turnul dinspre stradă, arcele trilobate de pe faţada principală şi scara monumentală de la intrare sunt principalele elemente care atrag privirile. Structural, se prezintă bine, dar necesită o renovare totală.

Moara a fost funcţionala până în urma cu 10-12 ani, cand nu a mai putut satisfice cerintele tehnologice actuale. Ea este însă o mărturie a vremurilor în care moara era unul din centrele vieţii sociale şi economice ale satului românesc.

Destinatia principală a proprietăţii este aceea de casă de vacanţă sau proprietatea ar putea putea fi transformată în scop turistic.

Castelul Dărăscu-Enigărescu din satul Viforâta (comuna Aninoasa, judeţul Dâmboviţa) are preţul de 210.000 de euro, cu 90.000 de euro mai puţin faţă de valoarea cu care a fost scos iniţial la vânzare.

Are 11 camere şi două băi, o suprafaţă de 549 de metri pătraţi pe un teren de 4.450 de metri pătraţi.

Castelul Dărăscu-Enigărescu a fost construit pe culmea nord-vestică a dealurilor Târgoviştei, pe drumul de acces spre Mânăstirea Viforâta, fiind finalizat la comanda familiei Dărăscu în 1910, la mai mult de 20 de ani de la iniţierea construcţiei.

Proprietatea nu a fost naţionalizată, chiar dacă a activat la un moment dat ca sediu al C.A.P., intrând în perioada 1975-1977 în proprietatea lui Octav Enigărescu, bariton şi director al Operei bucureştene, între altele.

Dispusă pe o structură terasată, construcţia se înalţă pe două niveluri, prezentând şi o pivniţă înaltă ce se desfăşoară pe întreaga amprentă a clădirii. Punctul central al reşedinţei este forma turnului central, ce aminteşte de tipologia donjonului medieval, structura camerelor fiind astfel influenţată de forma circulară. Clădirea a fost consolidată de familia Enigărescu, în anul 1988, structura fiind întărită cu bârne de oţel.

În urmă cu doi ani, castelul Wesselényi din oraşul Jibou, judeţul Sălaj, era scos la vânzare pentru 1,5 milioane de euro. În prezent, preţul cerut pentru „cel mai mare ansamlu baroc din Transilvania” este 900.000 de euro.

Finalizat în 1810, cu o suprafaţă de peste 3.440 de metri pătraţi, aflat pe un teren de 1,3 hectare, complexul cuprinde un palat baroc impunător, şase anexe de secol XVIII-început de secol XIX (curie, grajd, manej, criptă, seră, şură) integrate într-un fost parc dendrologic de început de secol XIX, reamenajat ca grădină botanică în anii '70 şi renovat de-a lungul timpului.

Dintre construcţiile ce compun ansamblul, prima şi cea mai veche este „curia” (reşedinţă nobiliară modestă), refăcută din temelii în 1702 de baronul Wesselényi István şi de contesa Bánffy Kata.

Recomandari A1

După moartea baronului, Wesselényi Miklós al II-lea a păstrat atmosfera culturală la palat şi a făcut câteva lucrări minore la reşedinţa din Jibou.

După naţionalizare, a fost şcoală generală, liceu, internat, Casa pionierilor, muzeul oraşului şi Staţiunea experimentală a tinerilor naturalişti.

După 1990, diversele funcţiuni au dispărut, iar în 2010 în palat mai funcţiona doar Clubul copiilor din Jibou. Exteriorul nu a suferit intervenţii majore recente. Interiorul, în schimb, a fost afectat. Mobila, sobele, tablourile şi obiectele decorative ce împodobeau până la jumătatea secolului XX încăperile palatului s-au pierdut.

Recent, palatul şi o parte dintre anexe au fost retrocedate moştenitorilor, după un lung proces. Grădina botanică nu a fost afectată de această decizie. Cripta familiei Wesselényi, grajdul şi manejul au rămas în posesia Centrului de Cercetări Biologice Jibou care şi-a propus să le restaureze şi să le redea circuitului turistic.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
conacul cioponea castele dărăscu-enigărescu wesselényi scoase la vanzare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei În ce oraș din România se trăiește cel mai bine. La polul opus se află Tulcea
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Ce este „Nose Cover”. Cum arată cel mai nou trend de pe TikTok Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul... Libertatea.ro
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate riscă să fie pierderi dure. Economist:... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat HelloTaste.ro
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de aur. Proprietarul nu știa... Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!” Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Ecuaţia independenţei financiare. Câţi bani trebuie să economisim pentru a avea nevoile asigurate pe viaţă Observator
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează MediCOOL
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997? Gandul
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus CanCan
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi... DeParinti
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Hello Taste