5 mai 2013: ”Chinezii au creat un virus nou, ce atacă tractul respirator. Se transmite cu un simplu strănut!”
Duminică, 5 mai 2013, cu șapte ani în urmă, cotidianul ”Le Parisien” publica, la pagina 10, sub semnătura Claudinei Proust, specialistă în sănătate, un material cu un titlu...ciudat: ”Un virus straniu creat în China”. După apariția Covid-19, lumea s-a întrebat dacă nu cumva acesta a avut legătură cu experimentul din 2013...
Publicat: Sambata, 30 Mai 2020, 12:38 | Actualizat: Sambata, 30 Mai 2020, 13:29- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Duminică, 5 mai 2013, Claudine Proust, specialistă pe problemele de sănătate, publică, în pagina 10 a faimosului cotidian francez ”Le Parisien”, un material cu un titlu...ciudat: ”Un virus straniu creat în China”. „Comunitatea științifică mondială a intrat în panică de vineri (n.r. - 3 mai 2013), după ce revista americană <<Science>> a prezentat un material în care se vorbea despre apariția unui virus hibrid, extrem de periculos, născut de biologii chinezi”. Cum la sursa menționată aveau acces doar cei din domeniu, în momentul în care ”Le Parisien” a adus la iveală materialul și pentru ”pietonul de pe zebră”, lumea a început să se...agite.
”O echipă de la Universitatea Agricolă Gansu a dat naștere unui virus nou, amestecând genele H5N1 (n.r. - gripa aviară, transmisibilă de la păsări la oameni, dar nu și între aceștia) și H1N1 (n.r. - gripa porcină, de origine parțială animală, transmisibilă între oameni). Hibridul creat în China a luat ceea ce este mai rău de la cele două tulpini. A apărut o caracteristică cutremurătoare: se transmite foarte ușor între doi cobai, prin intermediul tractului respirator. De la un simplu strănut, de exemplu!”
Materialul publicat în ”Le Parisien”, pe 5 mai 2013. Zilele acestea, concurența a încercat să spună că totul este un fals grosolan, și că articolul publicat cum șapte ani nu are nimic de aface cu noul coronavirus. Chiar și ”Le Parisien” a încercat să lămurească misterul, dar internații nu renunță la teoria conspirației. Frapează data și asemănările cu noul coronavirus
Cu o săptămână în urmă, cineva a descoperit materialul. L-a ”urcat” pe rețelele de socializare, iar teoriile conspiraționale au plecat, firesc, la drum. Chiar ”Le Parisien” a redactat un amplu material, încercând să lămurească problema. S-a luat legătura cu Claudine Proust. ”Îmi duc bine aminte. Sâmbătă dimineață a sosit o știre a celor de la <<France Presse>>, în legătură cu acest subiect. Pentru că mi s-a părut extrem de interesant, am zis să cer și părerea uni super specialist. De aceea, l-am sunat pe Jean-Claude Manuguerra, un reputat virusolog (n.r. - astăzi este șeful Celulei de Intervenție Biologică de Urgență a faimosului Institut ”Pasteur”). Acesta mi-a tradus pe înțelesul tuturor materialul. Concluzia experimentului cercetătorilor chinezi a fost aceea că temutul H5N1 are nevoie doar de o mutație genetică foarte mică pentru a deveni transmisibil și îngtre manifere”.
”Le Parisien” nu e un ziar oarecare, pus pe scandal ori dezvăluiri de cancan. A apărut în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deținut, actualmente, de ”LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE”. În 1970, ajunsese la un tiraj record, de 1.000.000 de exemplare pe zi. În 2013, vindea 230.000 de ziare la tarabe.
”Ce trebuie să facem noi acum? Să oferim un mic implus naturii, pentru a demonstra că virusul se poate transmite la oameni? O simplă eroare de manipulare, o intervenție greșită și virusul va scăpa din laborator, de sub control. Va afecta omenirea și va ucide între 100.000 și 100 de milioane de suflete”, se scria în material.
”Această cercetare este total inutilă și dovedește că specialiștii chinezi au trecut peste limitele bunului simț și au cedat ambiției. Dacă vor să demonstreze că noul virus se transmite la oameni, au cheltuit mult prea mulți bani pentru ceva ce știm deja”
Jean-Claude Manuguerra, virusolog, 2013, pentru ”Le Parisien”
În mai 2020, cei de la ”Le Parisien” au dorit să lămurească aspectul. ”Putem vorbi despre o legătură între ceea ce s-a scris în 2013 și SARS-CoV-2?” ”Nu, H5N1-H1N1 și SARS-CoV-2 provin din tulpini diferite”, a răspun biologul Richard H. Ebright de la ”Waksman Institute of Microbiology”, New Jersey. Cu toate acestea, internauții nu s-au mulțumit cu explicațiile. ”De unde știau cercetătorii în 2013 că dacă virusul va scăpa de sub control va putea ucide 100.000.000 de oameni?”, s-au întrebat ei.