Antena

Coronavirusul – ameninţare mondială, dar şi criza ca oportunitate de afacere

Pandemia de coronavirus obligă companiile, mari și mici, să se adapteze. Închiderea temporară a magazinelor și restaurantelor, de exemplu, reprezintă o adevărată provocare pentru proprietarii acestor afaceri. Cu toate acestea, multe companii găsesc modalități de a evolua și de a-și continua activitatea în pofida vremurilor dificile.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 14 Aprilie 2020, 09:59 | Actualizat: Marti, 14 Aprilie 2020, 10:01
Coronavirusul – ameninţare mondială, dar şi criza ca oportunitate de afacere

Capacitatea de adaptare

În situațiile de criză, capacitatea de adaptare este factorul care s-a dovedit a fi salvator pentru orice companie, indiferent de mărimea ei. Aflați în izolare de mai multe săptămâni, oamenii și-au schimbat obiceiurile de consum. Dacă unele companii s-au trezit în situația de a-și întrerupe activitatea, altele continuă să se dezvolte. Ceea ce face diferența între cele două categorii este capacitatea de a se adapta condițiilor date, de a-și asuma noi tipare de consum și de a accepta necesitățile de pe piață. De exemplu, chiar și o firmă mică de confecții textile poate să se adapteze situației de criză producând costume, halate medicale, măști și orice alt tip de echipamente de protecție necesare în acest moment.

De altfel, aceasta este o soluție la care au apelat chiar și mari companii de modă pentru a nu-și închide total producția. Măşti, gel dezinfectant sau costume de protecţie – sunt doar câteva dintre produsele fabricate în prezent de branduri de lux precum Dior, Givenchy, Armani, Guerlain, Gucci şi Saint-Laurent. Și poate o schimbare destul de radicală a făcut-o Grafica Veneta, una dintre cele mai mari edituri din Italia, care s-a reorientat spre producția de măști de protecție.

Planul de criză

Până în urmă cu aproximativ un deceniu, multe companii nu erau deloc sau erau foarte slab pregătite pentru a gestiona o criză. Situaţia s-a schimbat odată cu dezvoltarea platformelor de social media și propagarea atacurilor cibernetice – ambii factori fiind caracterizați de rapiditate și imprevizibil și necesitând o planificare atentă a reacțiilor și soluțiilor. Planurile s-au extins apoi la alte tipuri de crize, precum cele etice, de comportament, de mediu și chiar sanitare, așa cum este cazul pandemia de COVID-19 din prezent.

În acest sens, o companie ar trebui să implementeze niște măsuri de bază. Astfel, dacă nu este în vigoare un plan de criză, ar trebui să fie făcut unul. Iar dacă acesta există, ar trebui să fie actualizat – de exemplu, poate este nevoie să fie digitalizat pentru a fi accesibil mai rapid –, de la persoanele care îl vor executa la modul de punere în practică. De asemenea, pot fi făcute exerciții de simulare a crizelor cu echipele relevante, bazate pe scenarii creative, dar realiste.

Puterea internetului

Compania trebuie să analizeze în ce măsură poate beneficia de pe urma dezvoltării diferitelor aplicații și platforme online. Prezența în mediul online este esențială și poate fi singurul mod în care pot fi promovate serviciile și menținut contactul cu clienții. În afara faptului că profilul pe rețelele de socializare trebuie să fie actualizat, site-ul companiei trebuie să fie ușor de utilizat și atractiv.

Și, deși activitatea online este o necesitate în timpul acestei crize, ea poate fi văzută și ca o oportunitate reală. În funcție de natura afacerii, pot fi analizate modalități de a adapta oferta în servicii pe internet. De exemplu, sălile de sport și clinicile de nutriție pot oferi online cursuri de antrenament sau sfaturi pentru o alimentație sănătoasă. Cafenelele și restaurantele pot afișa clipuri cu tematică gastronomică, iar barurile şi cluburile pot organiza petreceri online prin intermediul unor aplicaţii.

Planul post-criză

Aceste momente de incertitudine pot fi folosite pentru pregătirea pentru perioada în care activitatea companiei va fi reluată. Pentru a menține veniturile într-o perioadă cu clienți puțini și vânzări reduse, pot fi oferite oamenilor opțiuni precum plata în avans pentru anumite servicii, de exemplu, sub formă de vouchere sau tichete cadou. Acum este momentul și pentru a analiza diverse lansări de produse sau modificări în activitatea companiei care au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19. Rețelele de socializare și cele de clienți existente pot fi folosite pentru a face reclamă pentru produse și servicii care vor fi lansate după criză.

Recomandari A1

Motivarea angajaţilor

Dacă afacerea a fost parţial închisă din cauza restricțiilor actuale şi există un număr de angajați care încă lucrează, este importantă punerea în aplicare a unei politici clare de lucru la distanță. Aceasta include asigurarea faptului că angajații sunt echipați cu instrumentele necesare, inclusive cele digitale, pentru a-și continua munca și că li s-au comunicat sarcinile noi. Angajații care lucrează la distanță pot fi încurajați să își amenajeze un spațiu în locuinţa lor dedicat exclusiv muncii. Pentru multe companii, având în vedere incertitudinea acestui moment și natura afacerii, este posibil să nu se poată face o reconfigurare a forței de muncă, astfel încât să se poată lucra la distanţă. Însă angajații pot fi încurajaţi să devină creativi în ceea ce privește modul în care afacerea se poate adapta și schimba.

Factorii de mai sus pot deveni instrumente utile pentru companiile care trebuie să se adapteze noii provocări cu care se confruntă în acest moment, dar şi oricărei alte situaţii de criză care poate apărea.

Sursa foto: Pexels.com

Whatsapp LinkedIn
coronavirus amenințare mondiala oportunitate afacere coronavirus romania
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 24.6%, Elena Lasconi - 18.2%, Călin Georgescu - 16.5%, George Simion - 14%, Nicolae Ciucă - 13%, Mircea Geoană - 5.4%
Videoclipul zilei
Citește și
O nouă tulpină COVID XEC va ajunge în România. Epidemiologii spun că etapa de conviețuire cu virusul...
Ce trebuie să știi despre noua variantă de coronavirus „Pirola”, cu zeci de mutații. Poate infecta...
Ce este și cum se manifestă Eris, o nouă variantă de coronavirus. EG.5 circulă în SUA, China, dar şi...
Tot ce trebuie să știi despre noua subvariantă de COVID, denumită XBB.1.5. sau Kraken. Ce este și cum...
Video recomandate
Video
Citește și
5 plante de apartament care sunt ușor de îngrijit. Specialiștii le recomandă pentru persoanele cu un program... Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce amendă riscă românii care pun ghivecele cu flori pe scara blocului. Regulile de care trebuie să ții cont Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Rezultate exit-poll referendum în Bucureşti. Cum au votat românii la fiecare din cele trei întrebări Observator
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s... ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste