Descoperire uluitoare în ochii celor infectați cu noul coronavirus. Medicii italieni au făcut totul public: „Ce vedeți aici este la 21 de zile după apariția primelor simptome”
Deși se știa de la începutul lunii martie, a fost ținut secret! Medicii din Italia au făcut totul public: „Ce vedeți aici este la 21 de zile după apariția primelor simptome”
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 24 Aprilie 2020, 12:29 | Actualizat: Vineri, 24 Aprilie 2020, 13:29Primele semnale legate de acest simptom ce încă nu este inclus de Center of Disease Control (CDC) au apărut încă de la începutul lunii martie, în mai multe focare de coronavirus din întreaga lume.
Un studiu de caz publicat recent, de un grup de cercetători din Italia, demonstrează prezența COVID-19 în ochii unei paciente în vârstă de 65 de ani, la 21 de zile după apariția primelor simptome ale infecției.
Cu toate că există pacienți infectați cu noul coronavirus în întreaga lume care au făcut și conjunctivită, numărul lor este prea mic pentru ca această complicație să fie asociată, oficial, cu boala provocată COVID-19.
Citește și:
Dacă până acum se spune că virusul se răspândește de la om la om prin picături de salivă sau mucus, ce ajung în aer prin strănut sau tuse (unii spun că prin respirație și vorbire), nooua descoperire subliniază importanța evitării atingerii feței și ochilor.
Conjunctivita, un nou simptom al COVID-19
Conjunctivita poate fi de natură bacteriană sau virală. De cele mai multe ori, cei afectați dezvoltă și complicații respiratorii.
În Statele Unite, o asistentă de la un azil de bătrăni din Kirkland, Washington, în care 80 de rezidenți și 34 de angajați au fost infectați, 35 de oameni pierzându-și viața din cauza coronavirusului, a declarat că aproape toți cei cu COVID-19 avea ochii roșii.
Îngrijorător este faptul că, spune ea, toți cei depistați nu aveau alte simptome clasice ale bolii.
Citește și:
Există numeroase studii ce vorbesc despre conjunctivită ca simptom al infecției cu noul coronavirus.
Un institut de cercetare a bolilor infecțioase din China a observat un grup de o mie de pacienți. dintre acesștia, doar nouă au avut complicații la nivelul ochilor (mai puțin de un procent). Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine.
Citește și:
COVID-19, doar în ochii pacientei
Revenind la cazul descris de cercetătorii italieni, pacienta, care călătorise în Wuhan, nucleul pandemiei de coronavirus, în ianuarie 2020, a fost internată în spital, cu o formă agravată a bolii.
Simptomele apăruseră de mai puțin de 24 de ore. Femeia avea ochii roșii, tuse seacă, durere în gât, congestie nazală. Febra s-a instalat abia după câteva zile.
La trei zile de la internare, medicii au decis să analizeze o mostră prelevată din ochii pacientei. Recoltarea s-a făcut zilnic. De fiecare dată, rezultatele erau COVID-19 pozitive.
În ziua 21, ochii pacientei nu mai aveau virusul. Cinci zile mai târziu, testele erau din nou pozitive. Medicii au observat că virusul era încă prezent în ochi, chiar dacă mostrele nazale erau negative.