Două gemene siameze au fost separate după o operație care a ținut 12 ore. Ele erau unite în zona capului. Care e starea lor
Medicii au reușit cu succes să separe gemenele siameze, unite în partea din spate a craniului. Pentru prima dată, surorile au putut să se privească una pe cealaltă.
Publicat: Miercuri, 08 Septembrie 2021, 16:34 | Actualizat: Miercuri, 08 Septembrie 2021, 18:44The Sun a relatat povestea fetițelor care s-au născut cu această malformație și reușita întregii echipe medicale. Momentul când fetițele au fost puse față în față întâia oară, în pătuț, a fost unul emoționant pentru toți.
Două gemene siameze au fost separate după o operație care a durat 12 ore. Ele erau unite în zona capului. Care e starea lor
Gemenele siameze au putut să se privească pentru prima oară una pe alta abia după un an de la naștere. Ele s-au născut cu partea din spate a capului lipită, așa că nu au avut cum să se vadă ochi în ochi. Operația rară a avut loc în Israel, la Centrul Medical Soroka, din orașul Beersheba, a necesitat luni întregi de pregătire și a inclus grefe de scalp pentru ambele copile.
25 de cadre medicale, din Israel și din alte țări, dintre care 10 chirurgi, au luat parte în operația istovitoare de separare a lor, care a durat mai bine de 12 ore, a relatat The Sun.
Orice mică greșeală a personalului medical ar fi putut fi fatală pentru fetițe, a scris presa străină. La final, unul dintre medici, Owase Jeelani, a declarat: "A fost o zi lungă, cu siguranță. Avem nevoie și noi de recuperare".
"Respiră și mănâncă singure", a spus Eldad Silberstein, șeful departamentului de chirurgie plastică al Soroka, pentru știrile locale.
Pregătirea a început cu mult timp înainte, cu jumătate de an, mai exact. Procedura a necesitat creșterea pielii suplimentare, așa că au fost introduse sub piele pungi de silicon care erau umflate periodic, pentru a o întinde. Ulterior, pielea nouă a fost folosită pentru a acoperi capetele fetițelor după separare și reconstrucția craniilor.
Din fericire, intervenția chirurgicală a fost un succes. Recuperarea fetițelor este una bună și, cel mai important, sunt în afara oricui pericol în clipa de față.
Doctorul Isaac Lazar, unul dintre medici, a declarat: "A fost minunat să le văd pe fetițe cum se uită una la cealaltă pentru prima dată. S-au privit, au făcut tot felul de zgomote, păreau că încearcă să comunice una cu alta. Pe mine m-a mișcat lucrul acesta", a spus medicul.
Medicul Owase Jeelani a spus că fetițele încă par să "se considere una și aceeași persoană".
Conform The Sun, există în jur de 50 de astfel de cazuri cu o astfel de afecțiune în fiecare an în întreaga lume, iar 70 la sută nu supraviețuiesc mai mult de o lună. Pentru aceste două gemene siameze, însă, care au fost operate săptămâna trecută, șansele ca ele să ducă o viață normală sunt mari. Este pentru prima dată când o astfel de operație, care a fost efectuată doar de 20 de ori în întreaga lume, a avut loc şi în Israel.
Medicul specialist Owase Jeelani a mai spus: "Suntem încă la început, dar avem toate motivele să credem că vor duce o viață normală. Fetele se descurcă foarte bine. Suntem încântați de reușita noastră".