Înălțarea Domnului, sărbătoare mare în calendare, 28 mai 2020. Tradiții și rânduieli bisericești în sfânta zi
Înălțarea Domnului, joi , 28 mai 2020. Înălțarea Domnului este marea sărbătoare creștină ce comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos la 40 de zile de la Paște.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 28 Mai 2020, 13:11 | Actualizat: Joi, 28 Mai 2020, 13:10Hristos s-a Înălțat!
Înălțarea Domnului, joi , 28 mai 2020. Înălțarea Domnului, sărbătoare notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, se sărbătorește în fiecare an în joia din săptămâna a șasea după Paști, la patruzeci de zile după Învierea Mântuitorului.
După Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, după care s-a înălţat la cer în prezenţa lor. Deci apostolii au fost martorii acestui eveniment. În popor se mai spune că a mai fost un martor, pe nume Ispas.
Hristos s-a înălțat! Acatistul Înălțării Domnului care se rostește azi
Un cioban care a fost ascuns după pietre şi apoi a povestit ce a văzut. De aceea, Sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte şi Ispas. Fiindcă acest eveniment a avut martori, salutul “Hristos s-a înălţat” şi replica lui se spun doar în ziua Înălţării. Deși între credincioși salutul se mai folosește zece zile, până la vecernia din seara dinainte de Cincizecime sau Rusalii.
Se mai spune în Biblie că, în acel moment, Hristos şi-a profeţit revenirea şi i-a încredinţat pe apostoli că îl va trimite pe Duhul Sfânt, ceea ce a şi făcut peste zece zile, la Cincizecime, adică de Rusalii.
Înălțarea Domnului 2020 în calendar ortodox. Tradiții în România
Înălțarea Domnului: ce se împarte pentru spor și fericire, semnificație în Biblie și rugăciune
În România, Înălțarea Domnului se aseamănă cu Paștele, în ce privește tradițiile, astfel că etre ultima sărbătoare în care se vopsesc ouă. Oamenii pregătesc coșul tradițional cu bucate, pe care îl sfințesc la Biserică și pe care îl împart apoi semenilor lor, pentru sufletul celor morți. În general, alimentele care se împart de Înălțare sunt: pâine, brânză, ceapă verde şi rachiu.
În unele părți din țară,oamenii mai duc la biserică și frunze de nuc, simbol al frunzelor pe care Iisus le-ar fi purtat în momentul Înălțării. Și acestea sunt sfințite la Biserică și sunt păstrate apoi în case, precum salcia de Florii. O altă tradiție de Înălțare existente în România spune că în această zi, tinerii merg la pădure pentru a aduna frunze de alune, folosite apoi ca plante tămăduitoare împotriva bolilor. De Înălțare, oamenii se salută spunând: ”Hristos s-a Înălțat!”, în loc de ”Hristos a Înviat”.
Înălțarea Domnului 2020 în calendar ortodox. Ce nu ai voie să faci de Înălțarea Domnului
Înălțarea Domnului - tradiții: Ce să faci pentru fericire și belșug
Superstițiile fac parte, de asemenea, din specificul sărbătorii de Înălțare. Astfel că, femeile, îndeosebi cele de la țară, nu împart sare, pentru că vacile nu le vor mai da lapte. Altă superstiție de Înălțare este și aceea de a nu da bani cu împrumut sau de a lua bani cu împrumut, pentru a nu da din sporul casei. Nu se împrumută nici chibrituri sau alte surse de foc, ori alte obiecte din casă, pentru ca ghinionul și sărăcia să nu se abată se casă.
La țară, oamenii încetează să mai semene câmpurile. Toate semănăturile sunt finalizate până în această zi, altminteri pământul nu mai dă roade. Femeile au interzis la treburile casei, curățenie, spalat rufe sau gătit.