Antena Căutare

Înălțarea Domnului 2019 - tradiții: Ce să faci pentru fericire și belșug

Înălțarea Domnului pică anul acesta în calendarul creșton ortodox la data 6 iunie 2019. Sărbătoarea Ispasului, așa cum este denumită popular, se celebrează începând din secolul al IV-lea, la 40 de zile după Paște și abundă în tradiții aducătoare de noroc și fericire

inaltarea domnului 2019 traditii

Înălțarea Domnului pică anul acesta în calendarul creștin ortodox la data 6 iunie 2019. Sărbătoarea Ispasului, așa cum este denumită popular, se celebrează începând din secolul al IV-lea, la 40 de zile după Paște și abundă în tradiții aducătoare de noroc și fericire

Înălțarea Domnului este sărbătoare importantă a creștinătății care marcheză trecerea la Ceruri a lui Iisus Hristos, după 40 de zile în care le-a dovedit apostolilor în nenumărate rânduri că a Înviat din morți. Înălțarea, ca și eveniment biblic, este amplu descrisă în Cartea Sfântă la Faptele Apostolilor (1:1-11).

Tradițiile de Înălțarea Domnului în România sunt multe și specifice regiunilor. Prin modul în care credincioși se pregătesc, sărbătoarea se aseamănă mult cu Paștele. Gospodinele din România vopsesc ouă în această zi, pregătesc coșul tradițional, pe care îl sfințesc la biserică, împart bucate pentru sufletul morților și se salută în formula: ”Hristos s-a Înălțat! Adevărat S-a Înălțat!”

Pentru fericire, noroc și belșug în case, creștinii respectă tradițiile zilei cu sfințenie, la fel ca de Paște.Pentru a duce o viață lungă și sănătoasă, aceștia poartă flori de nuc la brâu, așa cum a avut și Hristos când s-a înălțat la Cer. Pentru sporul și belșugul casei, creștinii culeg nucul, alunul, paltinul și leușteanul, considerate a avea puteri tămăduitoare. Frunzele culese sunt puse apoi în apă și ținute în casă.

Articolul continuă după reclamă

Tot de Înălțare se zice că cine moare în această zi va ajunge în Ceruri. Țăranii nu cultivă nimic în pământ, iar femeile împart lapte dulce fiert cu păsat și o mătură din nuiele adunate de pe câmp.

Pentru sufletul morților, tradiția spune că e bine să împarți azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele celor morți, deoarece sufletele celor adormiți se înalță la cer și trebuie să aibă merinde la drum.

De Înălțarea Domnului, Isapsul sau Paștele Cailor, românii sărbătoresc și Ziua Eroilor, sărbătoare națională dedicată eroilor neamului care s-au jertifit pentru țară în Primul Război Mondial.

Citește și:

Înălțarea Domnului: Ce nu ai voie să faci în ziua când Iisus s-a ridicat la Ceruri

Rugăciunea din ziua de Înălțare, citită de trei ori, face miracole pentru cei aflați în suferință... Înălțarea Domnului 2019: De ce se sărbătorește și Ziua Eroilor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x