Antena

Începuturile domeniului IT în România

Dacă în anii ‘50 România se situa printre cele opt țări din lume care reușiseră să construiască un calculator electronic, anii ‘90 au adus discrepanțe majore sub aspect tehnologic. În timp ce Statele Unite ale Americii se impuneau pe piața IT prin companiile mari, ca Intel (dezvoltatori de semiconductori), Microsoft (sisteme de operare), Oracle (baze de date), Cisco (networking), EMC (stocare), în România, pionierii viitoarei industrii IT de la noi își toceau coatele pe băncile facultății.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 10 Iulie 2020, 08:45 | Actualizat: Vineri, 10 Iulie 2020, 08:48
Începuturile domeniului IT în România

Practic, nașterea sectorului tehnologic din România coincide cu momentul în care niște tineri și-au terminat studiile universitare și au înțeles mult mai repede decât alții care erau tendințele vremurilor. Curajul și tenacitatea acestor pionieri înseamnă tot atâtea povești de succes ale unei industrii care reprezintă cel mai dinamic sector al economiei românești. Câteva dintre poveștile de la începuturile IT din România, în cele ce urmează.

Primii pași în IT

Proaspăt ieșit de pe băncile facultății, unde s-a specializat în calculatoare în ultimul an de studiu, Radu Georgescu înființa, în 1992, GeCAD NET, pentru ca doi ani mai târziu să înceapă dezvoltarea antivirusului RAV. În 2003, izbutea vânzarea tehnologiei antivirus către Microsoft, companie care ajunsese în România în 1992. Antreprenorul devenea, încet-încet, investitor. Acesta, care mai are în cont succese internaționale – precum achiziția ePayment de către fondul de investiții Naspers și vânzarea companiei Avangate, furnizor global de soluții eCommerce, către compania americană Francisco Partners – e cunoscut azi ca fondator al companiei de investiții Gecad Ventures.

Absolventul de matematică Ioan Talpeș a ajuns la Institutul de Tehnică de Calcul din Pipera după doi ani de predare la un liceu de industrie ușoară din Sighișoara. În 1990, lucra în informatică, făcea programare și nu-și imagina că va deveni creatorul colosului Bitdefender și că primii săi angajați vor fi foștii colegi de la Institutul din Pipera.

Tot în facultate a încolțit și ceea ce avea să devină Tremend, companie specializată în consultanţă şi soluţii software, înființată de foștii colegi Ioan Cocan și Marius Hanganu. „Am fost colegi la Politehnică, la Calculatoare, şi o fostă profesoară ne-a recomandat unei companii cu sediul în Silicon Valley. Începând cu 2004, am avut ocazia să facem parte din echipa lor, am văzut cum lucrează şi ne-am conectat cu mediul profesional de peste ocean. Am înţeles că în România există programatori cel puţin la fel de buni cum sunt cei de acolo, am realizat că există şi acasă un potenţial foarte bun de a face software de calitate, că putem explora cele mai avansate tehnologii şi din Bucureşti“, își amintește Ioan Cocan.

Dezvoltarea sectorului IT și în provincie

Un capitol aparte în dezvoltarea domeniului IT de la noi a fost apariția în provincie a unei companii cu cele mai puternice evoluții în industria de înaltă tehnologie de la noi: EBS Romania, fondată fix acum douăzeci de ani la Cluj-Napoca de Daniel Metz. În 2013, compania avea să fie achiziţionată de grupul nipon NTT DATA, cu operațiuni de afaceri în mai mult de 50 de țări și regiuni, parte a NTT Group (Nippon Telegraph and Telephone), unul dintre liderii globali ICT (Information and Communication Technologies). În 2016, EBS Romania devenea oficial NTT DATA Romania, își dubla numărul de angajați și se axa pe integrarea și implementarea de sisteme IT.

„Am reușit să amprentăm evoluția industriei IT din Transilvania asumându-ne un rol de pionierat. Având clienții și proprii colegi în focus, am creat un model de performanță bazat pe valori organizaționale umaniste și pe un leadership autentic. Niciodată nu am uitat de unde am plecat și, atunci când ne-a fost greu, am muncit și mai mult. Am privit spre viitor, convinși fiind că rezultatele obținute sunt întotdeauna cel mai corect arbitru”, spune azi Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania, furnizor de servicii IT și integrator de sisteme, cu o echipă de peste 2.000 de specialiști în România și Serbia.

Întoarcerea la origini

Tot despre începuturile IT-ului din România, mai precis despre modul în care s-a impus pe piață un „unicorn” local ajuns lider mondial în automatizări software, este și povestea UiPath. Compania a fost înființată în anul 2005, la București, de Daniel Dines și de Marius Tîrcă, doi IT-iști români care lucraseră la mari companii din SUA și au decis să revină în țară. „Povestea UiPath a început la sfârșitul anului 2005 când mi-am lăsat locul de muncă de la centrul Microsoft. Tot timpul mi-am dorit să mă întorc în România să pornesc o companie. Şi atunci a fost momentul potrivit pentru mine. Totul s-a petrecut la sfârşitul unui ciclu de viaţă al unui produs Microsoft şi de aici mi-a venit ideea de a lucra în automatizări în procese de business", a mărturisit Dines, absolvent al Facultății de Matematică-Informatică, ajuns în America în anul 2000 din postura de programator.

Acestea fiind spuse, după ani de inovație și muncă asiduă, putem spune că România se numără astăzi printre țările cu potențial uriaș în domeniul IT, un adevărat hub de talente în acest sector.

Sursa foto: Shutterstock

Recomandari A1


Whatsapp LinkedIn
începuturile domeniului it în românia
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Baschetul spectacol se vede LIVE exclusiv în AntenaPLAY. Vezi cele mai tari meciuri din NBA pe canalul dedicat!
Stirile zilei Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în faţa unui TIR. Ionuţ a vrut să se ferească să fie stropit de prietenii săi
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Urări de Sfinții Mihail și Gavril 2024. Felicitări și mesaje pentru sărbătoriți Catine.ro
Dulce Maria revine în atenția fanilor cu o carieră solo. Artista colaborează cu un cântăreț extrem de... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Un cuplu de români, Florin și Axinia, dispărut în inundațiile din Spania, e căutat în orezărie de copii:... Libertatea.ro
Prețul energiei electrice, la niveluri istorice. Riscăm „să ne întoarcem la perioada dinainte de... Ziare.com
„Micul Hercule”, pus de tatăl lui să doarmă în aer liber, la 0 grade! Motivul halucinant: „Am... AntenaSport
Ce ținută a purtat Melania Trump în ziua alegerilor din SUA. Semnificația din spatele alegerii vestimentare și... Elle
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu... Spynews.ro
Cum arată casa lui Valerie Lungu: Fanii au rămas uimiți când au văzut imaginile postate de influenceriță... BZI
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piept de porc la cuptor. Cum prepari o friptură fragedă și aromată HelloTaste.ro
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori. Are propria închisoare, 7 dormitoare... Antena3.ro
Donald Trump vrea să revoce restricțiile impuse asupra unei tehnologii care poate distruge lumea, potrivit... useit
Horoscopul zilei de 9 noiembrie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Avocați: Intrarea Nordis în insolvență complică situația pentru cumpărătorii de apartamente Wall-Street
Hrișca: beneficii, proprietăți și contraindicații - tot ce trebuie să știi Kudika
Ce au făcut soldații din Coreea de Nord prima dată când au ajuns în „libertate”. Au rupt internetul pe ce nu... Playtech
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA Redactia.ro
Doi turiști americani, uimiți de prețurile dintr-un restaurant din Sibiu. Cât au plătit pe o ciorbă și o... Observator
Cum poți preveni bășicile cauzate de pantofi și cele mai bune metode pentru a le trata MediCOOL
Rețetă de orecchiette cu unt, pancetta și cașcaval HelloTaste
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului ProSport
Ce nu ai voie să faci în mașină, chiar dacă e oprită? Marian Godină a oferit răspunsul Gandul
Ce pensie primește o gospodină în România, chiar dacă nu a muncit nicio zi în viața ei CanCan
Până la ce vârstă se pot vedea frații dezbrăcați. Ghid pentru părinți DeParinti
Jennifer Lopez a dezvăluit cu cine își va petrece Crăciunul. Diva a vorbit despre noua etapă a vieții sale... ZUTV
Elon Musk deja a profitat de pe urma unui nou mandat al lui Donald Trump. Cum a avut câștiguri de 15 miliarde de... UseIT
Mere rase la borcan, perfecte pentru deserturile din sezonul rece Hello Taste